Știri

loading...
05.03.2025, 16:36

„Fiecare oraș unde am fost vrea să se numească Silicon-ceva” – De ce este doar o iluzie modelul startup-urilor?

Cluj-Napoca
Tot mai multe orașe din lume își doresc să devină următorul Silicon Valley, însă copierea ecosistemelor de startup-uri și a fondurilor de capital de risc poate fi o capcană costisitoare – avertizează dr. Dan Breznitz, expert de renume mondial în industriile inovatoare. Care este soluția reală și ce poate învăța Clujul din această perspectivă?
21.02.2025, 15:48

Cum a evoluat cinematografia românească? Oglinda tranziției de la comunism la democrație

Cluj-Napoca
Pe 20 februarie, la Cluj-Napoca, a avut loc dezbaterea „Oglinda tranziției în cinematografia românească: de la comunism la democrație”, un eveniment organizat de Mathias Corvinus Collegium (MCC), cu scopul de a explora modul în care filmul românesc a reflectat și a influențat schimbările sociale, politice și culturale după 1989.
18.02.2025, 09:15

Tansylvania Lectures: „Inteligența în sine nu conferă superioritate morală”

Cluj-Napoca
Cea mai recentă ediție a seriei Transylvania Lectures din Cluj-Napoca a adus în prim-plan una dintre marile întrebări filosofice: De unde provin drepturile? Pe 17 februarie 2025, filosoful Dr. Nick Zangwill și preotul Norbert Zsolt Rácz au analizat rolurile concurente ale conștiinței și raționalității în generarea drepturilor morale.
04.02.2025, 12:58

Curiozitatea, curajul și onestitatea – punți între comunități

Târgu Mureș
„Umorul este puntea cea mai lină în dialogul dintre culturi” – aceasta a fost ideea centrală a evenimentului „Cine a râs primul: Umorul în dialogul româno-maghiar”, organizat pe 30 ianuarie 2025 la centrul Mathias Corvinus Collegium din Târgu Mureș.
29.01.2025, 11:12

Întoarcerea lui Trump și schimbarea politică globală

Cluj-Napoca
Realegerea lui Donald Trump nu numai că a remodelat politica americană, dar a provocat valuri și în lumea occidentală, intensificând crizele existente și expunând eșecuri politice profunde. După cum a subliniat John O'Sullivan în cadrul celei mai recente discuții din cadrul seriei Transylvania Lectures, revenirea lui Trump la putere simbolizează o schimbare mai amplă – una care pune sub semnul întrebării curenții politici dominanți de lungă durată și structurile actuale de putere.
22.01.2025, 16:05

Care sunt cele mai puternice mituri referitoare la Cluj și identitatea clujenilor?

Cluj-Napoca
„Miturile sunt mereu mai puternice decât realitățile zilnice”, spune scriitorul János Szántai, la începutul dezbaterii numite „Mitul clujeanului - Realitate sau proiecție?”, organizate pe data de 21 ianuarie la sediul Mathias Corvinus Collegium, care a avut ca scop explorarea identității locuitorilor și comunităților din Cluj, aflate constant la granița dintre mit și realitate.
17.01.2025, 17:08

Multiculturalismul funcționează atunci când oamenii își depășesc prejudecățile

Cluj-Napoca
Aspecte legate de patrimoniul cultural și construirea comunităților au fost discutate de experți invitați în cadrul celei mai recente ediții a seriei Transylvania Lectures, organizată de Mathias Corvinus Collegium (MCC) în 16 ianuarie, la Cluj-Napoca. Dezbaterea s-a concentrat asupra bogatului patrimoniu cultural al Transilvaniei și asupra modului în care diversitatea etnică a regiunii a contribuit la formarea acestei moșteniri valoroase.
13.12.2024, 15:43

Cum au devenit arta și arhitectura instrumente de propagandă în Italia și România secolului al XX-lea

