Știri

loading...
08.11.2024, 13:27

„Rezistența oamenilor este vitală pentru a evita tragedii istorice” - Conferință tematică la comemorarea a 80 de ani de la Holocaust

Cluj-Napoca
Povestea Holocaustului este o tragedie care a costat viața a peste 6 milioane de oameni în Europa și 150.000 oameni în Transilvania de Nord, iar la 80 de ani de la acest eveniment, întrebarea „Cum a fost posibil ca așa ceva să se întâmple?” este una care încă dăinuie și ale cărei răspunsuri continuă să fie explorate.
24.10.2024, 10:51

„Cine a râs primul?” – Dezbatere despre rolul umorului în apropierea comunităților române și maghiare

Cluj-Napoca
Pe 22 octombrie, centrul Mathias Corvinus Collegium (MCC) din Cluj-Napoca a găzduit dezbaterea „Cine a râs primul? Umorul în dialogul româno-maghiar”. Evenimentul a pus în discuție rolul umorului în construirea unor punți între comunități și modul în care comedia poate deveni un catalizator pentru comunicare și înțelegere între români și maghiari.
21.10.2024, 12:43

Jurnalismul prin ochii elevilor – Tinerii din Transilvania și Ungaria s-au reunit la Cluj pentru un weekend al Programului Liceal MCC

Cluj-Napoca
În 18-19 octombrie, elevii înscriși în Programul Liceal MCC au participat la un eveniment organizat la Cluj-Napoca pentru a descoperi tainele jurnalismului. La acest eveniment, elevilor transilvăneni li s-a alăturat echipa de liceeni din Veszprém. Borbála Sebesi, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” din Târgu Mureș, a împărtășit detalii despre această experiență.
18.10.2024, 15:16

Stocarea datelor în ADN sintetic – O descoperire comparabilă cu invenția tiparului

Cluj-Napoca
Ne confruntăm cu o criză globală de stocare a datelor. Arhivarea informațiilor digitale pe medii tradiționale, precum hard disk-urile, prezintă provocări economice și ecologice – este scumpă, iar soluțiile actuale nu sunt durabile. ADN-ul, cel mai vechi mediu de stocare al naturii, ar putea reprezenta soluția pentru un viitor sustenabil. Despre acest potențial a vorbit dr. Dina Zielinski, bioinformatician, la centrul Mathias Corvinus Collegium (MCC) din Cluj, pe 17 octombrie.
17.10.2024, 11:40

Workshop interactiv la Cluj Napoca, pentru elevii din Programul Liceal MCC

Cluj-Napoca
Unde începe și unde se termină literatura? - aceasta a fost întrebarea deschisă al workshopului din 16 octombrie, organizat pentru elevii din Programul Liceal și găzduit de Péter Kovács, profesor de liceu și poet.
07.10.2024, 10:48

Elevii de liceu au făcut cunoștință cu lumea documentarelor și a mass-mediei la Cluj-Napoca

Cluj-Napoca
În primul weekend de formare profesională din acest an școlar, în cadrul Programului Liceal MCC documentarele au fost în centrul atenției. Am avut ca invitați regizori, producători și operatori de imagine care, prin activitatea lor, i-au introdus pe elevi în lumea realizării filmelor documentare. Weekendul de formare a avut loc pe 4 și 5 octombrie, la centrul MCC din Cluj-Napoca.
04.10.2024, 14:37

Ani, capitala pierdută: Locul imaginar al memoriei colective pentru armenii din Transilvania

Cluj-Napoca
În istoria milenară a lumii, Ani, capitala medievală a Regatului Armean, poartă o însemnătate aparte. „Orașul celor 40 porți și 1001 biserici”, odinioară un centru cultural, economic și politic de o măreție comparabilă cu Cairo, Bagdad sau Constantinopol, devine, odată cu căderea în ruină, un spațiu imaginar fundamental pentru identitatea națională a armenilor. Acest oraș legendar și rolul său în formarea identității armenilor din Transilvania au fost temele evenimentului organizat de Mathias Corvinus Collegium (MCC) la Cluj-Napoca.
25.08.2024, 19:34

