Știri

loading...
12.04.2024, 14:06

„Este o raritate ca un stat să câștige împotriva unui investitor” – Dezbatere la Cluj cu personaje-cheie ale luptei împotriva exploatării miniere de la Roșia Montană

Cluj-Napoca
„Este o raritate ca un stat să câștige împotriva unui investitor”. „A fost lupta și victoria naivilor”. „Fără protestele de stradă nu se ajungea la acest rezultat”. Acestea sunt doar câteva din afirmațiile de impact făcute de avocatul Liviu Marius Harosa, politicianul Korodi Attila și activistul Tică Darie, care au participat joi, 11 martie, la evenimentul Cine a salvat Roșia Montană? organizat la Cluj de Mathias Corvinus Collegium și moderat de jurnalista Bianca Felseghi.
27.03.2024, 19:26

MCC Transylvania Lectures: Tinerii cu experiență internațională sunt mai încrezători în depășirea obstacolelor din viață

Cluj-Napoca
Cel mai recent eveniment din Transylvania Lectures, organizat de Mathis Corvinus Collegium (MCC) marți, pe 26 martie la Cluj, a adus în prim plan valoarea programelor de schimb internaționale. Discuția a adus împreună persoane care au jucat roluri semnificative în facilitarea acestor programe sau au fost profund influențate de ele.
27.03.2024, 14:57

Ar putea fi engleza una din limbile oficiale ale României? Dezbatere la Cluj în cadrul MCC Transylvania Lectures

Cluj-Napoca
În cadrul evenimentului marca Transylvania Lectures organizat de Mathias Corvinus Collegium (MCC) la Cluj-Napoca luni, 25 martie, invitații au discutat despre posibilele beneficii și provocări ale adoptării limbii engleze ca și limbă oficială în România, precum și în alte țări ale lumii.
27.02.2024, 15:04

De ce nu vorbesc ungurii românește? – Eveniment bilingv la Cluj despre importanța învățării limbii române

Cluj-Napoca
Provocările învățării limbii române, deficiențele sistemului educațional și valoarea diversității culturale au fost evidențiate în cadrul unui eveniment bilingv organizat de Mathias Corvinus Collegium (MCC) din Cluj-Napoca. În cadrul dezbaterii care a avut loc luni, 26 februarie, a fost analizată relația dintre comunitățile maghiare și române și utilizarea limbii din perspectivă lingvistică, juridică, pedagogică și culturală.
22.02.2024, 12:52

Adevărata față a crizei globale a sănătății mintale – Sociolog canadian la Cluj și Târgu Mureș

Cluj-Napoca
De ce nu reușim să fim fericiți și împliniți de noi înșine? Ce impact are o abordare excesiv de medicalizată asupra sănătății mintale și cum s-au schimbat statisticile în urma epidemiei de Coronavirus, a globalizării și a digitalizării? În cadrul celei mai recente conferințe din seria Transylvania Lectures organizat de Mathias Corvinus Collegium (MCC), pe 20 februarie, sociologii invitați Dr. Ashley Frawley și Dr. Ioan Hosu au discutat aceste probleme la sediul MCC din Cluj-Napoca.
31.01.2024, 14:33

Despre viitorul universului, marile descoperiri și rolul teledetecției în știință – cercetător NASA la Cluj

Cluj-Napoca
Dr. Virgil Adumitroaie, cercetător de date la Jet Propulsion Laboratory al NASA, a vorbit despre modalitățile de dezvăluire a misterelor universului cu ajutorul teledetecției. Evenimentul, organizat de Mathias Corvinus Collegium (MCC), a avut loc pe 30 ianuarie la centrul MCC din Cluj-Napoca.
23.01.2024, 18:26

Revitalizare urbană: Merită să dăm viață spațiilor abandonate

Cluj-Napoca
Cum putem da viață spațiilor și clădirilor nefolosite din orașele noastre? În cadrul celui mai recent eveniment de limba română al Mathias Corvinus Collegium (MCC), arhitectul Dan Clinci și Gergely Butka, organizator de evenimente au discutat despre inițiativele creative de construire a comunității, conceptul de „placemaking”, și puterea de a aduce împreună locuitorii orașelor
14.12.2023, 11:09