Cluj-Napoca
Pe 12 decembrie, seria Transylvania Lectures, organizată de Mathias Corvinus Collegium (MCC), a găzduit o discuție captivantă despre intersecția dintre totalitarism, artă și drept. Prof. Dr. Giacomo Pace Gravina, istoric al dreptului de la Universitatea din Messina, și Prof. Dr. Emőd Veress de la Universitatea Sapientia au analizat modul în care regimurile totalitare – în special Italia fascistă sub Mussolini și România comunistă sub Ceaușescu – au utilizat arta și cadrul juridic pentru a controla narațiunile sociale și a-și consolida puterea.
12.12.2024, 08:50

„Este mai greu să fii liber decât să nu fii liber.” Discuție cu Ana Blandiana și Virgiliu Țârău despre reziliența spiritului sub opresiune

Cluj-Napoca
„Istoria de acum 35 ani a fost complicată și confuză, dar un lucru a fost clar în decembrie 1989 - ne-am câștigat libertatea!”, spune Ana Blandiana despre Revoluția care a dărâmat regimul ceaușist și a adus românilor libertatea.
11.12.2024, 12:49

„Libertatea trebuie găsită în noi” – Povestea unei deportări pe marele ecran

Cluj-Napoca
Pe 10 decembrie, Mathias Corvinus Collegium (MCC) a organizat o proiecție de film care a invitat participanții la o călătorie în timp, la Cinema Victoria din Cluj-Napoca. La eveniment a fost proiectat filmul Și atunci, ce e libertatea? al lui Andrei Zincă, urmat de o discuție captivantă cu regizorul despre conceptul de libertate, actualitatea sa și semnificația sa eternă.
28.11.2024, 09:24

Gândirea critică și învățarea continuă, cele mai utile abilități în viitorul dominat de AI - Conferință despre viitorul muncii în Transilvania

Cluj-Napoca
Piața globală a muncii este în continuă schimbare, iar digitalizarea și tehnologiile de inteligență artificială aduc noi provocări, care conturează un peisaj în care cadrele clasice de abordare a muncii nu mai sunt adaptate timpurilor. Cum se pot poziționa Transilvania și România, în general, pentru a se adapta noilor realități ale pieței muncii și cum pot ele să profite de ceea ce ne oferă prezentul, pentru a crea un viitor prosper și echitabil pentru angajați?  În spiritul dialogului și al schimbului de idei atât de necesare astăzi pentru o comunitate locală informată și racordată la realitățile lumii, Mathias Corvinus Collegium (MCC) a organizat la Cluj-Napoca, în data de 27 noiembrie, conferința „Viitorul muncii în Transilvania”, care a reunit laolaltă 13 profesori și experți internaționali.
25.11.2024, 09:53

Elevii Programului Liceal au învățat despre cultura mișcării și dansurile populare la Cluj Napoca

Cluj-Napoca
Tema ultimei zi de training din 22-23 noiembrie a fost lumea dansului și a mișcării, inspirată de Festivalul de Muzică și Dans Popular Maghiar care a avut loc în același weekend. La eveniment au participat aproape 100 de elevi din cadrul Programului Liceal Mathias Corvinus Collegium (MCC).
20.11.2024, 01:52

Republicanismul American la o Răscruce: Transylvania Lectures la Cluj

Cluj-Napoca
Într-o perioadă de schimbări politice intense, evenimentul MCC Transylvania Lectures: „American Republicanism at a Crossroads” a oferit o analiză oportună a principiilor fundamentale, identității naționale și provocărilor democrației din Statele Unite. Expertul Dr. Jean Yarbrough a vorbit despre aspecte legate de guvernanța și democrația din SUA pe 19 noiembrie la sediul MCC din Cluj-Napoca.
15.11.2024, 09:10

Cum să navigăm prin știri false – Sfaturi utile oferite de jurnaliști experimentați la Cluj

