Știri

loading...
20.11.2023, 18:06

Cum ar putea deveni Clujul orașul ideal – Profesioniști din 9 țări și teme actuale la conferința de dezvoltare urbană MCC

Cluj-Napoca
Cum ar trebui să arate orașul viitorului? Care sunt cele mai bune practici pentru a crea o localitate sănătoasă și incluzivă? Conferința „The Future of Transylvanian Cities” (Viitorul orașelor transilvănene) a fost plină de idei inovatoare, teme de dezvoltare urbană, culturale, economice și de sustenabilitate. Evenimentul a fost organizat de Mathias Corvinus Collegium (MCC) în 16-17 noiembrie la Centrul MCC din Cluj-Napoca, în Hotel Belvedere. La discuții au contribuit peste 20 de profesioniști din 9 țări, invitați internaționali și specialiști locali de renume, care au împărtășit modelele de bune practici din întreaga lume.
03.11.2023, 13:51

Dezvoltare urbană, idei inovatoare, probleme transilvănene – Conferință internațională la Cluj

Cluj-Napoca
Experți internaționali și locali renumiți își vor împărtăși cercetările și experiențele privind dezvoltarea urbană sustenabilă în cadrul conferinței „The Future of Transylvanian Cities” (Viitorul orașelor transilvănene). Evenimentul organizat de Mathias Corvinus Collegium (MCC) va avea loc în 16-17 noiembrie la Centrul MCC din Cluj-Napoca, în Hotel Belvedere.
12.10.2023, 15:01

Studenți MCC Transilvania la o universitate europeană de top

Doi foști studenți ai Mathias Corvinus Collegium (MCC), Balázs Blényesi și Levente Dávid Ilonczai, au aplicat cu succes pentru masterat la European School of Management and Technology Berlin (ESMT Berlin). Formarea de doi ani este complet gratuită și oferă posibilitatea de a învăța de la profesioniști renumiți, cu metode inovatoare.
20.09.2023, 09:03

Autocunoaștere și jocuri dramatice la evenimentul Programului Liceal MCC

Cluj-Napoca
Pentru prima dată din acest an școlar, la Cluj-Napoca s-a desfășurat evenimentul ,,Clubul de după-amiază” susținut de către noul coordonator al Programului Liceal al MCC, Kedves Kriszta.
15.09.2023, 13:19

Utopii și propagandă politică – Cum să descoperim capcanele?

Cluj-Napoca
Dr. Jan Bentz, profesor la Blackfriars Studium din Oxford, a susținut o prelegere despre efectele negative al utopiilor, ca instrument dăunător în politică, despre rădăcinile creștine ale gândirii utopice și despre recunoașterea ideologiilor înșelătoare. Evenimentul a avut loc în data de 14 septembrie, în cadrul seriei Transylvania Lectures la centrul MCC din Cluj-Napoca.
12.09.2023, 15:41

Patru limbi, un singur sistem educațional – expert din Tirolul de Sud la Transylvania Lectures

Cluj-Napoca
Dr. Paul Videsott, decan al Facultății de Educație de la Universitatea Liberă din Bolzano și redactor-șef al European Journal on Minority Issues, a dat startul noului sezon al seriei de conferințe Transylvania Lectures cu o tematică interesantă despre sistemul educațional al minorității ladine și metodologia complexă de învățare a limbii în Tirolul de Sud. Evenimentul a avut loc în data de 11 septembrie, modertaorul discuției a fost sociologul Dr. István Horváth.
16.06.2023, 11:02

Transylvania Lectures: Există o cale de mijloc într-o societate sfâșiată la stânga și la dreapta?

Cluj-Napoca
Participanții au discutat despre diviziunile din ce în ce mai mari din societate în cadrul celei mai recente ediții a Transylvania Lectures. Invitata evenimentului organizat de Mathias Corvinus Collegium (MCC) în Cluj-Napoca pe 15 iunie, a fost istoricul, scriitoarea și prezentatoarea britanică Zoe Strimpel.
14.06.2023, 15:58

Abordarea politicii externe a SUA față de războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina, una dintre cele mai presante probleme din politica internațională actuală, are un impact major asupra securității și stabilității globale. În cadrul MCC Budapest Peace Forum, la prelegerea ținută la centul MCC din Cluj-Napoca în 8 iunie, William Ruger, președintele al American Institute for Economic Research, a prezentat politica externă actuală a SUA în legătură cu războiul dintre Rusia și Ucraina.
31.05.2023, 15:37

Transylvania Lectures continuă cu un profesor de la Oxford

Cluj-Napoca
Invitatul la evenimentul Transylvania Lectures din luna mai a fost Dr. Nigel Biggar, profesor de teologie morală la Universitatea din Oxford. În cadrul unei prelegeri susținute la Centrul MCC din Cluj-Napoca, acesta a prezentat controversele din jurul "decolonizării" care sunt încă relevante în anglosfera de astăzi.
29.05.2023, 15:51

Atașamentul: cheia evoluției speciei umane?