MCC Lounge: „Manualele se rescriu de fiecare dată când se schimbă regimul politic"

Cluj-Napoca
Narativele referitoare la statutul Transilvaniei din manualele școlare maghiare și românești s-au modificat de-a lungul istoriei, iar regimurile politice aflate la putere au avut un rol important în acest sens. Care au fost aceste schimbări de abordare a regiunii și cum s-au reflectat diferitele ideologii în învățământul public din Ungaria și din România?
24.08.2024, 14:08

„Culturile au ambiții universale, nu teritoriale, circulând dincolo de ape și munți.” Discuție despre imaginea maghiarilor în cultura română

Cluj-Napoca
Cum se reflectă influența culturală maghiară în cultura română contemporană, în diverse surse precum literatura istorică, presa, manualele școlare, memorialistica și folclorul? Cum s-a manifestat colaborarea culturală interetnică de-a lungul timpului, cum putem încuraja generațiile de copii maghiari și români să se cunoască și ce înseamnă „ghetoizarea” culturii din zilele noastre?
23.08.2024, 18:38

Experiențele sportivilor maghiari care concurează pentru naționala României

Cluj-Napoca
O țară-mamă și o țară în care trăiesc și pentru care joacă – care sunt provocările sportivilor maghiari care poartă tricoul naționalei României? Cum creăm o infrastructură sustenabilă în România pentru următoarele generații de copii talentați, ce ar putea deveni sportivi de performanță? Cum au influențat, de-a lungul istoriei, politicile din România performanța sportivilor maghiari care trăiesc aici?
23.08.2024, 16:29

SF sau proiect cu adevărat realizabil - Ar putea fi Clujul un oraș olimpic?

Cluj-Napoca
Jocurile Olimpice care au avut loc în Paris în acest an au dominat discuțiile din toată lumea, nu doar în mediul sportiv sau în social media, ci și în comunitățile mai mici, care au îndrăznit să-și pună întrebarea: ar putea orașul nostru găzdui o astfel de competiție?
22.08.2024, 19:17

”Patrimoniul aparține comunităților și doar împreună îl putem valorifica” – discuție la MCC Lounge despre castelele din Transilvania

Cluj-Napoca
Transilvania are peste 600 de castele, care ar putea fi introduse în circuite turistice sau pot aduna în jurul lor comunități care pot contribui la valorificarea lor. Cum se pot activa comunitățile în contextul patrimonial? Cum se poate reda viața unui castel proaspăt renovat și ce putem învăța din bunele practici aplicate în alte țări în acest domeniu?
07.07.2024, 15:46

Încrederea excesivă în inteligența artificială poate fi periculoasă

Vibe Festival
În ciuda defectelor sale, se investesc milioane de dolari în industria inteligenței artificiale, iar nivelul de încredere pe care oamenii îl au în aceasta este îngrijorător, a declarat expertul în inteligență artificială, informaticianul și autorul Dr. Emmanuel Maggiori, care a vorbit despre dezavantajele și limitele inteligenței artificiale la Vibe Festival pe 7 iulie. Acestuia i s-a alăturat în discuție Ákos Péter, student la informatică și membru al Programului Universitar MCC.
06.07.2024, 15:21

Pioniera industriei fashion tech și-a prezentat creațiile la Vibe

Târgu Mureș
Festivalierii au avut parte de o nouă viziune asupra modei în timpul prezentării designerului vestimentar și inovatoarei olandez Anouk Wipprecht la Vibe Koli, pe 6 iulie. Mathias Corvinus Collegium (MCC) este partener profesional al forumului de cunoștințe al festivalului Vibe din Târgu Mureș în perioada 4-7 iulie, cu invitați naționali și internaționali care vor contribui cu subiecte interesante la evenimentul de 4 zile.
05.07.2024, 14:33

