Hírek

loading...
2023. 03. 20. 12:09

Problema Solvenda Romania: Újra átírhatták a történelmet a középiskolások

Kolozsvár
Nyolcadik alkalommal szervezte meg a Problema Solvenda Romania történelmi témájú esettanulmányi versenyt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a budapesti Case Solvers. A vetélkedő döntőjén ezúttal a bostoni teadélután esetével foglalkoztak a diákok, a dobogót pedig kolozsvári, marosvásárhelyi és csíkszeredai csapatok foglalták el.
2023. 03. 17. 9:06

MCC Transylvania Lectures: valóban megbukott a liberalizmus?

Kolozsvár
Neves egyesült államokbeli politikai filozófust látott vendégül a Mathias Corvinus Collegium (MCC) a Transylvania Lectures sorozatának legutóbbi alkalmán. Patrick J. Deneen csütörtökön, március 16-án tartott nyilvános előadást és beszélgetett az érdeklődőkkel az MCC kolozsvári központjában.
2023. 03. 14. 9:02

A magányos transzilvanizmus – máig lezáratlan történelmi kérdések egy tanulmánykötetben

Kolozsvár
Dr. K. Lengyel Zsolt történész, politológus Haza és szülőföld című, transzilvanizmusról szóló tanulmánykötetét mutatták be Kolozsváron, a Vallásszabadság Házában, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Kriterion Könyvkiadó szervezésében. A kötet szerzőjével Dávid Gyula irodalomtörténész beszélgetett Jakabffy Tamás, a kötet szerkesztőjének moderálásával.
2023. 03. 02. 13:26

Több száz erdélyi diák csatlakozott az MCC Középiskolás Programjához

Több mint 700 erdélyi diák adta be jelentkezését a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Középiskolás Programjának kiemelt felvételi időszakában. A szervezet oktatási programjai már több mint 2000 fiatalnak biztosítanak díjmentes képzéseket Erdély nyolc városában és online.
2023. 02. 24. 14:05

Mátyás király születésnapját ünnepelte az erdélyi MCC

Erdély-szerte változatos tevékenységekkel ünnepelte meg névadója, Mátyás király születésének 580. évfordulóját a Mathias Corvinus Collegium (MCC) közössége. Az általános iskolás diákok játékos foglalkozásokon tanulhattak az igazságos uralkodóról, míg a középiskolások többek közt koszorúzással, az uralkodóról szóló vitaesttel és reneszánsz tánccal tisztelegtek Mátyás emléke előtt.
2023. 02. 23. 14:14

Merre tartunk az energiaválságban?

Nagyvárad, Kolozsvár
Nyilvános előadásra várta az energiapolitika és környezetvédelem iránt érdeklődőket a Mathias Corvinus Collegium (MCC) február 21-én Nagyváradon, illetve február 22-én Kolozsváron. Litkei Máté energetikai és klímapolitikai szakember, az MCC Klímapolitikai Intézetének igazgatója átfogóan ismertette az energiaválság, valamint az orosz–ukrán konfliktus klímavédelmi törekvéseinkre gyakorolt hatásait, a járvány és a termelési válság hátterét, valamint Európa és a világ jövőbeli lehetőségeit.
2023. 02. 22. 10:32

MCC Transylvania Lectures: Ilyenek a magyarok egy brit antropológus szemével

Kolozsvár
Újabb izgalmas beszélgetésre várta az érdeklődőket a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kolozsvári központjában kedden, február 21-én. A Transylvania Lectures sorozat meghívottja ezúttal dr. Calum T. M. Nicholson brit-kanadai antropológus volt, aki dr. Szabó Árpád Töhötöm néprajzkutatóval taglalta a brit és a magyar kultúra és történelem közötti meglepő párhuzamokat és érdekes különbségeket.
2023. 02. 17. 11:35