Cluj-Napoca
În timpul campaniilor electorale, este deosebit de important să putem distinge între conținuturile reale și cele manipulative. Algoritmii adesea nu servesc interesele noastre- dar ce instrumente avem la dispoziție pentru a diferenția adevărul de fals? Pe 14 noiembrie, jurnalistele Codruța Simina și Bianca Felseghi, cu o experiență profesională de 20 de ani, au împărtășit publicului din centrul MCC din Cluj-Napoca lecții valoroase despre combaterea boților, trolilor și profilurilor false. De asemenea, au oferit sfaturi practice pentru identificarea acestora și pentru filtrarea conținutului media consumat.
11.11.2024, 14:25

Elevii Programului Liceal au învățat despre minorități și identitate la Cluj

Cluj-Napoca
Elevii din Programul Liceal al Mathias Corvinus Collegium (MCC) au avut ocazia să exploreze trecutul Transilvaniei și tradițiile populare în cadrul unui eveniment regional, organizat la Cluj în 8 și 9 noiembrie. Tasnádi Balázs, elev în clasa a XII-a la Colegiul Unitarian „János Zsigmond” din Cluj, a împărtășit detalii despre această experiență.
08.11.2024, 13:27

„Rezistența oamenilor este vitală pentru a evita tragedii istorice” - Conferință tematică la comemorarea a 80 de ani de la Holocaust

Cluj-Napoca
Povestea Holocaustului este o tragedie care a costat viața a peste 6 milioane de oameni în Europa și 150.000 oameni în Transilvania de Nord, iar la 80 de ani de la acest eveniment, întrebarea „Cum a fost posibil ca așa ceva să se întâmple?” este una care încă dăinuie și ale cărei răspunsuri continuă să fie explorate.
24.10.2024, 10:51

„Cine a râs primul?” – Dezbatere despre rolul umorului în apropierea comunităților române și maghiare

Cluj-Napoca
Pe 22 octombrie, centrul Mathias Corvinus Collegium (MCC) din Cluj-Napoca a găzduit dezbaterea „Cine a râs primul? Umorul în dialogul româno-maghiar”. Evenimentul a pus în discuție rolul umorului în construirea unor punți între comunități și modul în care comedia poate deveni un catalizator pentru comunicare și înțelegere între români și maghiari.
21.10.2024, 12:43

Jurnalismul prin ochii elevilor – Tinerii din Transilvania și Ungaria s-au reunit la Cluj pentru un weekend al Programului Liceal MCC

Cluj-Napoca
În 18-19 octombrie, elevii înscriși în Programul Liceal MCC au participat la un eveniment organizat la Cluj-Napoca pentru a descoperi tainele jurnalismului. La acest eveniment, elevilor transilvăneni li s-a alăturat echipa de liceeni din Veszprém. Borbála Sebesi, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” din Târgu Mureș, a împărtășit detalii despre această experiență.
18.10.2024, 15:16

Stocarea datelor în ADN sintetic – O descoperire comparabilă cu invenția tiparului

Cluj-Napoca
Ne confruntăm cu o criză globală de stocare a datelor. Arhivarea informațiilor digitale pe medii tradiționale, precum hard disk-urile, prezintă provocări economice și ecologice – este scumpă, iar soluțiile actuale nu sunt durabile. ADN-ul, cel mai vechi mediu de stocare al naturii, ar putea reprezenta soluția pentru un viitor sustenabil. Despre acest potențial a vorbit dr. Dina Zielinski, bioinformatician, la centrul Mathias Corvinus Collegium (MCC) din Cluj, pe 17 octombrie.
17.10.2024, 11:40

Workshop interactiv la Cluj Napoca, pentru elevii din Programul Liceal MCC

Cluj-Napoca
Unde începe și unde se termină literatura? - aceasta a fost întrebarea deschisă al workshopului din 16 octombrie, organizat pentru elevii din Programul Liceal și găzduit de Péter Kovács, profesor de liceu și poet.
07.10.2024, 10:48

Elevii de liceu au făcut cunoștință cu lumea documentarelor și a mass-mediei la Cluj-Napoca