Chiar și cele mai bune strategii sunt inutile fără libertatea de exprimare

Târgu Mureș
Mathias Corvinus Collegium (MCC) participă ca partener profesional la Festivalul Vibe din Târgu Mureș în perioada 4-7 iulie. Organizația va contribui la forumul de cunoștințe al evenimentului, Vibe Koli, cu invitați naționali și internaționali și diverse subiecte actuale. În aceste câteva zile, tinerii vor avea ocazia să se bucure de discuții animate și de o gamă largă de subiecte interesante.
04.07.2024, 15:47

Prefer să mor de foame decât să trăiesc un minut fără libertate – „Frida Kahlo din Yemen” luptă pentru drepturile copiilor și ale femeilor

Târgu Mureș
Mathias Corvinus Collegium (MCC) participă ca partener profesional la Festivalul Vibe din Târgu Mureș în perioada 4-7 iulie. Organizația va contribui la forumul de cunoștințe al evenimentului, Vibe Koli, cu invitați naționali și internaționali și diverse subiecte actuale. În aceste câteva zile, tinerii vor avea ocazia să se bucure de discuții animate și de o gamă largă de subiecte interesante.
31.05.2024, 09:06

„Trăim ceva fără precedent” – dezbatere la Cluj despre aderarea la Schengen, migrație și alte problemele sociale majore din România și Europa

Cluj-Napoca
Experți locali și internaționali au analizat joi, 30 mai, la Cluj, problemele ridicate de aderarea României la spațiul Schengen și de creșterea volumului migrației în țară și în Europa în cadrul a două mese rotunde desfășurate la sediul Mathias Corvinus Collegium (MCC). Ediția specială a seriei „MCC Transylvania Lectures” a fost dedicată mizei viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European și s-a axat pe întrebări-cheie care afectează România și Europa.
29.05.2024, 15:03

„Fiecare dintre noi are responsabilitatea de a proteja libertatea” – MCC Transylvania Lectures despre artă, istorie și cenzură

Cluj-Napoca
Agnieszka Kolek, artistă, curatoare, lidera departamentului de relații culturală la centrul MCC din Bruxelles, și Mara-Victoria Rațiu, conferențiar universitar la Universitatea de Artă și Design din Cluj au fost cele mai recente invitate ale seriei Transylvania Lectures pe 28 mai în centrul MCC din Cluj. Ele au discutat despre relația dintre artă și libertatea de exprimare, despre dezvăluirea doleanțelor colective din trecut, despre cenzură și despre provocările cu care se confruntă artiștii de astăzi.
23.05.2024, 13:32

„Până la sfârșitul săptămânii ar putea apărea un nou Cluj” – renumitul fizician Geoffrey West a susținut o prelegere la Cluj

Cluj-Napoca
Ritmul accelerat al urbanizării poate duce la apariția unui oraș de dimensiunile Clujului o dată la câteva zile. Creșterea numărului populației a devenit în ultimii ani foarte abruptă și poate continua să fie viabilă doar prin inovații – dar nu inovații tehnologice, ci mai degrabă la nivel de rețele sociale și comportament uman. Războiul a devenit o chestiune eminamente urbană. Sunt doar câteva din afirmațiile făcute de fizicianul de renume mondial Geoffrey West miercuri, 22 mai, la evenimentul „Legile universale ale vieții, creșterii și morții – De ce companiile și oamenii mor, dar orașele supraviețuiesc”, organizat la Cluj de Mathias Corvinus Collegium (MCC).
26.04.2024, 14:25

Transylvania Lectures: Cât de multă încredere să avem în inteligența artificială?