Pszichológiai rugalmasság: így küzdjünk a kiégés ellen

Kolozsvár
A pszichológiai rugalmasság hasznosságáról és szerepéről tartott előadást dr. Márky Ádám orvos, szupervizor a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében Kolozsváron. A február 13-i eseményen evolúciós mintákat, problémamegoldó reakciókat, a kiégést és a lehetséges középutat is megvizsgálhatták a résztvevők a szakember iránymutatásával.
2023. 02. 10. 16:18

Vége a globalizációnak – változóban az Egyesült Államok hatalmi helyzete

Sepsiszentgyörgy
Sepsiszentgyörgyre látogatott dr. Gladden Pappin, az MCC vendégelőadója, ahol az Egyesült Államok geopolitikai helyzetének változásairól, a nagyhatalom világra gyakorolt befolyásáról és az orosz–ukrán konfliktus hatásairól tartott előadást február elején.
2023. 02. 07. 19:13

Sepsiszentgyörgyön tartott képzési hétvégét az Erdélyi Politikai Iskola

Sepsiszentgyörgy
Sepsiszentgyörgyön tartotta meg második képzési hétvégéjét az Erdélyi Politikai Iskola hatodik évfolyama február 3–5. között. A Mathias Corvinus Collegium (MCC), a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által partnerségben szervezett díjmentes képzésén 19 fiatal tanul idén.
2023. 02. 06. 17:11

Nagyvárad csodáival ismerkedtek békéscsabai diákok

Nagyvárad
Nagyvárad építészeti különlegességeit bemutató kurzuson vehettek részt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) békéscsabai diákjai szombaton, február 4-én. A tanulással egybekötött látogatás jó alkalom volt a határokon átívelő kapcsolatok építésére is.
2023. 01. 31. 16:15

Kukoricafosztástól az e-sportokig – Mi lett a szabadidővel?

Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda
Fiatalok szabadidős tevékenységeit és lehetőségeit mutatta be Szabad-e a szabadidő? című előadásában dr. Kiss Kozma Georgina a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében január 24-én Sepsiszentgyörgyön és január 25-én Csíkszeredában.
2023. 01. 30. 14:31

Segítség a pályaválasztás útvesztőjében – nyílt orientációs napot tartott az MCC

Kolozsvár
Nyílt napként megrendezett pályaorientációs programra várt minden érdeklődő fiatalt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szombaton, január 28-án a kolozsvári MCC-központban. A nap folyamán az Erdély több pontjáról érkezett, közel 80 diák megismerkedhetett az MCC sokoldalú Középiskolás Programjával és a különböző egyetemek, szakterületek lehetőségeivel.
2023. 01. 20. 10:32

Tehetséggondozás és élménypedagógia az MCC pedagóguskonferenciáin

Kolozsvár
Tehetséggondozás felsőfokon címmel rendezett pedagóguskonferenciát a Mathias Corvinus Collegium (MCC) a Kolozs Megyei Tanfelügyelőséggel partnerségben. A január 17-i foglalkozáson, amely találkozási pont, közösségi fórum kívánt lenni az oktatók számára, közel 70 kolozsvári és környékbeli iskolákban tanító pedagógus vett részt.
2022. 12. 24. 0:17

KEP 2022: Tanulás és közösség az egyetemi programban

Jelenleg 95 diák tanul a Kolozsvári Egyetemi Programban (KEP) és él a kincses város belvárosában található kollégiumban.
2022. 12. 23. 23:21

Pörgős éve volt a Középiskolás Programnak

Az erdélyi Középiskolás Program összesen 1 376 diákot mozgatott meg az év folyamán.
2022. 12. 23. 17:49

Kaland, közösség, kihívás 2022-ben is

A Fiatal Tehetség Program (FIT) 200 általános iskolás diákkal zárta az előző tanévet, majd ősszel 375-re bővült a csapat létszáma hét erdélyi városban: Aradon, Csíkszeredában, Marosvásárhelyen, Nagyváradon, Sepsiszentgyörgyön és Szatmárnémetiben. Sepsiszentgyörgyön már három 25 gyerekből álló évfolyam tanulhat, míg a többi városban két-két csoport működik.
2022. 12. 23. 13:11

