Problema Solvenda Romania

online_watermark_MCC_PSR23_261.jpg

Problema Solvenda Romania este o competiție de rezolvare a problemelor pentru liceenii din România, organizată în fiecare primăvară, în cooperare, de Mathias Corvinus Collegium, Case Solvers din Budapesta și Universitatea Sapientia. Scopul concursul este, pe lângă îmbogățirea bagajului de cunoștințe al elevilor, familiarizarea participanților cu metodele specifice rezolvării problemelor, cât și îmbunătățirea abilităților de prezentare sau persuasiune. Tema concursului este regândirea istoriei, încercarea de a dezvolta scenarii de tip „ce s-ar fi întâmplat, dacă...” și crearea unui trecut alternativ.

Concursul are patru etape:

  • Prima etapă constă în pregătirea online a concurenților. Aceștia vor avea ocazia să însușească informațiile necesare pentru a putea rezolva un studiu de caz pentru o situație istorică din clipurile și prezentările de pe pagina oficială Problema Solvenda Romania.
  • A doua etapă este preselecția online (22-29 aprilie): echipele vor avea de rezolvat un test pe baza cunoștințelor adunate în trainingul online. Întrebările din test sunt bazate pe un studiu de caz cu tematică istorică, iar cele mai bune 12 echipe (6 maghiare, 6 românești) vor ajunge în semifinală.
  • În semifinală echipele vor avea de rezolvat un studiu de caz bazat pe o întâmplare istorică, având ocazia să folosească informațiile însușite în etapele anterioare. Pentru rezolvarea acestui caz, vor avea la dispoziție un timp de pregătire de 72 de ore. Prezentarea studiilor de caz se va face live în Cluj-Napoca (organizată în aceeași zi cu finala). Studiile de caz prelucrate de către echipele concurente vor fi prezentate în același timp în patru săli diferite cu câte trei echipe concurente.
  • Cele mai bune 4 echipe ale semifinalei vor ajunge în finală, pentru a-și prezenta soluțiile în fața unui juriu profesional și în fața celorlalți colegi. Această etapă se va desfășura complet bilingv cu interpretare simultană. Finala va avea loc în aceeași zi cu semifinala, pe 11 mai 2024 la Cluj-Napoca.

Înregistrarea echipelor:

Înscrierea participanților se va face pe echipe de câte 3 elevi de liceu, folosind formularul online până în data de 15 martie 2024. Pentru a finaliza înregistrarea este nevoie de datele (nume, adresa de email) unui profesor îndrumător, care va însoți elevii la finala organizată la Cluj-Napoca, iar profesorilor care îi pregătesc li se va elibera un certificat scris.

Echipele înscrise pot fi formate din elevi din clase sau chiar școli diferite. Confirmarea înregistrării echipei se va face print-un e-mail trimis de către organizatori.

Mai multe detalii despre concurs veți găsi pe paginile oficiale de Facebook sau Instagram.