Cluj-Napoca
În cadrul discuției din seria Transylvania Lectures, organizat de Mathias Corvinus Collegium (MCC) pe 24 aprilie, expertul în inteligență artificială, informaticianul și autorul Dr. Emmanuel Maggiori a vorbit despre realitățile ascunse, dezavantajele și pericolele excesului de încredere în industria IA. În ciuda defectelor sale, milioane de dolari și o cantitate uriașă de resurse sunt investite în IA, chiar dacă uriașa bulă a industriei s-ar putea sparge în curând.
19.04.2024, 14:16

Există o cale de ieșire din social media? - Dr. Mihnea Măruță despre lupta dintre realitate și lumea virtuală

Cluj-Napoca
În cadrul evenimentului Transylvania Lectures din 18 aprilie, jurnalistul și filosoful Dr. Mihnea Măruță a vorbit despre impactul lumii virtuale și al social media asupra tinerilor. Invitatul a discutat cu actorul Áron Dimény despre datele alarmante la centrul MCC din Cluj-Napoca.
17.04.2024, 08:21

Transylvania Lectures: Prejudecățile noastre au efecte reale asupra societății

Cluj-Napoca, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe
Este „natural” să fii suspicios față de străini și față de obiceiurile lor ciudate? Este firesc ca grupurile de oameni să simtă ostilitate față de alte grupuri? Oare diferența și ignoranța sunt sursele problemei? Acestea au fost câteva dintre subiectele discutate la cea mai recentă ediție a seriei de evenimente MCC Transylvania Lectures, care a avut loc la Cluj-Napoca pe 12 aprilie.
12.04.2024, 14:06

„Este o raritate ca un stat să câștige împotriva unui investitor” – Dezbatere la Cluj cu personaje-cheie ale luptei împotriva exploatării miniere de la Roșia Montană

Cluj-Napoca
„Este o raritate ca un stat să câștige împotriva unui investitor”. „A fost lupta și victoria naivilor”. „Fără protestele de stradă nu se ajungea la acest rezultat”. Acestea sunt doar câteva din afirmațiile de impact făcute de avocatul Liviu Marius Harosa, politicianul Korodi Attila și activistul Tică Darie, care au participat joi, 11 martie, la evenimentul Cine a salvat Roșia Montană? organizat la Cluj de Mathias Corvinus Collegium și moderat de jurnalista Bianca Felseghi.
27.03.2024, 19:26

MCC Transylvania Lectures: Tinerii cu experiență internațională sunt mai încrezători în depășirea obstacolelor din viață

Cluj-Napoca
Cel mai recent eveniment din Transylvania Lectures, organizat de Mathis Corvinus Collegium (MCC) marți, pe 26 martie la Cluj, a adus în prim plan valoarea programelor de schimb internaționale. Discuția a adus împreună persoane care au jucat roluri semnificative în facilitarea acestor programe sau au fost profund influențate de ele.
27.03.2024, 14:57

Ar putea fi engleza una din limbile oficiale ale României? Dezbatere la Cluj în cadrul MCC Transylvania Lectures

Cluj-Napoca
În cadrul evenimentului marca Transylvania Lectures organizat de Mathias Corvinus Collegium (MCC) la Cluj-Napoca luni, 25 martie, invitații au discutat despre posibilele beneficii și provocări ale adoptării limbii engleze ca și limbă oficială în România, precum și în alte țări ale lumii.
20.03.2024, 11:30

Are democrația creștină un viitor?

Cluj-Napoca
În cadrul celui mai recent eveniment din seria Transylvania Lectures din 19 martie, Dr. Sergiu Mișcoiu, istoric, profesor de științe politice la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai, și Dr. Máté Botos, arheolog, istoric, șef al Departamentului de Științe Politice al Universității Catolice Pázmány Péter, director al MCC Press, au discutat despre rădăcinile, dezvoltarea și impactul democrației creștine asupra societăților europene.
27.02.2024, 15:04

De ce nu vorbesc ungurii românește? – Eveniment bilingv la Cluj despre importanța învățării limbii române

Cluj-Napoca
Provocările învățării limbii române, deficiențele sistemului educațional și valoarea diversității culturale au fost evidențiate în cadrul unui eveniment bilingv organizat de Mathias Corvinus Collegium (MCC) din Cluj-Napoca. În cadrul dezbaterii care a avut loc luni, 26 februarie, a fost analizată relația dintre comunitățile maghiare și române și utilizarea limbii din perspectivă lingvistică, juridică, pedagogică și culturală.
22.02.2024, 12:52