Cluj-Napoca
Mathias Corvinus Collegium (MCC) a găzduit o prelegere la Cluj-Napoca cu un invitat special. Cel mai popular biolog român al momentului, Alexandru Stermin i-a ghidat pe participanți prin istoria evolutivă a speciei umane pe 23 mai, explicând teoria conform căreia atașamentul este cheia evoluției noastre.
04.05.2023, 11:39

Situația Germaniei discutată la prima conferință de limba germană a MCC din Cluj-Napoca

Cluj-Napoca
Mathias Corvinus Collegium (MCC) a organizat pentru prima dată o conferință în limba germană la Cluj-Napoca. Pe 27 aprilie, experții invitați au discutat despre situația publică și politică din Germania și despre provocările viitoare.
25.04.2023, 12:01

MCC în colaborare cu o universitate europeană de top – o oportunitate unică pentru studenți

Cluj-Napoca
Mathias Corvinus Collegium (MCC) își extinde gama de cursuri de formare cu o oportunitate unică: una dintre cele mai bune școli de afaceri din Europa, European School of Management and Technology Berlin (ESMT Berlin), intră într-o cooperare extinsă și pe termen lung cu MCC. Zoltán Antal-Mokos, profesor de strategie și decan al programelor de studii, și Zoltán Szalai, director general al MCC, au prezentat studenților din cadrul Programului din Cluj o informare despre instituție și procesul de aplicare.
07.04.2023, 14:02

Schimbările climatice, știința și statul - Cine ar trebui să decidă?

Cluj-Napoca
Dr. Benoit Mayer, conferenţiar universitar la Facultatea de Drept a Universității Chineze din Hong Kong și Dr. Calum T. M. Nicholson, antropolog britanic-canadian, au discutat despre posibilitățile și contextul socio-politic al atenuării schimbărilor climatice în cadrul unui eveniment organizat joi, 6 aprilie, de Mathias Corvinus Collegium (MCC) în Cluj-Napoca.
29.03.2023, 15:11

Lider mondial sau țară în declin? – Discuție despre viitorul Chinei

Cluj-Napoca
Mulți susțin că secolul XXI va fi secolul Chinei, după secolul Americii. Dar poate deveni China un lider mondial? Experții invitați au discutat despre influența globală a Chinei, situația sa economică și viitorul său în cadrul dezbaterii de la Mathias Corvinus Collegium (MCC) din 28 martie.
24.03.2023, 12:39

Problema Solvenda Romania: istoria rescrisă de liceeni

Cluj-Napoca
Mathias Corvinus Collegium (MCC) şi Case Solvers au organizat pentru a 8-a oară concursul Problema Solvenda Romania, bazat pe rezolvarea unor probleme istorice. De data aceasta, finala concursului a avut ca temă partida de ceai de la Boston, podiumul fiind ocupat de echipe din Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Miercurea Ciuc.
17.03.2023, 15:18

MCC Transylvania Lectures: a eșuat cu adevărat liberalismul?

Cluj-Napoca
Mathias Corvinus Collegium (MCC) hosted a renowned US political scientist and philosopher at the latest Transylvania Lectures event. On Thursday, 16 March, Patrick J. Deneen gave a public lecture at the MCC center in Kolozsvár/Cluj Napoca.
24.02.2023, 14:53

MCC Transylvania Lectures: maghiarii, văzuți prin ochii unui antropolog britanic care a conferențiat la Cluj

Cluj-Napoca
Mathias Corvinus Collegium (MCC) a găzduit marți, 21 februarie, o nouă prelegere interactivă la centrului său regional din Cluj-Napoca. Invitatul evenimentului, care face parte din seria de conferințe Transylvania Lectures, a fost antropologul britanic-canadian Calum T. M. Nicholson, care a discutat cu etnograful Árpád Töhötöm Szabó despre paralelele surprinzătoare și diferențele interesante dintre cultura și istoria britanică și maghiară.
10.02.2023, 13:55

Sfârșitul globalizării – discuție la MCC despre schimbarea structurii de putere a SUA

Sfântu Gheorghe
Mathias Corvinus Collegium (MCC) a organizat o prelegere deschisă în Sfântu Gheorghe cu dr. Gladden Pappin, professor invitat la MCC, despre schimbarea situației geopolitice a Statelor Unite, influența acestora asupra lumii și impactul războiului ruso-ucrainean.
10.12.2022, 15:06

Jurnaliști în veste antiglonț – Fostul corespondent de război Julius Strauss la Transylvania Lectures

Cluj-Napoca
În cadrul celui mai recent eveniment public din cadrul seriei de conferințe Transylvania Lectures a Mathias Corvinus Collegium (MCC), care a avut loc pe 9 decembrie la Centrul MCC din Cluj-Napoca, fostul corespondent de război Julius Strauss, profesor invitat al MCC, a vorbit despre cum este să lucrezi în prima linie a frontului și despre dilemele și dificultățile cu care se confruntă jurnaliștii în război.
23.11.2022, 14:48