Transylvania Lectures: Înțelegerea moralității în epoca relativismului

Cluj-Napoca
Un smartphone în buzunar nu ne face persoane mai bune. În cadrul ultimului eveniment din seria Transylvania Lectures din acest an, filosoful și scriitorul Sebastian Morello a vorbit despre fenomenul că mulți oameni din ziua de azi confundă progresul tehnologic cu dezvoltarea morală. Speakerul a discutat despre moralitate, utilitarism și problemele morale actuale care animă societățile cu János Simon, teolog și cadru didactic la Institutul Teologic Protestant din Cluj-Napoca, în 13 decembrie, la Centrul MCC din Cluj.
07.12.2023, 15:38

Tinerii au nevoie de o comunitate primitoare – Discuție cu reprezentanții pastorației tinerilor din bisericile transilvănene la Cluj-Napoca

Cluj-Napoca
Reprezentanți ai bisericilor din Transilvania au discutat despre atitudinea tinerilor față de biserică și credință, despre provocări și bune practici la evenimentul organizat la sediul Mathias Corvinus Collegium (MCC) din Cluj-Napoca, în 6 decembrie. Discuția s-a bazat pe prezentarea și interpretarea datelor ultimului recensământ și a rezultatelor cercetărilor făcute în Bazinul Panonic. La eveniment și-au împărtășit experiențele invitații care lucrează cu tineri în Biserica Romano-Catolică, Ortodoxă, Greco-Catolică, Reformată, Unitariană și Baptistă.
20.11.2023, 18:06

Cum ar putea deveni Clujul orașul ideal – Profesioniști din 9 țări și teme actuale la conferința de dezvoltare urbană MCC

Cluj-Napoca
Cum ar trebui să arate orașul viitorului? Care sunt cele mai bune practici pentru a crea o localitate sănătoasă și incluzivă? Conferința „The Future of Transylvanian Cities” (Viitorul orașelor transilvănene) a fost plină de idei inovatoare, teme de dezvoltare urbană, culturale, economice și de sustenabilitate. Evenimentul a fost organizat de Mathias Corvinus Collegium (MCC) în 16-17 noiembrie la Centrul MCC din Cluj-Napoca, în Hotel Belvedere. La discuții au contribuit peste 20 de profesioniști din 9 țări, invitați internaționali și specialiști locali de renume, care au împărtășit modelele de bune practici din întreaga lume.
14.11.2023, 16:43

Transylvania Lectures: Ar putea IA să cânte următoarea piesă al lui Michael Jackson?

Cluj-Napoca
Decât să ne temem de inteligența artificială, mai bine să-i recunoaștem potențialul și să reglementăm această nouă tehnologie astfel încât să nu stea în calea progresului, a declarat Axel Voss, membru al Parlamentului European la evenimentul Transylvania Lectures, organizat de Mathias Corvinus Collegium (MCC). Invitatul a discutat despre inteligența artificială și reglementarea acesteia cu Gyula Winkler, membru al Parlamentului European.
09.11.2023, 14:12

Profesor de la Cambridge la gala de deschidere a Programului Universitar MCC

Cluj-Napoca
Mathias Corvinus Collegium (MCC) a dat startul anului academic al Programului Universitar printr-o cu o festivitate de deschidere pe 8 noiembrie în noul centru MCC din Cluj. Speakerul invitat a fost dr. Mark Khater, profesor la Universitatea Cambridge.
03.11.2023, 13:51

Dezvoltare urbană, idei inovatoare, probleme transilvănene – Conferință internațională la Cluj

Cluj-Napoca
Experți internaționali și locali renumiți își vor împărtăși cercetările și experiențele privind dezvoltarea urbană sustenabilă în cadrul conferinței „The Future of Transylvanian Cities” (Viitorul orașelor transilvănene). Evenimentul organizat de Mathias Corvinus Collegium (MCC) va avea loc în 16-17 noiembrie la Centrul MCC din Cluj-Napoca, în Hotel Belvedere.
31.10.2023, 14:42

Transylvania Lectures: Discriminarea în inteligența artificială este o imagine în oglindă a problemelor societății

Cluj-Napoca
Care sunt consecințele faptului că trăim într-o lume care a fost construită în principal pentru bărbați? Cum învață inteligența artificială prejudecățile noastre? Cum influențează inegalitatea de gen dinamica societății? Consultant digital Karen de Sousa Pesse și dr. Lehel Csató, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, au discutat despre problemele societale aduse de discriminare și despre potențialele soluții la aceste probleme.
23.10.2023, 16:21

