Hírek

loading...
2023. 09. 19. 14:23

Európa-szerte tanulhattak az MCC-s diákok a Training Grant ösztöndíjprogrammal

Izgalmasan telt az idei nyár a Mathias Corvinus Collegium (MCC) diákjai számára, akik a Training Grant ösztöndíjprogram támogatásával külföldi tanulmányi utakon vehettek részt.
2023. 09. 19. 12:52

Székelyföldi KP+ túrán vettek részt az MCC békéscsabai diákjai

Veresszék
Az MCC új veresszéki központjába látogattak a Collegium békéscsabai középiskolás diákjai szeptember 14–17. között. Helyszíni beszámolót olvashatunk az élménydús KP+ túráról:
2023. 09. 15. 17:14

Utópiák és politikai propaganda – Hogyan ismerjük fel a csapdákat?

Kolozsvár
Az utópiák káros politikai eszközként való bevetéséről, az utópikus gondolkodás keresztény gyökereiről és a megtévesztő ideológiák felismeréséről tartott tanulságos előadást dr. Jan Bentz, az oxfordi Blackfriars Studium oktatója és tanára az MCC kolozsvári központjában. A szeptember 14-i nyilvános előadás az MCC Transylvania Lectures sorozat részeként valósult meg.
2023. 09. 14. 13:39

MCC-s diákok a nagyvilágban: Hága

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Kolozsvári Egyetemi Programjának tizenkét diákja részesül nemzetközi ösztöndíjban jelenleg. A hallgatók különböző országokban folytathatják tanulmányaikat és szerezhetnek tapasztalatokat: Ausztria, Azerbajdzsán, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Svédország és Törökország.
2023. 09. 12. 17:55

Négy nyelv, egy oktatási rendszer – dél-tiroli előadóval startolt az MCC Transylvania Lectures új évada

Kolozsvár
A dél-tiroli ladin kisebbségi oktatási rendszert és a nyelvtanulás összetett módszertanát mutatta be dr. Paul Videsott, a Bolzanói Szabadegyetem Pedagógia Karának dékánja és a European Journal on Minority Issues főszerkesztője a Transylvania Lectures előadássorozat évadnyitó alkalmán. A szakember dr. Horváth István szociológussal beszélgetett szeptember 11-én a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kolozsvári központjában.
2023. 09. 03. 12:41

Három nap a gyárban – újra emlékezetes lett a Tabakó Fesztivál

Sepsiszentgyörgy
Sokoldalú témákba tekinthettek bele a fesztiválozók a sepsiszentgyörgyi Tabakó harmadik napján az MCC által szervezett előadások és beszélgetések során. A Nappali műszak és Filter helyszínén párhuzamosan zajlottak az eszmecserék helyi és nemzetközi előadókkal.
2023. 09. 02. 10:19

Folytatódtak a gyári műszakok a Tabakón: Izgalmasan telt a munkások második napja is

Sepsiszentgyörgy
Tartalmas programokkal folytatódtak a gyári műszakok a Tabakó Fesztivál második napján. Érdekes témákat veséztek ki a meghívott előadók a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Kolozsvári Egyetemi Program diákjainak moderálásával.
2023. 09. 02. 9:54

Visszatérés a gyökerekhez – A Kálnoky család életútja

Sepsiszentgyörgy
Boris Kálnoky újságíró, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Média Iskolájának vezetője megható történeteket osztott meg a hallgatósággal a Sepsi Tabakó Fesztiválon arról, hogy mit jelent számára a haza, hol érzi magát igazán otthon. A meghívottal Balázs Botond, az MCC Kolozsvári Egyetemi Programjának hallgatója beszélgetett.
2023. 09. 01. 21:52

Hazatéréséről mesélt Markó Attila a Tabakó Fesztiválon

Sepsiszentgyörgy
Izgalmas beszélgetésnek lehettek tanúi a résztvevők a Tabakó Fesztiválon, ahol Markó Attila egykori kisebbségi államtitkár hazatéréséről beszélt. A meghívott nyolc és fél év távollét után jöhetett haza Erdélybe, azután, hogy az ellene szóló perekben felmentették a vádak alól.
2023. 08. 31. 21:31