Adventi jótékonyság az MCC-ben: kreatívan és szeretettel készültek az ünnepre diákjaink

Adventi jótékonysági akciókat szerveztek és bonyolítottak le a Mathias Corvinus Collegium (MCC) diákjai és munkatársai az elmúlt hetekben. Karácsonyra hangolódva a kézműves foglalkozások, mézeskalács-sütés, fadíszítés mellett kiemelt szerepet kapott a segítségnyújtás is a fiatalok körében.
2022. 12. 14. 15:38

Újságírók golyóálló mellényben – Julius Strauss volt haditudósító az MCC Transylvania Lectures újabb előadásán

Kolozsvár
A frontvonalról való tudósítás etikai, logisztikai és biztonsági kihívásairól beszélgethettek a Mathias Corvinus Collegium (MCC) legutóbbi nyílt rendezvényén az érdeklődők Julius Strauss volt haditudósítóval, az MCC vendégoktatójával. Az eseményt a Transylvania Lectures sorozat nyilvános előadásaként rendezték meg december 9-én a kolozsvári MCC-központban.
2022. 12. 12. 9:58

A személyes kapcsolatok bontják le az előítéleteket – erdélyi romák helyzetéről az MCC panelbeszélgetésén

Kolozsvár
A magyar nyelvű romák erdélyi helyzetéről, a kutatások, különböző kezdeményezések és projektek során szerzett tapasztalatokról és a javulást elősegítő feladatokról beszélgettek a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által meghívott szakemberek csütörtökön, december 8-án a kolozsvári MCC-központban.
2022. 12. 07. 11:17

A szuverenitáshoz elengedhetetlen a globális tendenciáktól való függetlenedés - így van ez az energiaellátásban is

Kolozsvár
Minél inkább tudunk függetlenedni a globális tendenciáktól az élelmiszerellátásunk, a vízellátásunk és az energiaellátásunk terén, annál tovább maradhatunk szuverén ország - állapította meg kolozsvári előadásán dr. Toldi Ottó, az MCC Klímapolitikai Intézetének kutatásvezetője. Az Európai energiaellátási B terv: avagy mi következik az orosz energiahordozók kora után? című előadást a kolozsvári MCC-központban hallgathatták meg az érdeklődők november 29-én, kedden.
2022. 11. 28. 13:56

Látogatás Bukarest szívébe

Bukarest
Háromnapos túrán vettek részt az MCC középiskolás diákjai. Az élménydús napokról Győrgyike Noémi-Csilla, a Lucian Blaga Elméleti Líceum tanulója írt.
2022. 11. 23. 16:04

Transylvania Lectures: társadalmi szakadást okozhat a Metaverzum

Kolozsvár
Nincs szükség rá, mégis gőzerővel készül Mark Zuckerberg Metaverzuma, amely komoly technológiai, gazdasági és geopolitikai problémák elé néz. Emellett nagy az esélye, hogy a világ többi nagyhatalma is létrehozza a saját virtuális valóságát, új konfliktusokat teremtve, és új kihívások elé állítva a diplomáciát. Ilyen és hasonló kérdéseket érintett Shaun Riordan volt brit diplomata a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Transylvania Lectures sorozatának legutóbbi alkalmán.
2022. 11. 14. 18:53

Kongresszus és külpolitika szakértői szemmel – újabb amerikai előadó látogatott Kolozsvárra

Kolozsvár
Az amerikai kongresszus szerepe az amerikai külpolitika alakításában címmel tartott előadást dr. Mark Milosch, az Egyesült Államok Európai Biztonsági és Együttműködési Bizottságának (Helsinki Bizottság) volt kabinetfőnöke pénteken, november 8-án az MCC Kolozsvári Képzési Központjában. A beszélgetést Len Balázs, az MCC Kolozsvári Egyetemi Programjának hallgatója moderálta.
2022. 11. 09. 13:54