Adevărata față a crizei globale a sănătății mintale – Sociolog canadian la Cluj și Târgu Mureș

Cluj-Napoca
De ce nu reușim să fim fericiți și împliniți de noi înșine? Ce impact are o abordare excesiv de medicalizată asupra sănătății mintale și cum s-au schimbat statisticile în urma epidemiei de Coronavirus, a globalizării și a digitalizării? În cadrul celei mai recente conferințe din seria Transylvania Lectures organizat de Mathias Corvinus Collegium (MCC), pe 20 februarie, sociologii invitați Dr. Ashley Frawley și Dr. Ioan Hosu au discutat aceste probleme la sediul MCC din Cluj-Napoca.
14.02.2024, 12:28

Narațiuni paralele și adevăruri distorsionate - Care este rolul jurnaliștilor astăzi?

Cluj-Napoca
Chiar trăim într-o lume post-adevăr? Este realitatea însăși distorsionată în labirintul de știri false, teorii ale conspirației și povești înfrumusețate? La evenimentul din 13 februarie din seria Transylvania Lectures, expertul în relații publice, Dr. Graham Barnfield, a prezentat avantajele și dezavantajele acestei profesii la centrul MCC din Cluj-Napoca.
31.01.2024, 14:33

Despre viitorul universului, marile descoperiri și rolul teledetecției în știință – cercetător NASA la Cluj

Cluj-Napoca
Dr. Virgil Adumitroaie, cercetător de date la Jet Propulsion Laboratory al NASA, a vorbit despre modalitățile de dezvăluire a misterelor universului cu ajutorul teledetecției. Evenimentul, organizat de Mathias Corvinus Collegium (MCC), a avut loc pe 30 ianuarie la centrul MCC din Cluj-Napoca.
23.01.2024, 18:26

Revitalizare urbană: Merită să dăm viață spațiilor abandonate

Cluj-Napoca
Cum putem da viață spațiilor și clădirilor nefolosite din orașele noastre? În cadrul celui mai recent eveniment de limba română al Mathias Corvinus Collegium (MCC), arhitectul Dan Clinci și Gergely Butka, organizator de evenimente au discutat despre inițiativele creative de construire a comunității, conceptul de „placemaking”, și puterea de a aduce împreună locuitorii orașelor
14.12.2023, 11:09

Transylvania Lectures: Înțelegerea moralității în epoca relativismului

Cluj-Napoca
Un smartphone în buzunar nu ne face persoane mai bune. În cadrul ultimului eveniment din seria Transylvania Lectures din acest an, filosoful și scriitorul Sebastian Morello a vorbit despre fenomenul că mulți oameni din ziua de azi confundă progresul tehnologic cu dezvoltarea morală. Speakerul a discutat despre moralitate, utilitarism și problemele morale actuale care animă societățile cu János Simon, teolog și cadru didactic la Institutul Teologic Protestant din Cluj-Napoca, în 13 decembrie, la Centrul MCC din Cluj.
07.12.2023, 15:38

Tinerii au nevoie de o comunitate primitoare – Discuție cu reprezentanții pastorației tinerilor din bisericile transilvănene la Cluj-Napoca

Cluj-Napoca
Reprezentanți ai bisericilor din Transilvania au discutat despre atitudinea tinerilor față de biserică și credință, despre provocări și bune practici la evenimentul organizat la sediul Mathias Corvinus Collegium (MCC) din Cluj-Napoca, în 6 decembrie. Discuția s-a bazat pe prezentarea și interpretarea datelor ultimului recensământ și a rezultatelor cercetărilor făcute în Bazinul Panonic. La eveniment și-au împărtășit experiențele invitații care lucrează cu tineri în Biserica Romano-Catolică, Ortodoxă, Greco-Catolică, Reformată, Unitariană și Baptistă.
20.11.2023, 18:06

Cum ar putea deveni Clujul orașul ideal – Profesioniști din 9 țări și teme actuale la conferința de dezvoltare urbană MCC