Geopolitikai szakértők a Tabakón: Ma már fontosabb az információ, mint a haderő

Sepsiszentgyörgy
Információs hadviselésről, hibrid háborúról, a propaganda és cenzúra hatásairól, a jövő konfliktusairól hallhattak érdekes beszélgetést a résztvevők a Sepsi Tabakó Fesztivál első napján, augusztus 31-én. Liliana Śmiech, a lengyel Warsaw Institute igazgatója és Veress Csongor Balázs, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója történelmi kitekintővel, a jelenlegi geopolitikai helyzet ismertetésével és a jövő hadviselési eszközeinek felvázolásával tették tartalmassá a délutánt.
2023. 08. 31. 19:16

Elstartolt a második Sepsi Tabakó Fesztivál

Sepsiszentgyörgy
Ebben az évben is méltóképpen búcsúztatjuk a nyarat a Sepsi Tabakó Fesztiválon, a régi dohánygyár területén. A három műszakra felosztott fesztivál színvonalas szakmai tevékenységekkel, nemzetközi előadókkal, kézműves foglalkozásokkal és zenei programokkal várja a látogatókat. Az első műszakért a Mathias Corvinus Collegium (MCC) felel, ahol nemzetközi és hazai előadók beszélgetésein vehetnek részt a fesztiválozók.
2023. 08. 28. 13:11

Szeptember végéig lehet jelentkezni az Erdélyi Politikai Iskolába

Az Erdélyi Politikai Iskola képzéssorozat hetedik évfolyama indul októberben, amelyre olyan 18-36 év közötti erdélyi magyar fiatalok jelentkezését várják, akik érdeklődnek a politika iránt, és hosszú távon saját közösségük alakítói, véleményformálói kívánnak lenni. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) és a Magyar Ifjúsági Értekezlettel (MIÉRT) partnerségben szervezett ingyenes képzésére szeptember 24-ig lehet jelentkezni.
2023. 08. 26. 14:46

10. Vásárhelyi Forgatag: Saját sátor, izgalmas programok az MCC-vel

Marosvásárhely
Saját programhelyszínnel várta a 10. Vásárhelyi Forgatag résztvevőit a Mathias Corvinus Collegium (MCC) augusztus 25–27. között. A marosvásárhelyi várban felállított MCC-sátorban minden korosztály megtalálhatta a számára megfelelő izgalmas előadásokat, tevékenységeket.
2023. 08. 26. 13:15

Tartalmas programokkal volt jelen az MCC a 14. Kolozsvári Magyar Napokon

Kolozsvár
Izgalmas beszélgetésekkel, előadásokkal bővítette a 14. Kolozsvári Magyar Napok programkínálatát a Mathias Corvinus Collegium (MCC). A neves kulturális esemény részesévé válva a Szentegyház utcai Ifjúsági Udvarban számos előadást hallgathattak meg az érdeklődők hazai és nemzetközi meghívottakkal.
2023. 08. 24. 16:19

Élő MCC-s alumniközösség Kolozsváron

Kolozsvár
Az MCC kolozsvári központja második alkalommal szervezte meg az éves alumnitalálkozóját augusztus 19-én. Az alkalmon 29 volt MCC-s diák vett részt az alumni értéktár készítésében, az azt követő ünnepi vacsorán pedig meghívottjaik kíséretében az élő közösség fennmaradására koccintottak a fiatalok.
2023. 08. 21. 17:33

Szecesszió: egyszerre nézett a jövőbe és merített a múltból

Kolozsvár
A szecesszióról, európai Art Nouveau-ról, illetve Kós Károly transzilvanista művészetének a mozgalomba való beilleszkedéséről hallhattak előadást augusztus 20-án az Ifjúsági Udvarba látogatók a Kolozsvári Magyar Napokon. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) meghívására dr. Henri de Montety francia történész beszélt a századforduló meghatározó művészeti irányzatáról Tóth Gödri Iringó művészettörténésszel.
2023. 08. 21. 15:35