Oportunități noi pentru persoanele cu boli incurabile

Cluj-Napoca
Cel mai eficient mod de a îmbunătăți calitatea și lungimea vieții a bătrânilor și pentru a preveni orice boală este ca ei să aibă un scop de viață, demnitate și independentă – asta este crezământul dansatorului profesionist și maestrului internațional de balet Andrew Greenwood, care sprijină persoanele cu probleme fizice și mentale de toate vârstele cu terapia lui de dans și mișcare. Pe 20 octombrie, Mathias Corvinus Collegium (MCC) l-a invitat pe Greenwood să țină o prezentare interactivă în Cluj-Napoca, în cadrul seriei Transylvania Lectures.
12.10.2023, 15:01

Studenți MCC Transilvania la o universitate europeană de top

Doi foști studenți ai Mathias Corvinus Collegium (MCC), Balázs Blényesi și Levente Dávid Ilonczai, au aplicat cu succes pentru masterat la European School of Management and Technology Berlin (ESMT Berlin). Formarea de doi ani este complet gratuită și oferă posibilitatea de a învăța de la profesioniști renumiți, cu metode inovatoare.
20.09.2023, 09:03

Autocunoaștere și jocuri dramatice la evenimentul Programului Liceal MCC

Cluj-Napoca
Pentru prima dată din acest an școlar, la Cluj-Napoca s-a desfășurat evenimentul ,,Clubul de după-amiază” susținut de către noul coordonator al Programului Liceal al MCC, Kedves Kriszta.
19.09.2023, 09:12

Studenți MCC în instituții de renume prin toată Europa cu bursa Training Grant

A fost o vară de neuitat pentru studenții Mathias Corvinus Collegium (MCC) care au avut posibilitatea de a studia în străinătate cu sprijinul programului de burse Training Grant.
15.09.2023, 13:19

Utopii și propagandă politică – Cum să descoperim capcanele?

Cluj-Napoca
Dr. Jan Bentz, profesor la Blackfriars Studium din Oxford, a susținut o prelegere despre efectele negative al utopiilor, ca instrument dăunător în politică, despre rădăcinile creștine ale gândirii utopice și despre recunoașterea ideologiilor înșelătoare. Evenimentul a avut loc în data de 14 septembrie, în cadrul seriei Transylvania Lectures la centrul MCC din Cluj-Napoca.
12.09.2023, 16:17

Patru limbi, un singur sistem educațional – Speaker din Tirolul de Sud la MCC Transylvania Lectures

Cluj-Napoca
Dr. Paul Videsott, decan al Facultății de Educație de la Universitatea Liberă din Bolzano și redactor-șef al European Journal on Minority Issues, a prezentat sistemul educațional al minorității ladine și metodologia complexă de învățare a limbilor în Tirolul de Sud la cel mai recent eveniment din seria Transylvania Lectures. El a discutat cu sociologul Dr. István Horváth pe 11 septembrie la centrul Mathias Corvinus Collegium (MCC) din Cluj Napoca.
01.09.2023, 13:52

Experți geopolitici la Festivalul Tabakó: Informația este acum mai importantă decât forța militară

Sfântu Gheorghe
Prima zi din festivalul Tabakó din Sfântu Gheorghe a început cu o prelegere interesantă despre războiul informațional, războiul hibrid, efectele propagandei și cenzurii și conflictele viitoare. Discuția a avut loc în data de 31 august, iar speakerul invitat a fost Liliana Śmiech, directoare a Warsaw Institute și Veress Csongor Balázs, cercetător al Atelierulul de Geopolitică la MCC.
16.06.2023, 11:02

Transylvania Lectures: Există o cale de mijloc într-o societate sfâșiată la stânga și la dreapta?

Cluj-Napoca
Participanții au discutat despre diviziunile din ce în ce mai mari din societate în cadrul celei mai recente ediții a Transylvania Lectures. Invitata evenimentului organizat de Mathias Corvinus Collegium (MCC) în Cluj-Napoca pe 15 iunie, a fost istoricul, scriitoarea și prezentatoarea britanică Zoe Strimpel.
14.06.2023, 15:58

Abordarea politicii externe a SUA față de războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina, una dintre cele mai presante probleme din politica internațională actuală, are un impact major asupra securității și stabilității globale. În cadrul MCC Budapest Peace Forum, la prelegerea ținută la centul MCC din Cluj-Napoca în 8 iunie, William Ruger, președintele al American Institute for Economic Research, a prezentat politica externă actuală a SUA în legătură cu războiul dintre Rusia și Ucraina.
31.05.2023, 15:37

Transylvania Lectures continuă cu un profesor de la Oxford

Cluj-Napoca
Invitatul la evenimentul Transylvania Lectures din luna mai a fost Dr. Nigel Biggar, profesor de teologie morală la Universitatea din Oxford. În cadrul unei prelegeri susținute la Centrul MCC din Cluj-Napoca, acesta a prezentat controversele din jurul "decolonizării" care sunt încă relevante în anglosfera de astăzi.
29.05.2023, 15:51

Atașamentul: cheia evoluției speciei umane?

