Hírek

loading...
2024. 02. 23. 9:00

Idén is színes programokkal ünnepli Mátyás király születésnapját az MCC

Hagyományőrző tevékenységekkel ünneplik Mátyás király születésének 581. évfordulóját a Mathias Corvinus Collegium (MCC) diákjai. A rendezvényeken változatos, a szervezet névadójáról megemlékező programok várják az általános és középiskolás fiatalokat Erdély-szerte 8 oktatási központban.
2024. 02. 22. 14:22

MCC-s diákok a nagyvilágban: Kielce

Kielce
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Egyetemi Programjának tizenkét kolozsvári diákja részesül nemzetközi ösztöndíjban a folyó tanévben. A hallgatók különböző országokban folytathatják tanulmányaikat és szerezhetnek tapasztalatokat: Ausztria, Azerbajdzsán, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Svédország és Törökország.
2024. 02. 21. 10:10

A mentális egészségügyi krízis valódi arca – Kanadai szociológus adott elő Kolozsváron és Marosvásárhelyen

Kolozsvár, Marosvásárhely
Miért nem vagyunk képesek önmagunktól boldogok, teljesek lenni? Milyen hatása van a túlzott orvosi megközelítésnek a mentális egészségre, és hogyan változtak a statisztikák a koronavírus-járvány, a globalizáció és a digitalizáció hatására? A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Transylvania Lectures előadás-sorozatának legutóbbi alkalmán, február 20-án ezen kérdésekről beszélgettek a meghívott szociológusok, dr. Ashley Frawley és dr. Ioan Hosu.
2024. 02. 09. 16:22

Zenés lelki táplálék Paár Julcsival

Arad, Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagyvárad, Szatmárnémeti, Temesvár
A zene jótékony hatásáról tartott előadást Erdély és Partium több városában Paár Julcsi énekes, okleveles zeneterapeuta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében. A januári és februári alkalmakon Aradon, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Nagyváradon, Szatmárnémetiben és Temesváron találkozhattak az érdeklődők az előadóval, aki több helyszínen az MCC középiskolás diákjainak is tartott foglalkozást.
2024. 02. 01. 13:22

Protokollkommunikációs képzésen vettek részt az MCC-s alumniközösségének tagjai

Kolozsvár
Január 20-án rendezte meg az év első alumniképzését az MCC Szakmai- és Karrierfejlesztési Központja Kolozsváron. Az alkalmon dr. Hossó Nikoletta protokoll- és nemzetközikapcsolatok-elemző, az MCC Vezetőképző Akadémia rendszeres meghívottja kalauzolta a résztvevőket az általános protokollelmélet és -gyakorlat, a sikeres első benyomás, a nonverbális kommunikációs jelzések és a hivatalos kapcsolatok témaköreiben.
2024. 02. 01. 9:52

MCC-s diákok a nagyvilágban: tanulás és közösség Budapesten

Budapest
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Egyetemi Programjának tizenkét kolozsvári diákja részesül nemzetközi ösztöndíjban a folyó tanévben. A hallgatók különböző országokban folytathatják tanulmányaikat és szerezhetnek tapasztalatokat: Ausztria, Azerbajdzsán, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Svédország és Törökország.
2024. 01. 31. 13:50

A világegyetem jövője és a távérzékelés – A NASA kutatója tartott előadást Kolozsváron

Kolozsvár
A NASA 1958-as alapítása óta a tudomány és technológia határait feszegetve kutatja az ismeretlent. Azonban a rendkívüli áttörések és rengeteg megszerzett adat ellenére is úgy tűnik, a felfedezésre váró dolgok listája végtelen, akár maga a világegyetem. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Transylvania Lectures előadássorozatának legutóbbi alkalmán, január 30-án dr. Virgil Adumitroaie, a NASA adattudósa az elmúlt évtizedek nagy felfedezéseit és a távérzékelés jelentőségét mutatta be az MCC kolozsvári központjában.
2024. 01. 30. 12:26

Merj nagyot álmodni – Összefogás Dalmáért

Kolozsvár
Jótékonysági rendezvényt szervezett a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Kolozsváron január 26-án, amellyel Máté Dalma MCC-s diák műtétének költségeihez szerettek volna hozzájárulni. Az esemény meghívott előadója Berszán Lídia, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézet Szociális Munka Tanszékének oktatója volt, moderátorként Molnár Boróka, a Kolozsvári Egyetemi Program hallgatója kérdezte a meghívottakat.
2024. 01. 24. 12:27

Elitista vagy közös kincs ma a klasszikus zene?

