Hírek

loading...
2024. 07. 12. 14:40

Elballagtak az MCC Középiskolás Programjának végzősei

Kolozsvár
Több mint 300 diák fejezte be idén a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Középiskolás Programját. A végzősök június 11-én közös évzáró ünnepségen búcsúzhattak a tanévtől és a Programtól a szervezet kolozsvári képzési központjában. A fiatalok továbbra is az MCC-s közösség részei maradhatnak, hiszen a kincses városban továbbtanuló diákok az Egyetemi Programban folytathatják tanulmányaikat.
2024. 07. 10. 12:01

Maradandó emlékekkel tértek haza a hetedikesek a FIT táborból

Ásotthalom
Élménydús táborban köszöntötték a vakáció első napjait a Fiatal Tehetség Program marosvásárhelyi és sepsiszentgyörgyi hetedikesei. A találkozó június 23–26. között zajlott le Ásotthalomban.
2024. 07. 09. 10:08

Kalandos biciklitúrán vettek részt az MCC sepsiszentgyörgyi diákjai

Sepsiszentgyörgy
Izgalmas biciklitúrán vettek részt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) sepsiszentgyörgyi diákjai Dániel Attila sportoló, túravezető, valamint Balázs Etelka MCC-s munkatárs kíséretében. A hatnapos eseményen 15 lelkes fiatal 280 kilométert tett meg, bejárva Erdély legszebb vidékeit. Az élménydús programról Tóth Magor és Blénessy Andrea résztvevők számoltak be.
2024. 07. 08. 14:42

Égető társadalmi kérdéseket érintett a Vibe Koli utolsó napja

Marosvásárhely
Tartalmasan telt a Vibe Koli utolsó napja is: a Maros-parti fesztiválra további izgalmas előadásokat és panelbeszélgetéseket hozott a Mathias Corvinus Collegium (MCC), méltón zárva a nagyszabású rendezvény tudásfórumát. Szakmai partnerként nemzetközi és hazai szakembereket is meghívott a szervezet a július elején lezajlott fesztiválra.
2024. 07. 07. 13:14

Veszélyes lehet a mesterséges intelligenciába fektetett túlzott bizalom

Marosvásárhely
Hibái ellenére dollármilliókat fektetnek a mesterséges intelligencia iparágába, és aggasztó, mennyire megbíznak benne az emberek – fejtette ki véleményét az MI hátulütőiről és határairól dr. Emmanuel Maggiori MI-szakértő, informatikus, író a Vibe Koliban július 7-én. A meghívottal Péter Ákos informatikushallgató, az MCC Egyetemi Programjának diákja beszélgetett.
2024. 07. 06. 12:42

A fashion tech úttörője mutatta be alkotásait a Vibe Koliban

Marosvásárhely
Új szemmel tekinthettek a fesztiválozók a divatra Anouk Wipprecht holland divattervező és innovátor előadásán, július 6-án a Vibe Koliban. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) szakmai partnerként vesz részt a Vibe tudásfórumán július 4–7. között Marosvásárhelyen, hazai és nemzetközi meghívottakkal, izgalmas témákkal járulva hozzá a gazdag programkínálathoz.
2024. 07. 06. 9:25

A divattól a klímaváltozáson át a pénzügyekig a Vibe Koli harmadik napján

MArosvásárhely
Mozgalmas nappal folytatódott a Vibe Fesztivál Marosvásárhelyen: a Vibe Koliban számos tudományterületet, fiatalokat érintő hasznos kérdéseket tárgyaltak hazai és nemzetközi meghívottak. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) szakmai partnerként vett részt a gazdag programkínálat összeállításában.
2024. 07. 05. 14:10

Szólásszabadságról, hagyományokról, intimitásról és városépítésről is szó volt a Vibe Koli második napján

Marosvásárhely
Tartalmas előadások hangzottak el a Vibe Fesztivál második napján is, június 5-én Marosvásárhelyen, ahol a Mathias Corvinus Collegium (MCC) az esemény tudásfóruma, a Koli szakmai partnereként vesz részt.
2024. 07. 05. 9:40