Cluj-Napoca
Cum ar trebui să arate orașul viitorului? Care sunt cele mai bune practici pentru a crea o localitate sănătoasă și incluzivă? Conferința „The Future of Transylvanian Cities” (Viitorul orașelor transilvănene) a fost plină de idei inovatoare, teme de dezvoltare urbană, culturale, economice și de sustenabilitate. Evenimentul a fost organizat de Mathias Corvinus Collegium (MCC) în 16-17 noiembrie la Centrul MCC din Cluj-Napoca, în Hotel Belvedere. La discuții au contribuit peste 20 de profesioniști din 9 țări, invitați internaționali și specialiști locali de renume, care au împărtășit modelele de bune practici din întreaga lume.
14.11.2023, 16:43

Transylvania Lectures: Ar putea IA să cânte următoarea piesă al lui Michael Jackson?

Cluj-Napoca
Decât să ne temem de inteligența artificială, mai bine să-i recunoaștem potențialul și să reglementăm această nouă tehnologie astfel încât să nu stea în calea progresului, a declarat Axel Voss, membru al Parlamentului European la evenimentul Transylvania Lectures, organizat de Mathias Corvinus Collegium (MCC). Invitatul a discutat despre inteligența artificială și reglementarea acesteia cu Gyula Winkler, membru al Parlamentului European.
09.11.2023, 14:12

Profesor de la Cambridge la gala de deschidere a Programului Universitar MCC

Cluj-Napoca
Mathias Corvinus Collegium (MCC) a dat startul anului academic al Programului Universitar printr-o cu o festivitate de deschidere pe 8 noiembrie în noul centru MCC din Cluj. Speakerul invitat a fost dr. Mark Khater, profesor la Universitatea Cambridge.
03.11.2023, 13:51

Dezvoltare urbană, idei inovatoare, probleme transilvănene – Conferință internațională la Cluj

Cluj-Napoca
Experți internaționali și locali renumiți își vor împărtăși cercetările și experiențele privind dezvoltarea urbană sustenabilă în cadrul conferinței „The Future of Transylvanian Cities” (Viitorul orașelor transilvănene). Evenimentul organizat de Mathias Corvinus Collegium (MCC) va avea loc în 16-17 noiembrie la Centrul MCC din Cluj-Napoca, în Hotel Belvedere.
31.10.2023, 14:42

Transylvania Lectures: Discriminarea în inteligența artificială este o imagine în oglindă a problemelor societății

Cluj-Napoca
Care sunt consecințele faptului că trăim într-o lume care a fost construită în principal pentru bărbați? Cum învață inteligența artificială prejudecățile noastre? Cum influențează inegalitatea de gen dinamica societății? Consultant digital Karen de Sousa Pesse și dr. Lehel Csató, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, au discutat despre problemele societale aduse de discriminare și despre potențialele soluții la aceste probleme.
23.10.2023, 16:21

Oportunități noi pentru persoanele cu boli incurabile

Cluj-Napoca
Cel mai eficient mod de a îmbunătăți calitatea și lungimea vieții a bătrânilor și pentru a preveni orice boală este ca ei să aibă un scop de viață, demnitate și independentă – asta este crezământul dansatorului profesionist și maestrului internațional de balet Andrew Greenwood, care sprijină persoanele cu probleme fizice și mentale de toate vârstele cu terapia lui de dans și mișcare. Pe 20 octombrie, Mathias Corvinus Collegium (MCC) l-a invitat pe Greenwood să țină o prezentare interactivă în Cluj-Napoca, în cadrul seriei Transylvania Lectures.
12.10.2023, 15:01

Studenți MCC Transilvania la o universitate europeană de top

Doi foști studenți ai Mathias Corvinus Collegium (MCC), Balázs Blényesi și Levente Dávid Ilonczai, au aplicat cu succes pentru masterat la European School of Management and Technology Berlin (ESMT Berlin). Formarea de doi ani este complet gratuită și oferă posibilitatea de a învăța de la profesioniști renumiți, cu metode inovatoare.