Elitista művészeti forma a klasszikus zene, vagy sem? – erre a kérdésre keresték a választ az MCC brüsszeli központja által rendezett esemény meghívottai január 23-án. A szakemberek által ismertetett történelmi és társadalmi témák mellett élő hegedűszó is gazdagította az rendezvényt.
2024. 01. 23. 18:21

Érdemes újraéleszteni az elhagyott városi tereket

Kolozsvár
Hogyan keltsük életre városaink kihasználatlan tereit, épületeit? Kreatív közösségépítő kezdeményezésekről, a placemaking fogalmáról, a városlakók összefogásának erejéről és számos izgalmas kérdésről beszélgetett a Mathias Corvinus Collegium (MCC) legutóbbi román nyelvű eseményén Dan Clinci építész és Butka Gergely rendezvényszervező az MCC kolozsvári központjában.
2024. 01. 23. 14:50

Orbán Balázs: A világ megismerésével felértékelődik az otthon

Erdélybe látogatott Orbán Balázs országgyűlési képviselő, Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatója. A jogászt, politológust legújabb, Huszárvágás című könyvének bemutatója alkalmából látták vendégül az erdélyi MCC-központok. A szerzővel Nagyváradon, Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön találkozhattak az érdeklődők. A kolozsvári esemény előtt az MCC erdélyi szerepéről, céljairól faggattuk a kuratóriumi elnököt.
2024. 01. 19. 17:46

MCC Vitázz! – Marosvásárhelyen versenyeztek az erdélyi diákcsapatok

Marosvásárhely
MCC Vitázz! címmel rendez versenyt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Egyetemi Programjának hallgatóiból összeálló csapat és az MCC Vitaakadémia. A vetélkedő helyi fordulói folyamatban vannak, ennek volt részese Marosvásárhely is január 12-13-án. A legjobb vitázó diákok Budapesten vehetnek részt a döntőben március elején.
2024. 01. 19. 15:26

Alkotói szenvedély és politika – A Blokád nyomában

Kolozsvár, Marosvásárhely, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy
Történelmi időutazáson vehettek részt az érdeklődők a Blokád című film erdélyi vetítésein. A két idősíkban zajló történet az 1990-beli taxisblokád eseményeit tárja a néző elé, időnként az 1956-os forradalomra is hivatkozva. A filmet január 15., 16., 17. és 18-án Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön nézhették meg a résztvevők. A vetítéseket követően Köbli Norbert forgatókönyvíró osztott meg érdekes kulisszatitkokat a filmről.
2024. 01. 17. 13:07

Terápiás hangszerekkel ismerkedtek középiskolás diákjaink Szatmárnémetiben

Szatmárnémeti
Zeneterápiás foglalkozáson vettek részt Szatmárnémetiben az MCC Középiskolás Programjának diákjai január 16-án, Paár Julcsi énekes és zeneterapeuta jóvoltából. Az izgalmas tevékenységen a tanulók olyan különleges hangszereket próbálhattak ki, mint a résdob és a szanszula, amelyek ritmusa nyugtató hatással bír.
2024. 01. 15. 15:02

A magyar siker receptje – Erdélyben is bemutatták Orbán Balázs új könyvét

Nagyvárad, Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében Erdélyben is bemutatta legújabb könyvét Orbán Balázs jogász, politológus, Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatója, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány kuratóriumának elnöke. Január 11., 12. és 13-án Nagyváradon, Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön hangzottak el tartalmas beszélgetések a Huszárvágás – A konnektivitás magyar stratégiája című kötetből kiindulva.
2024. 01. 15. 13:33

Vissza a múltba – Temesvári tanulmányúton vettek részt az MCC kolozsvári hallgatói

Temesvár
Háromnapos tanulmányúton vettek részt az MCC Kolozsvári Egyetemi Programjának diákjaink Temesváron január 12–14. között, a Janus Pannonius Program keretében. A 2023-as Európa Kulturális Fővárosai közé kiválasztott város egyedülálló lehetőséget biztosított a hallgatók számára, hogy felfedezzék a térség gazdag kulturális és történelmi örökségét, valamint megismerjék az ott élő közösségek életét. Az alábbiakban Tasnádi Márton, a Kolozsvári Egyetemi Program diákja osztotta meg tapasztalatait az útról:
2023. 12. 22. 17:56