Cluj-Napoca
În primul weekend de formare profesională din acest an școlar, în cadrul Programului Liceal MCC documentarele au fost în centrul atenției. Am avut ca invitați regizori, producători și operatori de imagine care, prin activitatea lor, i-au introdus pe elevi în lumea realizării filmelor documentare. Weekendul de formare a avut loc pe 4 și 5 octombrie, la centrul MCC din Cluj-Napoca.
04.10.2024, 14:37

Ani, capitala pierdută: Locul imaginar al memoriei colective pentru armenii din Transilvania

Cluj-Napoca
În istoria milenară a lumii, Ani, capitala medievală a Regatului Armean, poartă o însemnătate aparte. „Orașul celor 40 porți și 1001 biserici”, odinioară un centru cultural, economic și politic de o măreție comparabilă cu Cairo, Bagdad sau Constantinopol, devine, odată cu căderea în ruină, un spațiu imaginar fundamental pentru identitatea națională a armenilor. Acest oraș legendar și rolul său în formarea identității armenilor din Transilvania au fost temele evenimentului organizat de Mathias Corvinus Collegium (MCC) la Cluj-Napoca.
25.08.2024, 19:34

MCC Lounge: „Manualele se rescriu de fiecare dată când se schimbă regimul politic"

Cluj-Napoca
Narativele referitoare la statutul Transilvaniei din manualele școlare maghiare și românești s-au modificat de-a lungul istoriei, iar regimurile politice aflate la putere au avut un rol important în acest sens. Care au fost aceste schimbări de abordare a regiunii și cum s-au reflectat diferitele ideologii în învățământul public din Ungaria și din România?
24.08.2024, 14:08

„Culturile au ambiții universale, nu teritoriale, circulând dincolo de ape și munți.” Discuție despre imaginea maghiarilor în cultura română

Cluj-Napoca
Cum se reflectă influența culturală maghiară în cultura română contemporană, în diverse surse precum literatura istorică, presa, manualele școlare, memorialistica și folclorul? Cum s-a manifestat colaborarea culturală interetnică de-a lungul timpului, cum putem încuraja generațiile de copii maghiari și români să se cunoască și ce înseamnă „ghetoizarea” culturii din zilele noastre?
23.08.2024, 18:38

Experiențele sportivilor maghiari care concurează pentru naționala României

Cluj-Napoca
O țară-mamă și o țară în care trăiesc și pentru care joacă – care sunt provocările sportivilor maghiari care poartă tricoul naționalei României? Cum creăm o infrastructură sustenabilă în România pentru următoarele generații de copii talentați, ce ar putea deveni sportivi de performanță? Cum au influențat, de-a lungul istoriei, politicile din România performanța sportivilor maghiari care trăiesc aici?
23.08.2024, 16:29

SF sau proiect cu adevărat realizabil - Ar putea fi Clujul un oraș olimpic?

Cluj-Napoca
Jocurile Olimpice care au avut loc în Paris în acest an au dominat discuțiile din toată lumea, nu doar în mediul sportiv sau în social media, ci și în comunitățile mai mici, care au îndrăznit să-și pună întrebarea: ar putea orașul nostru găzdui o astfel de competiție?
22.08.2024, 19:17

”Patrimoniul aparține comunităților și doar împreună îl putem valorifica” – discuție la MCC Lounge despre castelele din Transilvania

Cluj-Napoca
Transilvania are peste 600 de castele, care ar putea fi introduse în circuite turistice sau pot aduna în jurul lor comunități care pot contribui la valorificarea lor. Cum se pot activa comunitățile în contextul patrimonial? Cum se poate reda viața unui castel proaspăt renovat și ce putem învăța din bunele practici aplicate în alte țări în acest domeniu?
07.07.2024, 15:46