A legjobb stratégiák sem érnek semmit szólásszabadság nélkül

Marosvásárhely
Szakmai partnerként vesz részt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) a Vibe Fesztiválon július 4–7. között Marosvásárhelyen. A szervezet hazai és nemzetközi meghívottakkal, izgalmas témákkal járul hozzá a Vibe tudásfórumaként működő Kolihoz, ahol nap közben tartalmas beszélgetések és számos érdekes téma közül válogathatnak a fesztiválozó fiatalok.
2024. 07. 04. 13:54

Lendületesen startolt Marosvásárhelyen a Vibe Koli

Marosvásárhely
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) idén is színvonalas programokkal gazdagítja a VIBE Fesztivál kínálatát. A Koli Kanapé és a Koli Oázis helyszíneken az érdeklődők olyan aktuális témákat vizsgáltak meg különböző szemszögekből, mint az oktatás jövője, a szólásszabadság kihívásai, valamint a személyes biztonság kérdései.
2024. 07. 04. 13:50

Inkább éhen halnék, minthogy egy percig is szabadság nélkül éljek – A gyerekek és nők jogaiért harcol a „jemeni Frida Kahlo”

Marosvásárhely
Szakmai partnerként vesz részt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) a Vibe Fesztiválon július 4–7. között Marosvásárhelyen. A szervezet hazai és nemzetközi meghívottakkal, izgalmas témákkal járul hozzá a Vibe tudásfórumaként működő Kolihoz, ahol nap közben tartalmas beszélgetések és számos érdekes téma közül válogathatnak a fesztiválozó fiatalok.
2024. 07. 03. 9:28

Erdély kincseivel ismerkedtek az MCC Pécsi hallgatói

Veresszék
Öt napot töltöttek Erdélyben a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Egyetemi Programjának pécsi diákjai június 18–22. között. A fiatalok bázisa a veresszéki MCC-központban volt, de Hargita megye több településére is eljutottak a tartalmas napok alatt.
2024. 07. 02. 14:09

A könyvkötés mesterségével ismerkedtek a Fiatal Tehetségek Klubjának diákjai Veresszéken

Veresszék
Kalandos kiránduláson vettek részt Veresszéken a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Fiatal Tehetségek Klubjának székelyudvarhelyi, csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi diákjai június 27-én és 28-án.
2024. 07. 01. 8:01

Elballagott az MCC Fiatal Tehetség Program első erdélyi évfolyama

Sepsiszentgyörgy
Különleges eseményen ünnepelhettek a Mathias Corvinus Collegium (MCC) sepsiszentgyörgyi diákjai és munkatársai június 28-án: elballagott a Fiatal Tehetség Program első erdélyi 8. osztálya. A diplomaosztó helyszínéül a Székely Nemzeti Múzeum szolgált, ahol 20 nyolcadikos tanuló vehette át oklevelét.
2024. 06. 28. 13:47

Veresszéki élményekkel gazdagodtak a FIT angol nyelvi kurzus diákjai

Veresszék
Három izgalmas napot töltöttek el Veresszéken, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) képzési központjában a Fiatal Tehetség Program (FIT) angol nyelvi kurzusának csíkszeredai és székelyudvarhelyi diákjai június 24–26. között. A legemlékezetesebb pillanatokról az alábbi beszámolóban olvashatunk.
2024. 06. 21. 12:29

Tankertet építettek Veresszéken a Középiskolás Program diákjai

Veresszék
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Középiskolás Programjának diákjai izgalmas tanulmányi úton vettek részt Veresszéken, az MCC képzési központjában június 14–16. között. A hétvége lehetőséget nyújtott arra, hogy az MCC online és offline angol nyelvóráit igénybe vevő diákjai személyesen is találkozzanak.
2024. 06. 21. 9:56

Sikeresen teljesítették a Műhelytagság évét a kolozsvári hallgatók

Kolozsvár
Az MCC Műhelytagság Programjának diákjai egy éven át kutattak mentoruk irányításával saját szakterületükön. Kutatási eredményeiket június 17-én mutatták be az év végi vizsgavitán, a témák a fintech startupoktól a béranyaság jogi helyzetéig sok érdekes tudományterületet érintettek. A 8 diák munkáját meghívott szakemberek értékelték az MCC kolozsvári központjában rendezett eseményen.
2024. 06. 19. 11:19