Együtt voltunk, sokan voltunk és játszottunk

Kolozsvár
Kapcsolatépítő képzési hétvégén találkoztak az MCC beregszászi, békéscsabai és erdélyi diákjai. Az élménydús napokról Sánta Eszter, a Székely Mikó Kollégium tanulója írt.
2022. 11. 07. 19:13

Kapcsolatépítő képzési hétvégén találkoztak az MCC beregszászi, békéscsabai és erdélyi diákjai

Kolozsvár
Játék a világ! – újabb élménydús hétvégét tölthettek együtt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) középiskolás diákjai november elején. A KP szombatként ismert hétvégi képzés ezúttal különleges alkalom volt, hiszen kárpátaljai és Békés megyei diákokat fogadott Kolozsváron az erdélyi csapat.
2022. 11. 01. 10:32

Rácsodálkozás, vendégség, irodalom – környezetünk valódi felfedezéséről értekeztek a kolozsvári MCC-központban

Kolozsvár
Csodálatos világban élünk, de nem látjuk ezt igazán – hangzott el dr. Csepregi Gábor filozófus kolozsvári előadásán csütörtökön, október 27-én a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében. A beszéltetés arra kereste a választ, hogy hogyan tudunk változtatni megszokott életvitelünkön, és új szemmel látni környezetünket.
2022. 10. 26. 13:16

Régiós KP szombat: A két nap, amikor mindenki színésznek érezhette magát

Székelyudvarhely
Régiós KP szombaton találkozhattak a Mathias Corvinus Collegium (MCC) középiskolás diákjai Székelyudvarhelyen október 21–22-én. Az élménydús napokról Sebestyén Dalma MCC-s diákunk beszámolóját olvashatjuk.
2022. 10. 25. 19:27

Lehetetlen beszélgetések módszertanával folytatódott az MCC Transylvania Lectures

Kolozsvár
A lehetetlennek tűnő beszélgetések kézben tartásáról és a legjobb bevált módszerekről tartott előadást dr. Peter Boghossian egyesült államokbeli filozófus, író és oktató. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) vendégelőadója hétfőn, október 24-én az MCC Transylvania Lectures sorozatának meghívottja volt Kolozsváron.
2022. 10. 24. 13:24

Borúra derűs művészet – régiós KP szombat Kolozsváron

Kolozsvár
A művészetek köré építette a 2021–2022-es tanév októberi, kolozsvári régiós képzési szombatjának témáját a Mathias Corvinus Collegium (MCC) erdélyi Középiskolás Programja (KP). Ennek keretében előadásokon és workshopokon vettek részt a programtagok, amit egy pénteki játékest előzött meg. Minderről Bucurean Alexandra diákunk írt, akinek élményeit, tapasztalatait az alábbi beszámolóban olvashatjuk.
2022. 10. 21. 10:51

A hidegháborúnál is fagyosabb nemzetközi patthelyzet van – folytatódnak Erdély-szerte az MCC nyílt előadásai

Kolozsvár
A diplomácia szerepe a háborúban címmel tartott előadást dr. Kiss Rajmund, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Diplomáciai Műhelyének vezetője pénteken, október 21-én Kolozsváron. A beszélgetés az orosz–ukrán háború diplomáciai, gazdasági és politikai összefüggéseit, valamint a nemzetközi érdekeket vázolta.
2022. 10. 20. 10:54

Az identitásépítő és -romboló építészet – amerikai előadó az MCC temesvári eseményén

Temesvár
Talán észre sem vesszük a mindennapokban, hogy az építészet mennyire befolyásolja a társadalmunkat, kulturális és politikai életünket. A legújabb építészeti trendek egyre inkább eltávolodnak a helyi, regionális és nemzeti identitástól – fejtette ki Stephen Travis Sholl, az MCC vendégoktatója Az építészet szerepe a nemzeti identitásban (The Role of Architecture in National Identity) címmel tartott előadásában Temesváron. A szerdai, október 19-i eseményt partnerként szervezte meg a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Bolyai János Szakkollégium.
2022. 10. 15. 11:22