Kolozsváron is bemutatták a KárPit irodalmi folyóiratot

Kolozsvár
Izgalmas történetek, szívet melengető versek és kulisszatitkok jellemezték az MCC Középiskolás Program (KP) folyóiratának, a KárPitnak bemutatóját. A kolozsvári irodalomkedvelő közönségnek Bartusz-Dobosi László, a KP vezető oktatója, valamint a szerkesztő és alapító diákok, Felszegi Kincső, Dénes Attila Norbert, Sánta Eszter és Lojewski Erika-Arina mutatták be a kiadványt. Mint megtudtuk, a folyóirat elnevezése a Középiskolás Programra és a Kárpát-medencére is utal.
2023. 08. 17. 12:18

A Kálnoky család kalandos története a Kolozsvári Magyar Napokon

Kolozsvár
Boris Kálnoky Őseim földje című könyvének bemutatójával indult a Mathias Corvinus Collegium (MCC) programsorozata a 14. Kolozsvári Magyar Napokon az Ifjúsági Udvarban augusztus 16-án. Az eseményen a szerző, Boris Kálnoky, valamint Jánó Mihály művészettörténész beszélgetett. A német nyelven megjelent könyvet Szász Csilla némettanár három év alatt fordította le magyarra, aki szerint a könyv sikere a benne rejlő szeretetből adódik.
2023. 07. 24. 11:12

Új székelyföldi központtal gyarapszik az MCC

Kászonjakabfalva
A Kászonjakabfalva melletti Veresszék lesz a Mathias Corvinus Collegium (MCC) új közösségépítést, hagyományápolást célzó képzési központja. A helyszín egyedülálló kulturális és természeti értékeket rejteget, kiváló teret biztosít táborok, szakmai képzések szervezésére.
2023. 07. 06. 8:18

Újabb élménydús tanévet zárt az MCC Középiskolás Programja

Marosvásárhely
56 végzős diák vehetett át oklevelet a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Középiskolás Programjának évzáróján. Az ünnepséget szerdán, július 5-én rendezték meg a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. A ballagás azonban nem búcsút jelent a fiataloknak, hiszen továbbra is az MCC-s közösség részei maradhatnak, és a Kolozsvári Egyetemi Programban folytathatják tanulmányaikat.
2023. 06. 20. 15:24

Elstartolt az első erdélyi FIT-tábor

Gyimesközéplok
Javában zajlik a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Fiatal Tehetség Programjának első nagy erdélyi tábora Gyimesközéplokon, a 6. évfolyamos diákokkal. Június 18–22. között 7 városból 160 gyerek tölti meg élettel a Gyimesi Skanzent, ahol a csángó kultúrával, hagyományokkal ismerkedhetnek, emellett a csapatépítés és kikapcsolódás is kiemelt szerepet kap a programban.
2023. 06. 19. 11:25

Elballagtak a Kolozsvári Egyetemi Program hallgatói

Kolozsvár
Ünnepélyes diplomaosztón vehették át okleveleiket a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Kolozsvári Egyetem Programjának végzős hallgatói június 16-án a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet dísztermében. A tehetséggondozó programot 19 diák fejezte be idén, tartalmas és emlékezetes éveket zárva, sokszínű, összetartó diákközösségtől búcsúzva.
2023. 06. 16. 10:34

Transylvania Lectures : Van-e középút a jobbra-balra szakadó társadalomban?

Kolozsvár
A társadalom növekvő megosztottságáról beszélgethettek a Transylvania Lectures előadássorozat legutóbbi alkalmán a résztvevők. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) meghívására ezúttal Zoe Strimpel brit történész, író, műsorvezető látogatott Kolozsvárra június 15-én.
2023. 06. 15. 15:05

Hihetetlen teljesítmények, végtelen akaraterő – Erdélyben járt Lubics Szilvia ultrafutó

Csíkszereda, Kolozsvár, Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy
A futás, ultramaratonok és hihetetlennek tűnő kihívások világába vezette el hallgatóságát Lubics Szilvia ultrafutó a Mathias Corvinus Collegium (MCC) erdélyi előadásain. A fogorvos-sportoló Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Marosvásárhelyen és Kolozsváron találkozott az érdeklődőkkel június elején. A teltházas nyilvános előadások mellett a sportkedvelők, mozogni vágyók közös szaladáson is részt vehettek a meghívottal.
2023. 06. 14. 15:10

Kolozsvári egyetemre készülsz? Vár az MCC!