Încrederea excesivă în inteligența artificială poate fi periculoasă

Vibe Festival
În ciuda defectelor sale, se investesc milioane de dolari în industria inteligenței artificiale, iar nivelul de încredere pe care oamenii îl au în aceasta este îngrijorător, a declarat expertul în inteligență artificială, informaticianul și autorul Dr. Emmanuel Maggiori, care a vorbit despre dezavantajele și limitele inteligenței artificiale la Vibe Festival pe 7 iulie. Acestuia i s-a alăturat în discuție Ákos Péter, student la informatică și membru al Programului Universitar MCC.
06.07.2024, 15:21

Pioniera industriei fashion tech și-a prezentat creațiile la Vibe

Târgu Mureș
Festivalierii au avut parte de o nouă viziune asupra modei în timpul prezentării designerului vestimentar și inovatoarei olandez Anouk Wipprecht la Vibe Koli, pe 6 iulie. Mathias Corvinus Collegium (MCC) este partener profesional al forumului de cunoștințe al festivalului Vibe din Târgu Mureș în perioada 4-7 iulie, cu invitați naționali și internaționali care vor contribui cu subiecte interesante la evenimentul de 4 zile.
05.07.2024, 14:33

Chiar și cele mai bune strategii sunt inutile fără libertatea de exprimare

Târgu Mureș
Mathias Corvinus Collegium (MCC) participă ca partener profesional la Festivalul Vibe din Târgu Mureș în perioada 4-7 iulie. Organizația va contribui la forumul de cunoștințe al evenimentului, Vibe Koli, cu invitați naționali și internaționali și diverse subiecte actuale. În aceste câteva zile, tinerii vor avea ocazia să se bucure de discuții animate și de o gamă largă de subiecte interesante.
04.07.2024, 15:47

Prefer să mor de foame decât să trăiesc un minut fără libertate – „Frida Kahlo din Yemen” luptă pentru drepturile copiilor și ale femeilor

Târgu Mureș
Mathias Corvinus Collegium (MCC) participă ca partener profesional la Festivalul Vibe din Târgu Mureș în perioada 4-7 iulie. Organizația va contribui la forumul de cunoștințe al evenimentului, Vibe Koli, cu invitați naționali și internaționali și diverse subiecte actuale. În aceste câteva zile, tinerii vor avea ocazia să se bucure de discuții animate și de o gamă largă de subiecte interesante.
31.05.2024, 09:06

„Trăim ceva fără precedent” – dezbatere la Cluj despre aderarea la Schengen, migrație și alte problemele sociale majore din România și Europa

Cluj-Napoca
Experți locali și internaționali au analizat joi, 30 mai, la Cluj, problemele ridicate de aderarea României la spațiul Schengen și de creșterea volumului migrației în țară și în Europa în cadrul a două mese rotunde desfășurate la sediul Mathias Corvinus Collegium (MCC). Ediția specială a seriei „MCC Transylvania Lectures” a fost dedicată mizei viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European și s-a axat pe întrebări-cheie care afectează România și Europa.
29.05.2024, 15:03

„Fiecare dintre noi are responsabilitatea de a proteja libertatea” – MCC Transylvania Lectures despre artă, istorie și cenzură

Cluj-Napoca
Agnieszka Kolek, artistă, curatoare, lidera departamentului de relații culturală la centrul MCC din Bruxelles, și Mara-Victoria Rațiu, conferențiar universitar la Universitatea de Artă și Design din Cluj au fost cele mai recente invitate ale seriei Transylvania Lectures pe 28 mai în centrul MCC din Cluj. Ele au discutat despre relația dintre artă și libertatea de exprimare, despre dezvăluirea doleanțelor colective din trecut, despre cenzură și despre provocările cu care se confruntă artiștii de astăzi.
23.05.2024, 13:32

„Până la sfârșitul săptămânii ar putea apărea un nou Cluj” – renumitul fizician Geoffrey West a susținut o prelegere la Cluj

Cluj-Napoca
Ritmul accelerat al urbanizării poate duce la apariția unui oraș de dimensiunile Clujului o dată la câteva zile. Creșterea numărului populației a devenit în ultimii ani foarte abruptă și poate continua să fie viabilă doar prin inovații – dar nu inovații tehnologice, ci mai degrabă la nivel de rețele sociale și comportament uman. Războiul a devenit o chestiune eminamente urbană. Sunt doar câteva din afirmațiile făcute de fizicianul de renume mondial Geoffrey West miercuri, 22 mai, la evenimentul „Legile universale ale vieții, creșterii și morții – De ce companiile și oamenii mor, dar orașele supraviețuiesc”, organizat la Cluj de Mathias Corvinus Collegium (MCC).
26.04.2024, 14:25

Transylvania Lectures: Cât de multă încredere să avem în inteligența artificială?