Filmes KP szombaton vettek részt az MCC-s középiskolások Kolozsváron

Kolozsvár
Miután szeptember elején a sepsiszentgyörgyi Tabakó fesztiválon nagy lendülettel elindult a tanév, 90 MCC-s diák vett részt Erdély minden szegletéből az első országos KP szombaton október 15-én Kolozsváron.
2022. 10. 03. 10:43

Vitorlástáborban vettek részt az MCC középiskolás diákjai

Révfülöp
Mi más lehet kellemesebb egy vitorlás tábornál az ősz kellős közepén? – tehetnénk fel magunkban az ironikus kérdést. Azonban ha MCC-s vitorlás táborról van szó, akkor már érdemes elgondolkodni rajta.
2022. 09. 04. 12:00

A sepsiszentgyörgyi Tabakó Fesztiválon búcsúztunk a nyártól

Sepsiszentgyörgy
Sajtótájékoztatóval nyitották meg hivatalosan a Sepsi Tabakó Fesztivált csütörtökön, szeptember 1-jén a város ikonikus helyszínén, az egykori dohánygyárban. A 2010 óta használatlanul álló műemlék épületegyüttest újra élettel töltötték meg a helyiek, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) pedig jelentős szerepet vállalva biztosította a minőségi előadásokat, beszélgetéseket.
2022. 08. 22. 15:46

Aktívan jelen van az MCC az erdélyi városok rendezvényein, fesztiváljain

Kolozsvár
Tartalmas előadásokkal bővítette az idei Kolozsvári Magyar Napok programkínálatát a Mathias Corvinus Collegium (MCC). A több száz programot felsorakoztató neves esemény részesévé válva a Szentegyház utcai Ifjúsági Udvarban találkozhattak az érdeklődők a szervezettel augusztus 16–21. között.
2022. 06. 29. 16:00

Sikeres tanévet zárt az MCC Középiskolás Programja: elballagtak a végzősök

Marosvásárhely
Három év után először rendezhettek személyes találkozással évzárót a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Középiskolás Programjának diákjai és munkatársai. A június 29-i, marosvásárhelyi Kultúrpalotában tartott ünnepségen közel 60 végzős diák vehetett át oklevelet. A ballagás azonban ezúttal nem búcsút jelent, hiszen a várja a fiatalokat a Kolozsvári Egyetemi Program vagy más MCC-s képzések a Kárpát-medencében.
2022. 06. 27. 16:03

Tartalmas előadásokkal gazdagítja a VIBE Fesztivált az MCC

Marosvásárhely
Társszervezőként vesz részt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) a VIBE Fesztivál idei tudásfórumán, a VIBE Kolin június 30. és július 3. között Marosvásárhelyen. A népszerű Koli három helyszínnel és neves előadókkal tér vissza két év kimaradás után, ezúttal központi témája a Példaképek. Kihívások. Jövőkép.
2022. 06. 10. 15:43

Elballagtak az MCC kolozsvári egyetemistái

Kolozsvár
Ünnepélyes diplomaosztón vehették át okleveleiket a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Kolozsvári Egyetemi Programjának végzős hallgatói pénteken, június 10-én. A 15 végzős diák a szervezet kolozsvári központjában búcsúzott a közösségtől és az MCC-től.
2022. 06. 07. 13:58

MCC Szülők Akadémiája: hasznossá tehetjük a szorongást

Kolozsvár
Hasznunkra is fordíthatjuk a kellemetlen szorongást – derült ki Hal Melinda klinikai szakpszichológus előadásán a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kolozsvári központjában június 7-én. Az MCC – Mindset Pszichológia Iskola Test és lélek műhely vezetője az MCC Szülők Akadémiája programon beszélt a szorongás kezeléséről.