Transylvania Lectures: Metaversul ar putea cauza diviziune socială

Cluj-Napoca
Nu este nevoie de ea, însă Metaversul lui Mark Zuckerberg este în plină desfășurare, confruntându-se cu probleme tehnologice, economice și geopolitice grave. Există, de asemenea, o mare posibilitate ca celelalte superputeri ale lumii să dorească să aibă propria lor realitate virtuală, creând noi conflicte și noi provocări pentru diplomație. Aceste aspecte și altele conexe au fost abordate de fostul diplomat britanic Shaun Riordan în cadrul seriei de conferințe Transylvania Lectures a Mathias Corvinus Collegium (MCC).
24.10.2022, 13:13

Arta conversațiilor imposibile – MCC Transylvania Lectures continuă cu invitat american

Cluj-Napoca
Mathias Corvinus Collegium (MCC) și-a continuat seria Transylvania Lectures în 24 octombrie la centrul de formare din Cluj-Napoca cu un invitat special: dr. Peter Boghossian, filosof și pedagog american, profesor invitat la MCC. Prelegerea interactivă a oferit instrumente practice pentru a vorbi cu persoane care au diferite viziuni asupra lumii, fie că este vorba despre politică, religie sau morală.
19.10.2022, 13:34

Rolul arhitecturii în identitatea națională – conferențiar american la evenimentul MCC din Timișoara

Timișoara
Poate că nu ne dăm seama în viața de zi cu zi cât de mult influențează arhitectura societatea noastră, viața noastră culturală și politică. Tendințele recente în arhitectură se distanțează din ce în ce mai mult de identitățile locale, regionale și naționale, a declarat Stephen Travis Sholl, visiting fellow la MCC, în prelegerea sa „Rolul arhitecturii în identitatea națională” la Timișoara. Evenimentul de miercuri, 19 octombrie, a fost organizat în parteneriat între Mathias Corvinus Collegium (MCC) și Colegiul Bolyai János.
04.09.2022, 12:19

Am încheiat vara la Festivalul Tabakó

Sfântu Gheorghe
Festivalul Sepsi Tabakó s-a deschis oficial joi, 1 septembrie, cu o conferință de presă la fosta fabrică de tutun, clădirea emblematică din Sfântu Gheorghe. Clădirea istorică, nefolosită din 2010, a fost readusă la viață de către localnici, Mathias Corvinus Collegium (MCC) jucând un rol important în asigurarea unor prezentări și discuții de calitate.
30.05.2022, 12:49

Discuție despre Hamlet, contemporanul nostru la MCC

Cluj-Napoca
La mai bine de 400 de ani de când a fost scrisă, piesa Hamlet a lui Shakespeare a primit o nouă înfățișare la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Dr. Patrick Shoaf Gray, Dr. Adrian Papahagi, Gábor Tompa și Dr. András Visky au discutat despre unicitatea piesei, despre întâlnirea dintre trecut și prezent și despre adaptarea creativă în cadrul unei mese rotunde publice la Mathias Corvinus Collegium (MCC), luni, 30 mai.
03.05.2022, 14:11

Cum este o universitate bună? – MCC Transylvania Lectures continuă cu invitat de la Cambridge

Cluj-Napoca
Invitatul evenimentului Transylvania Lectures din luna mai a fost Dr. James Orr, expert în etică și filozofie religioasă și lector universitar de filozofie religioasă la Faculty of Divinity a Universității Cambridge. În cadrul evenimentului din 2 mai, vorbitorul a discutat cu Dr. András Visky despre limitele libertății academice, impactul acesteia asupra interesului public și politicile identitare în instituțiile occidentale.
28.04.2022, 13:35

Transylvania Lectures: găsirea unei soluții pașnice și corecte la război

Cluj-Napoca
Mathias Corvinus Collegium (MCC) a organizat cel de-al treilea eveniment public din seria Transylvania Lectures. Invitatul nostru de miercuri, 27 aprilie, a fost diplomatul și fostul ambasador britanic Charles Crawford, care a vorbit despre evoluția situației internaționale după Războiul Rece, despre activitatea sa diplomatică și despre impactul global al conflictului ruso-ucrainean.
18.03.2022, 12:31

Transilvania Lectures continuă: Politica americană - Binele, răul și viitorul

Cluj-Napoca
Mathias Corvinus Collegium (MCC) a continuat seria de prelegeri Transylvania Lectures cu o a doua conferință populară. Pe 18 martie, Gladden Pappin, profesor asistent de științe politice la Universitatea din Dallas și profesor invitat al MCC, a ținut o prelegere despre problemele presante din politica americană.
22.02.2022, 12:40

Seria Transylvania Lectures începe cu invitat australian

Cluj-Napoca
Seria de conferințe Transylvania Lectures organizată de Mathias Corvinus Collegium a început pe 21 februarie la Cluj-Napoca. Primul vorbitor invitat a fost Peter Kurti, un scriitor australian și pastor anglican cu experiență în drept, teologie și filozofie, care publică despre probleme religioase, juridice și sociale.