Nagyszebenbe vezetett a legutóbbi KP+ túra

Nagyszeben
A gazdag kulturális örökségéről és hagyományairól ismert Nagyszebent fedezhették fel középiskolás diákjaink a legutóbbi KP+ túrákon június 6–9. és 13–16. között. A tanulmányút alkalmával a történelmi központtal, a környék építészeti stílusaival, valamint az erdélyi szász kultúrával ismerkedtek.
2024. 06. 13. 13:17

Ambassador Talks: Magyarország londoni nagykövete volt az MCC vendége Kolozsváron

Kolozsvár
Mi vezetett a brit miniszterelnök politikai kockáztatásához? Merre tart a magyar külkapcsolatok jövője? Várható egy bizonyos közeledés a két európai ország között? Mennyire fontos a diplomáciai törvények vesszőpontos betartása? Ilyen kérdéseket tettek fel az MCC diákjai Kumin Ferencnek, Magyarország londoni nagykövetének az Ambassador Talks zárt körű beszélgetésen Kolozsváron.
2024. 06. 12. 13:04

Az eddigi legnépesebb évfolyam ballagott el az MCC Egyetemi Programjából Kolozsváron

Kolozsvár
Az MCC erdélyi működésének eddigi legnagyobb évfolyama, 53 diák fejezte be a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Egyetemi Programjának képzéseit Kolozsváron. A közösség ünnepélyes diplomaosztón zárta a tanévet június 11-én az MCC kolozsvári központjában.
2024. 06. 11. 12:33

Weboldalfejlesztéstől elsősegélyig – Változatos programok a marosvásárhelyi MCC-központban

Marosvásárhely
Eseménydús napokat tudhat maga mögött a marosvásárhelyi MCC-központ. A Fiatal Tehetség Program minden évfolyama részt vett valamilyen tevékenységen: Egészségügyi tudatosság, Digitális média és Fantasztikus fizika kurzus is zajlott.
2024. 06. 05. 17:09

Látogatás a kolozsvári Szent Mihály-templom kulisszái mögé

Kolozsvár
Különleges látogatáson vehettek részt az MCC Egyetemi Programjának kolozsvári hallgatói a helyi Szent Mihály-templomban június 4-én. Sárosi Béla, a KÉSZ Románia építőmérnöke vezette körbe az érdeklődőket az épületben, aki jelentős szerepet vállalt a 2018–2022 közötti rehabilitációs munkálatok előkészítésében és koordinálásában, emellett helyettes építésvezetőként is tevékenykedett.
2024. 05. 31. 16:57

„Példátlan, amit ma tapasztalunk” – Románia és Európa nagy társadalmi kérdéseiről szólt a Transylvania Lectures különkiadása

Kolozsvár
Romániát és Európát érintő kulcskérdésekről szólt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Transylvania Lectures nevű eseménysorozatának május 30-i különkiadása, amely a közelgő európai parlamenti választások tétje köré épült. Az MCC kolozsvári központjában lezajlott kerekasztal-beszélgetéseken hazai és nemzetközi előadók elemezték az ország schengeni csatlakozásával és a növekvő munkavállalói migrációval kapcsolatban felmerülő kérdéseket.
2024. 05. 29. 16:52

Karrierfórumon tekintettek bele a pályakezdés rejtelmeibe az MCC hallgatói

Kolozsvár
Mit vár el a romániai munkaerőpiac a pályakezdőktől, és mit szeretne egy pályakezdő fiatal a jövendőbeli munkáltatójától? Ezeket a kérdéseket járhatták körbe a Mathias Corvinus Collegium (MCC) hallgatói az első alkalommal megrendezett Karrierfórumon a szervezet kolozsvári központjában. A résztvevők hasznos tippeket kaptak arról, hogy hogyan induljanak el az álláskeresés, interjúk, szakmai elvárások labirintusában. A rendezvényről Nagy Edina-Orsolya, a Janus Pannonius Program hallgatójának beszámolóját olvashatjuk.
2024. 05. 29. 14:11

„A szabadság védelme mindannyiunk felelőssége” Transylvania Lectures művészetről, történelmi narratíváról és cenzúráról

Kolozsvár
A művészet és szólásszabadság kapcsolatáról, a múlt kollektív sérelmeinek feltárásáról, cenzúráról és a művészek előtt álló kihívásokról beszélgetett a Transylvania Lectures május 28-i előadásán Agnieszka Kolek művész, kurátor, az MCC brüsszeli központjának kulturális kapcsolatokért felelős vezetője és Mara-Victoria Raţiu, a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem oktatója.
2024. 05. 29. 11:41

