Problema Solvenda Romania

Problema Solvenda Romania este o competiție de rezolvare a problemelor pentru liceenii români, organizată în fiecare primăvară, în cooperare cu Mathias Corvinus Collegium și Case Solvers din Budapesta. Scopul competiției este de a familiariza tinerii cu fondul metodologic al rezolvării problemelor la vârsta de liceu și, în același timp, de a mări cunoștințele de istorie ale elevilor. De asemenea, este destinat să ofere participanților abilități analitice și de prezentare pe care le pot folosi în viitor. Tema concursului este regândirea istoriei, încercarea de a dezvolta scenarii de tip “ce s-ar fi întâmplat, dacă...” şi crearea unui trecut alternativ. 

Concursul are patru etape:

  • Prima etapă constă în pregătirea online a concurenţilor. Aceştia vor avea ocazia să însuşească informaţiile necesare pentru a putea rezolva un studiu de caz pentru o situaţie istorică din clipurile şi prezentările de pe pagina oficială Problema Solvenda Romania.
  • A doua etapă este preselecţia online (între 27 februarie și 5 martie): echipele vor avea de rezolvat un test pe baza cunoștințelor adunate în trainingul online. Întrebările din test sunt bazate pe un studiu de caz cu tematică istorică, iar cele mai bune 12 e chipe (6 maghiare, 6 românești) vor ajunge în semifinală.
  • În semifinală echipele vor avea de rezolvat un studiu de caz bazat pe o întâmplare istorică, având ocazia să folosească informaţiile însuşite în etapele anterioare. Pentru rezolvarea acestui caz, vo r avea la dispoziţie un timp de pregătire de 72 de ore. Prezentarea studiilor de caz se va face live în Cluj Napoca (organiazată în aceeași zi cu finala) Studiile de caz prelucrate de către echipele concurente vor fi prezentate în acelaşi timp în patru săli diferite cu câte trei echipe concurente.
  • Cele mai bune 4 echipe ale semifinalei vor ajunge în finală, pentru a-şi prezenta soluțiile în faţa unui juriu professional și în fața celorlalți colegi. Acesată etapă se va desfășura complet bilingv cu interpretare simultană. Finala va avea loc în aceeaşi zi cu semifinala, pe 18 martie 2023 la Cluj-Napoca.

Înregistrarea echipelor:

Înscrierea participanților se va face pe echipe de câte 3 elevi de liceu, folosind formularul online până în data de 8 februarie 2023. Pentru a finaliza înregistrarea este nevoie de datele unui profesor (nume, adresa de email) îndrumător, care va însoți elevii la finala organizată la Cluj-Napoca.

Echipele înscrise pot fi formate din elevi din clase sau chiar școli diferite. Confirmarea înregistrării echipei se va face print-un e-mail trimis de către organizatori.

Mai multe detalii despre concurs veți găsi pe paginile oficiale de Facebook sau Instagram.