Cluj-Napoca
Mathias Corvinus Collegium (MCC) a găzduit o prelegere la Cluj-Napoca cu un invitat special. Cel mai popular biolog român al momentului, Alexandru Stermin i-a ghidat pe participanți prin istoria evolutivă a speciei umane pe 23 mai, explicând teoria conform căreia atașamentul este cheia evoluției noastre.
04.05.2023, 11:39

Situația Germaniei discutată la prima conferință de limba germană a MCC din Cluj-Napoca

Cluj-Napoca
Mathias Corvinus Collegium (MCC) a organizat pentru prima dată o conferință în limba germană la Cluj-Napoca. Pe 27 aprilie, experții invitați au discutat despre situația publică și politică din Germania și despre provocările viitoare.
25.04.2023, 12:01

MCC în colaborare cu o universitate europeană de top – o oportunitate unică pentru studenți

Cluj-Napoca
Mathias Corvinus Collegium (MCC) își extinde gama de cursuri de formare cu o oportunitate unică: una dintre cele mai bune școli de afaceri din Europa, European School of Management and Technology Berlin (ESMT Berlin), intră într-o cooperare extinsă și pe termen lung cu MCC. Zoltán Antal-Mokos, profesor de strategie și decan al programelor de studii, și Zoltán Szalai, director general al MCC, au prezentat studenților din cadrul Programului din Cluj o informare despre instituție și procesul de aplicare.
07.04.2023, 14:02

Schimbările climatice, știința și statul - Cine ar trebui să decidă?

Cluj-Napoca
Dr. Benoit Mayer, conferenţiar universitar la Facultatea de Drept a Universității Chineze din Hong Kong și Dr. Calum T. M. Nicholson, antropolog britanic-canadian, au discutat despre posibilitățile și contextul socio-politic al atenuării schimbărilor climatice în cadrul unui eveniment organizat joi, 6 aprilie, de Mathias Corvinus Collegium (MCC) în Cluj-Napoca.
29.03.2023, 15:11

Lider mondial sau țară în declin? – Discuție despre viitorul Chinei

Cluj-Napoca
Mulți susțin că secolul XXI va fi secolul Chinei, după secolul Americii. Dar poate deveni China un lider mondial? Experții invitați au discutat despre influența globală a Chinei, situația sa economică și viitorul său în cadrul dezbaterii de la Mathias Corvinus Collegium (MCC) din 28 martie.
24.03.2023, 12:39

Problema Solvenda Romania: istoria rescrisă de liceeni

Cluj-Napoca
Mathias Corvinus Collegium (MCC) şi Case Solvers au organizat pentru a 8-a oară concursul Problema Solvenda Romania, bazat pe rezolvarea unor probleme istorice. De data aceasta, finala concursului a avut ca temă partida de ceai de la Boston, podiumul fiind ocupat de echipe din Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Miercurea Ciuc.
17.03.2023, 15:18

MCC Transylvania Lectures: a eșuat cu adevărat liberalismul?

Cluj-Napoca
Mathias Corvinus Collegium (MCC) hosted a renowned US political scientist and philosopher at the latest Transylvania Lectures event. On Thursday, 16 March, Patrick J. Deneen gave a public lecture at the MCC center in Kolozsvár/Cluj Napoca.
24.02.2023, 14:53

MCC Transylvania Lectures: maghiarii, văzuți prin ochii unui antropolog britanic care a conferențiat la Cluj

Cluj-Napoca
Mathias Corvinus Collegium (MCC) a găzduit marți, 21 februarie, o nouă prelegere interactivă la centrului său regional din Cluj-Napoca. Invitatul evenimentului, care face parte din seria de conferințe Transylvania Lectures, a fost antropologul britanic-canadian Calum T. M. Nicholson, care a discutat cu etnograful Árpád Töhötöm Szabó despre paralelele surprinzătoare și diferențele interesante dintre cultura și istoria britanică și maghiară.
10.02.2023, 13:55

Sfârșitul globalizării – discuție la MCC despre schimbarea structurii de putere a SUA