Cluj-Napoca
În cadrul discuției din seria Transylvania Lectures, organizat de Mathias Corvinus Collegium (MCC) pe 24 aprilie, expertul în inteligență artificială, informaticianul și autorul Dr. Emmanuel Maggiori a vorbit despre realitățile ascunse, dezavantajele și pericolele excesului de încredere în industria IA. În ciuda defectelor sale, milioane de dolari și o cantitate uriașă de resurse sunt investite în IA, chiar dacă uriașa bulă a industriei s-ar putea sparge în curând.
19.04.2024, 14:16

Există o cale de ieșire din social media? - Dr. Mihnea Măruță despre lupta dintre realitate și lumea virtuală

Cluj-Napoca
În cadrul evenimentului Transylvania Lectures din 18 aprilie, jurnalistul și filosoful Dr. Mihnea Măruță a vorbit despre impactul lumii virtuale și al social media asupra tinerilor. Invitatul a discutat cu actorul Áron Dimény despre datele alarmante la centrul MCC din Cluj-Napoca.
17.04.2024, 08:21

Transylvania Lectures: Prejudecățile noastre au efecte reale asupra societății

Cluj-Napoca, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe
Este „natural” să fii suspicios față de străini și față de obiceiurile lor ciudate? Este firesc ca grupurile de oameni să simtă ostilitate față de alte grupuri? Oare diferența și ignoranța sunt sursele problemei? Acestea au fost câteva dintre subiectele discutate la cea mai recentă ediție a seriei de evenimente MCC Transylvania Lectures, care a avut loc la Cluj-Napoca pe 12 aprilie.
12.04.2024, 14:06

„Este o raritate ca un stat să câștige împotriva unui investitor” – Dezbatere la Cluj cu personaje-cheie ale luptei împotriva exploatării miniere de la Roșia Montană

Cluj-Napoca
„Este o raritate ca un stat să câștige împotriva unui investitor”. „A fost lupta și victoria naivilor”. „Fără protestele de stradă nu se ajungea la acest rezultat”. Acestea sunt doar câteva din afirmațiile de impact făcute de avocatul Liviu Marius Harosa, politicianul Korodi Attila și activistul Tică Darie, care au participat joi, 11 martie, la evenimentul Cine a salvat Roșia Montană? organizat la Cluj de Mathias Corvinus Collegium și moderat de jurnalista Bianca Felseghi.
27.03.2024, 19:26

MCC Transylvania Lectures: Tinerii cu experiență internațională sunt mai încrezători în depășirea obstacolelor din viață

Cluj-Napoca
Cel mai recent eveniment din Transylvania Lectures, organizat de Mathis Corvinus Collegium (MCC) marți, pe 26 martie la Cluj, a adus în prim plan valoarea programelor de schimb internaționale. Discuția a adus împreună persoane care au jucat roluri semnificative în facilitarea acestor programe sau au fost profund influențate de ele.
27.03.2024, 14:57

Ar putea fi engleza una din limbile oficiale ale României? Dezbatere la Cluj în cadrul MCC Transylvania Lectures

Cluj-Napoca
În cadrul evenimentului marca Transylvania Lectures organizat de Mathias Corvinus Collegium (MCC) la Cluj-Napoca luni, 25 martie, invitații au discutat despre posibilele beneficii și provocări ale adoptării limbii engleze ca și limbă oficială în România, precum și în alte țări ale lumii.