Életút-beszélgetések: Bakos Ágota szoftvermérnök volt az MCC vendége Kolozsváron

Kolozsvár
Különleges beszélgetésen osztotta meg karrierútját és tapasztalatait a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kolozsvári hallgatóival Bakos Ágota szoftvermérnök, a .LUMEN csapatának tagja május 28-án. Az inspiráló esemény betekintést nyújtott a látássérültek életét forradalmasító technológiai újításokba, különös tekintettel a .LUMEN okosszemüvegre.
2024. 05. 24. 10:59

Nemzetközi konferencián adott elő az MCC kolozsvári hallgatója

Sankt Pölten
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Egyetemi Programjának kolozsvári hallgatója, Péter Ákos Sankt Pöltenben képviselte az intézményt május 22–23-án a második alkalommal megrendezett Young Talents International Conference eseményen.
2024. 05. 23. 13:47

A Z generáció munkavégzési szokásai kommunikációs és pszichológiai szemszögből

Kolozsvár, Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy
Több generáció képviselői is jelen voltak a május 16-i nyilvános előadáson a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kolozsvári képzési központjában. Az est meghívott előadója dr. Guld Ádám médiakutató, kommunikációs szakember volt, aki a Z generáció viselkedési mintáit, motivációs tényezőit és együttműködési képességeit taglalta. Beszélgetőtársa Kalóz János-György klinikai szakpszichológus, mentálhigiénés szakember volt, aki a témát pszichológiai szemszögből közelítette meg. A különböző korcsoportok dinamikájáról szóló előadássorozatot Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön is megrendezték.
2024. 05. 23. 13:26

Hetente keletkezhet egy újabb Kolozsvár – Napjaink egyik legelismertebb fizikusa beszélt a városok tudományáról az MCC eseményén

Kolozsvár
Egy kézfogásnyira lehetett május 22-én a közönség Neumann Jánostól, Teller Edétől és Robert Oppenheimertől a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kolozsvári központjában, ahol Dr. Geoffrey West, napjaink egyik legelismertebb elméleti fizikusa volt a Transylvania Lectures eseménysorozat legutóbbi vendége. A 83 éves szakember a városok, vállalatok és fenntarthatóság nagy összefüggéseit feltáró elméletét ismertette, beszélgetőtársa Böszörményi-Nagy Gergely, a Brain Bar jövőfesztivál alapítója volt.
2024. 05. 23. 12:41

Eredményesen szerepeltek az MCC Egyetemi Program hallgatói a 27. Reál- és Humántudományi ETDK-n

Kolozsvár
Sikeresen zárult a 27. alkalommal megszervezett Reál- és Humántudományi Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia, amelyet május 15–18. között rendeztek meg Kolozsváron. A szakmai rendezvényen a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Egyetemi Programjának tizenöt hallgatója is részt vett.
2024. 05. 20. 9:52

9. Problema Solvenda Romania: Újra remekeltek a középiskolások a történelmi versenyen

Kolozsvár
Kreatív ötletekkel, újszerű megoldásokkal, izgalmas feladatokkal zajlott le a Problema Solvenda Romania történelmi esettanulmány-megoldó verseny kilencedik kiadása Kolozsváron. Ezúttal az 1898-as fashodai incidens volt a középpontban, a diákok Theophilé Delcassé francia külügyminiszter szerepébe bújhattak. A kétnyelvű vetélkedő magyar és román anyanyelvű középiskolásokat egyaránt megszólított, és az előadástechnika, kommunikációs készségek és problémamegoldás terén is fejlesztette képességeiket.
2024. 05. 16. 15:22

A kínai nyelv misztériumában – Nyelvtanulási Akadémián vettek részt az Egyetemi Program hallgatói Békéscsabán

Békéscsaba
Tartalmas akadémiai hétvégén vett részt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Egyetemi Programjának két kolozsvári hallgatója Békéscsabán április 19–21. között. Az MCC Tanuláskutató Intézete által szervezett képzésen a kínai nyelvvel ismerkedhettek.
2024. 05. 14. 12:13