Kolozsvár
Ingyenes, sokoldalú képzéssel, Kolozsvár belvárosában található kollégiummal és ösztöndíj-lehetőségekkel várja a fiatalokat a Mathias Corvinus Collegium (MCC). A Kolozsvári Egyetemi Program számos szakterületen biztosít minőségi oktatást interaktív kurzusokkal, nemzetközi előadókkal, tanulmányi utakkal. A programba 2023. július 14-ig jelentkezhetnek az ősszel elsőévet kezdő hallgatók.
2023. 06. 09. 21:31

Meddig érdeke Amerikának a háború? – William Ruger politológus a kolozsvári MCC-központban

Kolozsvár
Az MCC Budapest Peace Forum eseménysorozat részeként William Ruger, az American Institute for Economic Research elnöke látogatott Kolozsvárra csütörtökön, június 7-én. A külpolitikai szakértő a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nyilvános rendezvényén az Egyesült Államok háborúhoz való hozzáállását ismertette.
2023. 06. 09. 16:55

Három erdélyi városban tartott előadást Bagdy Emőke az MCC Szülők Akadémiáján

Marosvásárhely, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy
Három városban, több mint ezer érdeklődőnek tartott személyiségfejlesztéssel kapcsolatos előadást dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta. A neves szakember az MCC Szülők Akadémiája rendezvénysorozatának keretében tartott nyilvános előadásokat Marosvásárhelyen, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön 2023 júniusában.
2023. 05. 31. 15:25

Oxfordi professzorral folytatódott a Transylvania Lectures

Kolozsvár
A Transylvania Lectures májusi előadásának meghívottja dr. Nigel Biggar, az Oxfordi Egyetem erkölcsteológia professzora volt. Az MCC Kolozsvári Képzési Központjában megrendezett beszélgetésen a gyarmati rendszerrel kapcsolatos, az angolszász vidékeken ma is aktuális ellentmondásokat mutatta be.
2023. 05. 29. 15:34

Emberi evolúciónk kulcsa, a szeretet

Kolozsvár
Napjaink legnépszerűbb román biológusának előadásán vehettek részt az érdeklődők a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében Kolozsváron. Alexandru Stermin előadása az emberi faj evolúciós történetén át kalauzolta a résztvevőket május 23-án, kifejtve azt az elméletet, hogy valójában a kötődés, egymáshoz való ragaszkodás a fejlődésünk kulcsa.
2023. 05. 26. 15:30

Kincsek, hódítások és jogi viták az űrben

Arad, Nagyvárad, Szatmárnémeti, Temesvár, Kolozsvár, Marosvásárhely, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy,
Erdély több városában tartott nyilvános előadásokat a Mathias Corvinus Collegium (MCC) meghívására dr. Ferencz Orsolya villamosmérnök, űrkutató, űrkutatásért felelős miniszteri biztos. Év elején Aradon, Nagyváradon, Szatmárnémetiben és Temesváron találkozott az érdeklődőkkel a szakember, májusban pedig Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Székelyudvarhelyen tartotta meg Burokban született emberiség című előadását.
2023. 05. 26. 9:33

„Egyszerre vallás és civilizációteremtő erő” – a kereszténységről rendezett panelbeszélgetést az MCC

Kolozsvár
Pünkösdváró beszélgetésen vehettek részt az érdeklődők május 25-én a kolozsvári MCC-központban. A Hívőnek lenni egy kereszténység utáni korban című eszmecserén a kereszténység helyzetéről, megéléséről és jövőjéről osztották meg gondolataikat a meghívottak.
2023. 05. 15. 16:52