Sfântu Gheorghe
Mathias Corvinus Collegium (MCC) a organizat o prelegere deschisă în Sfântu Gheorghe cu dr. Gladden Pappin, professor invitat la MCC, despre schimbarea situației geopolitice a Statelor Unite, influența acestora asupra lumii și impactul războiului ruso-ucrainean.
10.12.2022, 15:06

Jurnaliști în veste antiglonț – Fostul corespondent de război Julius Strauss la Transylvania Lectures

Cluj-Napoca
În cadrul celui mai recent eveniment public din cadrul seriei de conferințe Transylvania Lectures a Mathias Corvinus Collegium (MCC), care a avut loc pe 9 decembrie la Centrul MCC din Cluj-Napoca, fostul corespondent de război Julius Strauss, profesor invitat al MCC, a vorbit despre cum este să lucrezi în prima linie a frontului și despre dilemele și dificultățile cu care se confruntă jurnaliștii în război.
23.11.2022, 14:48

Transylvania Lectures: Metaversul ar putea cauza diviziune socială

Cluj-Napoca
Nu este nevoie de ea, însă Metaversul lui Mark Zuckerberg este în plină desfășurare, confruntându-se cu probleme tehnologice, economice și geopolitice grave. Există, de asemenea, o mare posibilitate ca celelalte superputeri ale lumii să dorească să aibă propria lor realitate virtuală, creând noi conflicte și noi provocări pentru diplomație. Aceste aspecte și altele conexe au fost abordate de fostul diplomat britanic Shaun Riordan în cadrul seriei de conferințe Transylvania Lectures a Mathias Corvinus Collegium (MCC).
24.10.2022, 13:13

Arta conversațiilor imposibile – MCC Transylvania Lectures continuă cu invitat american

Cluj-Napoca
Mathias Corvinus Collegium (MCC) și-a continuat seria Transylvania Lectures în 24 octombrie la centrul de formare din Cluj-Napoca cu un invitat special: dr. Peter Boghossian, filosof și pedagog american, profesor invitat la MCC. Prelegerea interactivă a oferit instrumente practice pentru a vorbi cu persoane care au diferite viziuni asupra lumii, fie că este vorba despre politică, religie sau morală.
19.10.2022, 13:34

Rolul arhitecturii în identitatea națională – conferențiar american la evenimentul MCC din Timișoara

Timișoara
Poate că nu ne dăm seama în viața de zi cu zi cât de mult influențează arhitectura societatea noastră, viața noastră culturală și politică. Tendințele recente în arhitectură se distanțează din ce în ce mai mult de identitățile locale, regionale și naționale, a declarat Stephen Travis Sholl, visiting fellow la MCC, în prelegerea sa „Rolul arhitecturii în identitatea națională” la Timișoara. Evenimentul de miercuri, 19 octombrie, a fost organizat în parteneriat între Mathias Corvinus Collegium (MCC) și Colegiul Bolyai János.
04.09.2022, 12:19

Am încheiat vara la Festivalul Tabakó

Sfântu Gheorghe
Festivalul Sepsi Tabakó s-a deschis oficial joi, 1 septembrie, cu o conferință de presă la fosta fabrică de tutun, clădirea emblematică din Sfântu Gheorghe. Clădirea istorică, nefolosită din 2010, a fost readusă la viață de către localnici, Mathias Corvinus Collegium (MCC) jucând un rol important în asigurarea unor prezentări și discuții de calitate.
30.05.2022, 12:49

Discuție despre Hamlet, contemporanul nostru la MCC

Cluj-Napoca
La mai bine de 400 de ani de când a fost scrisă, piesa Hamlet a lui Shakespeare a primit o nouă înfățișare la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Dr. Patrick Shoaf Gray, Dr. Adrian Papahagi, Gábor Tompa și Dr. András Visky au discutat despre unicitatea piesei, despre întâlnirea dintre trecut și prezent și despre adaptarea creativă în cadrul unei mese rotunde publice la Mathias Corvinus Collegium (MCC), luni, 30 mai.
03.05.2022, 14:11

Cum este o universitate bună? – MCC Transylvania Lectures continuă cu invitat de la Cambridge

Cluj-Napoca
Invitatul evenimentului Transylvania Lectures din luna mai a fost Dr. James Orr, expert în etică și filozofie religioasă și lector universitar de filozofie religioasă la Faculty of Divinity a Universității Cambridge. În cadrul evenimentului din 2 mai, vorbitorul a discutat cu Dr. András Visky despre limitele libertății academice, impactul acesteia asupra interesului public și politicile identitare în instituțiile occidentale.