A hagyományőrzés nyomában – Sepsiszentgyörgyön jártak a Médiaiskola hallgatói

Sepsiszentgyörgy
Országos képzési hétvégén vettek részt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Médiaiskolájának hallgatói május 10–12. között Sepsiszentgyörgyön. A képzési hétvégéről Szilágyi Abigél, a BBTE Bölcsészettudományi Karának hallgatója, valamint Lőrincz Bernadett, a BBTE Pszichológia és Neveléstudományok Karának diákja számolt be.
2024. 05. 14. 9:38

Sikeresen teljesítettek a kolozsvári diákok a Modul Business Championship bécsi döntőjében

Bécs
Első és harmadik helyezést ért el két kolozsvári csapat a bécsi Modul Egyetem és Mathias Corvinus Collegium által szervezett, Modul Business Championship nevű nemzetközi esettanulmány-versenyen. A fiatalok május 9–11. között vettek részt a Bécsben megrendezett döntőn.
2024. 05. 14. 8:28

Különleges meghívottal folytatódik a Transylvania Lectures Kolozsváron

Kolozsvár
Kolozsvárra látogat napjaink egyik legismertebb fizikusa: dr. Geoffrey Brian West a fizikát, a biológiát és a társadalomtudományokat összekötve dolgozta ki nagy sikerű elméletét, a városok és vállalatok tudományát. Május 22-én a Transylvania Lectures eseménysorozat keretében a Mathias Corvinus Collegium kolozsvári központjában tart előadást, beszélgetőtársa Böszörményi-Nagy Gergely, a Brain Bar fesztivál alapítója.
2024. 05. 13. 15:30

Utazás a székely kultúra és szokások világába – Veresszékre látogattak a szombathelyi középiskolások

Veresszék
Május elején felejthetetlen 6 napot töltöttek az MCC Középiskolás Programjának szombathelyi diákjai Székelyföldön. A csapatnak az MCC veresszéki képzési központja volt a bázisa – innen látogattak el a környék nevezetes helyszíneire. A KP+ túráról Harkay Eszter szombathelyi régiókoordinátor beszámolóját olvashatjuk.
2024. 05. 08. 15:19

Jutalom-klubdélután Veresszéken a csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi középiskolásoknak

Veresszék
Különleges, kihelyezett klubdélutánon gyarapíthatták tudásukat az MCC veresszéki képzési központjában a Középiskolás Program diákjai április 29–30-án. A rövid kiruccanáson jutalomként vehetett részt az MCC csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi központjának 7-7 KP-s diákja, akik ebben a tanévben a legaktívabbak voltak a klubdélutánokon.
2024. 05. 07. 11:17

A hatékony érvelés elsajátítása – Vitaakadémián járt az MCC kolozsvári hallgatója

Esztergom
Az MCC Vitaakadémia által szervezett Akadémiai Hétvégén vett részt Simon Krisztián, az MCC Jogi Iskolájának kolozsvári hallgatója május 3–5. között Esztergomban.
2024. 05. 03. 9:55

Nagy sikerrel zajlott le Erdély-szerte a Szülők Akadémiája

Arad, Csíkszereda, Marosvásárhely, Kolozsváron, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti, Székelyu
Közel 1300 érdeklődő vett részt a Szülők Akadémiája rendezvénysorozat idei alkalmain a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében. Április utolsó heteiben Csíkszeredában, Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Székelyudvarhelyen dr. Mihalec Gábor párterapeuta a családi kapcsolatokról beszélt, míg Aradon, Kolozsváron, Nagyváradon és Szatmárnémetiben Tapolyai Emőke pszichológus előadásai hangzottak el.
2024. 04. 25. 16:49

A múlt századi történelem ismeretében a jelent is megérthetjük – Tartalmas történelmi kurzusokon vesznek részt az egyetemi hallgatók

Kolozsvár
Egyetemi Programunk diákjainak tartott áprilisban előadást a Román Akadémia Nicolae Iorga Történeti Intézetének két tudományos kutatója, dr. Cosmin Popa, valamint dr. Simion Gheorghiu. A szakértők a Román történészek a 20. századi Romániáról – Orosz–román kapcsolatokról című kurzus meghívottai voltak, amelyet dr. Novák Csaba Zoltán történész, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet (ISPMN) vezetője, az MCC vendégoktatója tart a hallgatóknak.