Olvasási idő: 3 perc

Boris Kálnoky Őseim földje című könyvének bemutatójával indult a Mathias Corvinus Collegium (MCC) programsorozata a 14. Kolozsvári Magyar Napokon az Ifjúsági Udvarban augusztus 16-án. Az eseményen a szerző, Boris Kálnoky, valamint Jánó Mihály művészettörténész beszélgetett. A német nyelven megjelent könyvet Szász Csilla némettanár három év alatt fordította le magyarra, aki szerint a könyv sikere a benne rejlő szeretetből adódik.

A bemutatón Jánó Mihály egy népmese hangulatában igyekezett felvezetni a család történetét. A két testvér, Tibor és Boris úgy döntöttek, hogy felkutatják gyökereiket Székelyföldön. Tibor Kőröspatakon a maradványokat igyekezett rendbe tenni, míg Boris a történeteket gyűjtötte össze és foglalta könyvbe. A két testvér sok tulajdonságban különbözik egymástól, mégis a családjuk iránti érdeklődésük és szeretetük teszi őket hasonlóvá. A beszélgetés a könyv borítójának bemutatásával folytatódott, amelyen a kőröspataki kastély előtt áll apa (Kálnoky Hugó) és fia (Farkas) lóháton. Boris Kálnoky szerint ez a fotó az egyik legszebb és legmeghatóbb emlék, ugyanis nagypapája minden reggel lovaglással kezdte a napot, ez adott neki lelkierőt.

A könyv az ősök iránti tiszteletet próbálja megragadni. Tartalmi stílusának egyik vonzó eleme, hogy bár folyik az elbeszélő szöveg, amelyből az olvasó egyre közelebbről megismerheti a család történetét, Boris Kálnoky saját véleményét is belefoglalja egy-egy helyzetbe. A szerző könyvében igyekezett csak az igazságot leírni, ám senkit sem akart lejáratni, vagy rossz fényben feltüntetni.

Nagyapjára úgy emlékszik vissza, mint aki mindenbe szerelmes volt: a feleségébe, Kőröspatakba, a természetbe. Élete során pozitív szemlélettel élt, mindenre Isten áldásaként tekintett. Hitét végig megtartotta a folyamatos menekülés mellett is. Túl szerény volt ahhoz, hogy grófi címét használja. Halála előtt pár héttel tudatosult benne, hogy oda a családi vagyon, feleségét elveszítette, gyermekei pedig nem biztos, hogy továbbviszik az általa képviselt értékeket.

A bemutató vége érzelmesre sikeredett a visszaemlékezésnek köszönhetően. Jánó Miháy a két testvér, Boris és Tibor gyermekei nevének felolvasásával fejezte be a beszélgetést. Zárásként a hallgatók kérdéseket intézhettek a szerzőhöz, aki ezt követően dedikálta könyvét.

Az MCC társszervezőként vesz részt a 14. Kolozsvári Magyar Napokon, ahol az Ifjúsági Udvar programjának szervezését vállalta a Kolozsvári Magyar Diákszövetséggel (KMDSZ), az Országos Magyar Diákszövetséggel (OMDSZ), az YZ Intézettel, a Kolozs Megyei Magyar Diáktanáccsal (KMDT) és a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórummal (KIFOR) közösen.