Olvasási idő: 6 perc

Három év után először rendezhettek személyes találkozással évzárót a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Középiskolás Programjának diákjai és munkatársai. A június 29-i, marosvásárhelyi Kultúrpalotában tartott ünnepségen közel 60 végzős diák vehetett át oklevelet. A ballagás azonban ezúttal nem búcsút jelent, hiszen a várja a fiatalokat a Kolozsvári Egyetemi Program vagy más MCC-s képzések a Kárpát-medencében.

Az erdélyi Középiskolás Programban (KP) több mint 1300 diák részesül sokoldalú tehetséggondozásban díjmentesen Erdély nyolc városában, közülük több mint 200 fiatal fejezte be most középiskolás tanulmányait. A ballagók tartalmas képzéseket, kalandos találkozókat, közösségformáló táborokat és kirándulásokat tudhatnak maguk mögött, de a legnagyobb érték – amint az ünnepségen felszólalók is hangsúlyozták –, hogy életre szóló kapcsolati hálót, barátságokat alakítottak ki az MCC-ben.

Az alkalmon dr. Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója tíz évvel ezelőtti emlékeket idézett fel, amikor még egy alig 200 diákot érintő program vezetését vette át. Ma több mint 5300 diák része az MCC-közösségnek a Kárpát-medence 24 helyszínén. A főigazgató szerint az MCC Erdély egyik legfontosabb tehetséggondozó fórumává nőtte ki magát, a tantermi tanuláson túl pedig olyan plusz lehetőségeket, tudást és élményeket ad a diákoknak, ami egész életükben elkíséri őket. „A legnagyobb érték, amit kaphattatok, hogy vagytok egymásnak” – tette hozzá Szalai Zoltán.

Talpas Botond erdélyi tevékenységért felelős igazgató köszönetet mondott a diákoknak, hogy a középiskolás évek alatt részt vettek az MCC programjain is, emellett megköszönte a munkatársaknak és a szakmai csapatnak a tehetséggondozásban kifejtett munkát. Az igazgató felhívta a ballagók figyelmét arra, hogy továbbra is részesei lehetnek az MCC-s közösségnek a Kolozsvári Egyetemi Program keretében vagy a Kárpát-medencében más MCC-s programokon, képzéseken.

Constantinovits Milán, az MCC szakmai főigazgató-helyettese a szervezet korosztályok és terület szerinti építkezését mutatta be. Előbb korosztályonként bővült az MCC, az egyetemisták után a középiskolásokat, majd általános iskolásokat szólította meg, másfél évvel ezelőtt egy egész Erdélyt átfogó tehetséghálózatot kezdtek el kiépíteni, mára pedig sikerült a teljes Kárpát-medencét lefedni, felkarolva a tehetséges fiatalokat tízéves kortól a mesterképzés befejezéséig és azon is túl. Constantinovits Milán hozzátette: ilyen közegből érkezve sokkal könnyebben boldogulnak később a fiatalok szakmai és emberi szempontból is, hiszen tudást, készségkészletet, szemléletmódot és összetartó közösséget kaptak, amely elkíséri őket a következőkben is.

Wittmann Zsolt, a Középiskolás Program megbízott programigazgatója útravaló üzenetként a drive, belső hajtóerő megerősítésére hívta fel a figyelmet. Rámutatott: a Középiskolás Program a belső motivációk megerősítését célozza meg, és igyekszik megadni a támaszokat, amelyek által az egyetemen és a munka világában is könnyebben eligazodhatnak a fiatalok. „Legyetek hasonlóan nyitottak, kíváncsiak és érdeklődőek az elkövetkezőkben is. Keressétek a belső hajtóerőket, tápláljátok a jövőben is a motorjaitokat” – hangzott a biztatás.

Fugel Edina erdélyi szakmai tevékenységért felelős igazgató megköszönte a diákoknak, hogy aktívak voltak, megtöltötték élettel a központokat, és megmutatták, milyen jó részeseinek lenni ennek a nem mindennapi közösségnek.

A továbbiakban az MCC szakembereinek előadásai hangzottak el. Dr. Nagypál Szabolcs, az MCC Jogi Iskola vezetője Ki az értelmiségi? címmel tartott előadást, és taglalta az általános műveltség meghatározásának, a műveltség mértéke megállapításának módszereit, kihívásait. Az értelmiségi lét egyik szeletére, a könyvekre és olvasásra kitérve szemléltette a kulturáltság és tájékozottság ismérveit. Az előadó elmondta: a műveltségnek kultúrateremtő ereje van, hiszen a könyvek eszméket hoznak elénk, az eszméknek és hiányuknak pedig egyaránt következményei vannak.

Dr. Kádár Annamária pszichológussal a mesehősök útját járták végig a jelenlevők. A szakember valós példaképek történeteivel szemléltette a mesebeli elemeket. A mesehősnek először is bátorság kell ahhoz, hogy a kényelmes, biztonságos területet elhagyja. Útja során nem a múltat siratja, hanem fejest ugrik az újdonságokba, szenvedélye, találékonysága hajtja, a nehézségekre humorral reagál, és lassú vándorlása során jelen van a történetben, átéli azt. A próbatételek idején pedig fontos a kitartás, hiszen a „sárkányok”, kudarcok akár gyümölcsöző változásokat hozhatnak.

Szőnyi Lídia, az MCC Mindset Pszichológia Iskola Család Műhelyének vezetője a boldogságkeresésről beszélt a diákoknak. Elmondta, a boldogsághoz szükséges egyensúly öt faktorból alakul ki: teljesítmény, pozitív érzelmek, elmélyülés, pozitív kapcsolatok és értelem. Elhangzott, hogy a jó emlékek általában társaságban gyűlnek, a nehéz helyzetekkel érdemes szembenézni, a teljesítmény és célok mögött jó felismerni a motivációt, hasznos megélni a flowt, azaz áramlatélményt, az életcélok teljesítése közben pedig ne felejtsük el megélni a pillanatot. Az előadó szerint hosszú távon sokkal jobban járunk, ha kitartunk értékeink mellett, és a siker hajszolása helyett mindennapi apró teendőinkben is kitartunk az elköteleződéseink mellett.

Végül Zsiga Karola, az erdélyi Középiskolás Program koordinátora visszatekintett a sűrű és izgalmakkal teli tanévre: tavaly tavasszal kb. 400 diák volt a programban, nyár végére megduplázódott a létszám, mára pedig több mint 1300 tagja van a közösségnek, ebből több mint 200 ballagó. Az országos szombatokra, táborokra folyamatos túljelentkezés van, több százan végeznek el kurzusokat, emellett az angol és román nyelvi kurzusok is népszerűek. A munkatársak a tudás átadása mellett élményekkel fűszerezett programot igyekeztek összeállítani minden alkalommal, és a továbbiakban is támogatni fogják az elballagott diákokat is. Veress Anna és Nagy Helga KP-s diákok zenés műsora zárta az alkalmat.