Útmutató a 21. századhoz – hat városban tartott előadást Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő

Sikeres erdélyi körutat zárt Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem szervezésében. A Világrendváltás – útmutató a 21. századhoz című, beszélgetéssel egybekötött előadás 6 városban hangzott el népes közönség előtt május 8–13. között.
2023. 05. 12. 15:22

Sikeres konferenciasorozatot zárt az MCC Erdélyben 7 helyszínen, több mint 300 pedagógussal

Tartalmas és színvonalas konferenciasorozatot zárt a Mathias Corvinus Collegium (MCC): az Erdély-szerte hét helyszínen megrendezett szakmai találkozók összesen 323 pedagógust mozgattak meg a folyó tanévben.
2023. 04. 28. 17:24

Németország társadalmi helyzetét vitatták meg az első német nyelvű kolozsvári előadáson

Kolozsvár
Első alkalommal rendezett német nyelvű előadást a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Kolozsváron. Az április 27-i beszélgetésen Németország közéleti és politikai helyzetét vitatták meg a meghívott szakértők, kitérve a várható jövőbeli kihívásokra.
2023. 04. 25. 17:49

Európai top egyetemmel működik együtt az MCC – egyedülálló lehetőség az egyetemistáknak

Kolozsvár
Egyedülálló lehetőséggel bővül a Mathias Corvinus Collegium (MCC) képzési palettája: Európa egyik legjobb üzleti fókuszú egyeteme, a European School of Management and Technology Berlin (ESMT Berlin) hosszú távú, kiterjedt együttműködésre lép az MCC-vel. Az intézményről és a jelentkezési lehetőségekről Antal-Mokos Zoltán, az ESMT Berlin képzési programjának dékánja és Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója tartott eligazítást a Kolozsvári Egyetemi Program diákjainak.
2023. 04. 25. 17:47

Hegyen innen, völgyön túl – szórványprogramot indít az MCC

Gyimesbükk
„Hegyen innen, völgyön túl!” mottóval indul el a Mathias Corvinus Collegium szórványprogramja Erdély-szerte. Az első helyszín Gyimesbükk, ahol kisiskolásoknak, kamaszoknak és felnőtteknek szóló program is várja az érdeklődőket április 28-án.
2023. 04. 25. 15:19

Adatelemző versenyt nyert Budapesten a kolozsvári magyar diákcsapat

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Kolozsvári Egyetemi Programjának diákjai nyerték meg a Morgan Stanley Quant Challenge nevű adatelemző versenyét. A négytagú csapat 121 vetélytárs közül jutott be a legjobb 8 közé a döntőbe, ahol első helyen végeztek április 21-én.
2023. 04. 13. 16:19

Legyél te is MCC-s! Ingyenes képzések, belvárosi kollégium várja a kolozsvári egyetemistákat

Kolozsvár
Díjmentes, sokoldalú képzéssel, nemzetközi előadókkal, tanulmányi utakkal és ösztöndíj-lehetőséggel, valamint ingyenes, Kolozsvár belvárosában található kollégiummal várja a kincses városban tanuló egyetemisták jelentkezését a Mathias Corvinus Collegium (MCC).
2023. 04. 07. 15:06

Tudomány, állam, nemzetközi szervek – ki döntsön a klímaváltozásról?

Kolozsvár
A klímaváltozás mérséklésének lehetőségeiről és társadalmi-politikai hátteréről beszélgetett a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kolozsvári rendezvényén dr. Benoit Mayer, a Hongkongi Kínai Egyetem Jogi Karának docense és dr. Calum T. M. Nicholson brit-kanadai antropológus csütörtökön, április 6-án.
2023. 04. 06. 19:29

Erdély-szerte jelentkezhetnek az általános iskolások az MCC Fiatal Tehetség Programjába

Elindult a felvételire való jelentkezés időszaka a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Fiatal Tehetség Programjába. A szervezet a jövő tanévben is várja az 5. osztályt kezdő diákokat ingyenes, iskola mellett végezhető képzéseivel.