MCC a fost înființat în anul 1996 de către familia Tombor care a donat o sumă semnificativă de bani pentru a crea o instituție menită să sprijine și formeze tineri foarte talentați, dedicați prosperității Ungariei. Programele MCC au fost destinate inițial către studenții de liceu și din învățământul superior. Programele au satisfăcut, în Ungaria, o nevoie pentru dezvoltarea profesională și au permis participanților să colaboreze cu profesioniști care au obținut succes atât pe plan intern, cât și internațional. Pe lângă aceste programe, MCC a stabilit programe de îndrumare interne, a început să țină o serie de prelegeri lunare pentru a oferi studenților oportunități de a întâlni lectori renumiți și a găzduit o călătorie de studii în străinătate.
În septembrie 2001, sub îndrumarea noului director Dr. Miklós Maróth, MCC a deschis prima sa reședință pe Dealul Gellért. Reședința era situată la 51 Somlói út și a găzduit 47 de studenți. Cum este astăzi, educația de la MCC a fost destinată pentru a depăși tărâmul educației tradiționale. În acest timp, MCC a oferit cursuri certificate de doi ani în drept, economie, științe sociale, relații internaționale și comunicare. În 2008, MCC a intrat pe piața cărții ca și co-editor. În timp ce MCC a continuat să crească, Academia de Leadership a fost lansată în 2009 pentru a oferi studenților o oportunitate de a obține un set de abilități unice și pentru a-și mări viziunile asupra lumii. Academia de Leadership este operațională și astăzi; scopul ei este de a ajuta studenții să-și cultive o viziune internațională asupra lumii.
MCC a continuat extinderea activităților și și-a lansat Programul Liceal în Transilvania, Cluj-Napoca și Odorheiu Secuiesc. Peste câțiva ani a fost lansat și un training pentru studenții de licență. Anul 2015 a reprezentat o nouă etapă în istoria instituției noastre, când MCC și-a deschis porțile elevilor de școală primară și a lansat Programul Talente Tinere. În acest program, elevilor li se oferă posibilitatea de a dobândi experiență practică în domenii care sunt strâns legate de viața de zi cu zi, dar care nu sunt disponibile în învățământul public. Programul le permite să-și deblocheze potențialul și să prospere într-un mod care se potrivește cel mai bine intereselor, abilităților și personalității lor. În plus, oferă o bază solidă pentru alegerile lor ulterioare în carieră. În 2017, MCC și-a extins portofoliul de formare cu cursuri de leadership public, primul fiind reprezentat de Școala Politică Transilvăneană. În 2018, au mai fost lansate încă două cursuri postuniversitare: Programul Transcarpatic de Formarea pentru Leadership Public și Programul de Formare pentru Leadership Public pentru Femei. Aceste programe urmăresc să permită participanților să-și modeleze comunitățile, oferindu-le oportunități de a-și dezvolta abilitățile și de a dobândi cunoștințe practice despre viața publică. MCC speră să-i doteze cu încrederea și aptitudinile necesare pentru a deveni lideri de opinie în comunitățile lor. În 2018, MCC a lansat inițiativa de sprijinire a tinerilor romi, numită Programul Talentului Romilor. În plus, portofoliul de formare al Programului Universitar a fost extins mai târziu în acel an cu includerea unei specializări pentru Psihologia Mindset. În 2019, MCC a inaugurat diverse programe pentru a-și consolida angajamentul față de studiul afacerilor publice bazate pe o abordare intelectuală. Această inițiativă este susținută de Institutul de Cercetare MCC a cărui misiune este să examineze diverse aspecte ale problemelor sociale actuale cu rigoare științifică, într-o formă care este de înțeles pentru public. În acest spirit am găzduit un număr tot mai mare de întâlniri profesionale, conferințe și discuții la mese rotunde. Evenimentul Budapest Summit și Budapest Lectures au început, de asemenea, în 2019. În cele din urmă, Academia de Dezbateri a fost instituită în același an pentru a îmbunătăți cultura discursului democratic.
În iunie 2020, MCC a atins o etapă majoră. În cadrul sprijinul acordat de Parlament, MCC a dobândit dreptul de proprietar al complexului imobiliar de la str. Somlói, unde este situat, precum și zece la sută din acțiunile MOL și zece la sută din acțiunile Richter. Acest lucru a permis organizației să își extindă activitățile publice interne și internaționale atât pe plan profesional, cât și geografic. Lăsând acționariatul neschimbat, MCC se străduiește să folosească randamentul acțiunilor pentru a asigura sustenabilitate pe termen lung. Programele și activitățile sale de talent, care țintesc spre îmbunătățirea vieții intelectuale, sunt gratuite și accesibile tuturor. Pe lângă expansiunile menționate mai sus, MCC a continuat să se transforme și pe plan organizațional. Fundația Tihanyi care a fondat MCC a fost dizolvată și noua Fundație Mathias Corvinus Collegium a fost înființată. Zoltán Szalai își continuă munca ca și Director General al organizației. Consiliul de Administrație al Fundației Mathias Corvinus Collegium este acum sub conducerea noului președinte, Dr. Balázs Orbán.
Anul 2021 a fost un an de o creștere enormă și dezvoltare pentru Mathias Corvinus Collegium. În vara anului 2021, MCC a organizat primul său festival de talent în Esztergom numit MCC Feszt. Rețeaua regională a organizației a crescut semnificativ și este acum prezentă în 23 de orașe în Bazinul Carpatic (14 în Ungaria și 9 în străinătate). Ca parte a misiunii sale, MCC a îmbrățișat renovarea clădirilor neglijate și dărăpănate care au fost odată considerate bijuteriile orașelor noastre. În anul universitar 2021-2022, MCC a înscris peste 4.100 de tineri, cel mai mare număr de înscrieri din istoria instituției. MCC este dornic să-și continue munca de a oferi sprijin și oportunități de dezvoltare pentru 10.000 de studenți talentați în 35 de așezări în viitor.
Ultimii ani au adus, de asemenea, o dezvoltare semnificativă a activităților MCC în Transilvania: tinerii au ocazia de a-și dezvolta abilitățile și de a-și extinde experiența prin programe și cursuri de formare unice, personalizate în nou[ centre de formare (Arad, Miercurea Ciuc, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Oradea, Sfântu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc, Satu Mare și Veresszék). Clădirile din centrele orașelor au fost renovate de MCC, creând un mediu primitor, bine echipat și plăcut pentru învățare și o varietate de activități.
În anul școlar 2023-2024, Programul Tinere Talente a oferit gratuit formare profesională utilă, educație lingvistică și o comunitate incluzivă pentru 550 de elevi prin intermediul Programului Tinere Talente, Programul Liceal a avut 1406 de membri, în Programul Universitar au participat 125 de studenți, iar în Școala Politică Transilvăneană 21 de tineri.