Élménydús képzési hétvégén vettek részt az Erdélyi Politikai Iskola hallgatói

Szatmárnémeti
Újabb képzési hétvégén vettek részt az Erdélyi Politikai Iskola hallgatói, ezúttal Szatmárnémetiben, december 15–17. között. A tevékenységen a diákok érdekes szakmai beszélgetéseken vettek részt, közösségépítésről tanultak, hasznos tanácsokkal gyarapodtak a tapasztalt előadóknak köszönhetően.
2023. 12. 22. 14:27

Jótékonysági akciókkal készült az ünnepre Erdély-szerte az MCC

Újra a jótékonyságról és ünnepre való hangolódásról szólt az advent a Mathias Corvinus Collegium (MCC) közösségében. Az előző évekhez hasonlóan a sokoldalú foglalkozások és karitatív akciók célja a segítségnyújtás, hálaadás és közösségépítés volt.
2023. 12. 16. 9:21

Egy élet Erdély szolgálatában – 140 éve született Kós Károly

Kolozsvár
140 éve, 1883. december 16-án született Kós Károly. Az évforduló alkalmával a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kerekasztal-beszélgetésen emlékezett az építész, író kivételes életútjára az életmű szakértőivel. A december 15-i, kolozsvári eseményen a meghívottak a 20. század egyik legerdélyibb alakjának máig inspiráló hagyatékát idézték fel.
2023. 12. 15. 17:03

Disztópiák hatalmában – Irodalmi beszélgetés társadalmunk negatív vízióiról

Kolozsvár
Miért van szükségünk utópiákra, és mit tanulhatunk a disztópiákból? Ilyen és ehhez hasonló kérdések merültek fel a Mathias Corvinus Collegium (MCC) december 14-i nyilvános előadásán Kolozsváron. Az esemény izgalmas tematikáját dr. Nagypál Szabolcs jogász, bölcsész és teológus, az MCC Jogi Iskola vezetője, Szőnyi László Gyula, az MCC Jogi Iskola oktatója, valamint Vecsei József közgazdász járták körbe Csergő Zsófia KEP-es diák moderálásával.
2023. 12. 15. 16:11

A Tiktok lehetőségeivel és veszélyeivel ismerkedtek a kolozsvári középiskolás diákok

Kolozsvár
Izgalmas témát dolgoztak fel Kolozsváron a Mathias Corvinus Collegium (MCC) középiskolás diákjai a december 7-i klubdélután alkalmával. Az interaktív esemény vendége Petki Milán, a Bloombery Agency kreatív igazgatója volt.
2023. 12. 14. 15:42

Transylvania Lectures: Az erkölcs megőrzése a relativizmus világában

Kolozsvár
Attól, hogy okostelefon van a zsebemben, még nem leszek jobb ember. A Transylvania Lectures idei utolsó előadásán dr. Sebastian Morello filozófus, író arra hívta fel a figyelmet, hogy manapság sokan összetévesztik a technológiai haladást az erkölcsi fejlettséggel. Az előadó Simon János teológussal, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet oktatójával beszélgetett erkölcsről, utilitarizmusról, a napjaink társadalmait megmozgató morális kérdésekről december 13-án a kolozsvári MCC-központban.
2023. 12. 14. 15:22

Miskolci iskolakonferenciás élmények

Miskolc
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Közgazdasági Iskolája képzési hétvégét rendezett november 24–25-én. A konferencián a Kolozsvári Egyetemi Program három hallgatója, Karácsony Beáta, Szeghalmi Gabriella és Szilágyi Botond képviselte az erdélyi csapatot. Az alábbiakban a diákok beszámolóját olvashatjuk a tartalmas eseményről.
2023. 12. 13. 12:08

MCC-s diákok a nagyvilágban: Varese

Varese
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Kolozsvári Egyetemi Programjának tizenkét diákja részesül nemzetközi ösztöndíjban a folyó félévben. A hallgatók különböző országokban folytathatják tanulmányaikat és szerezhetnek tapasztalatokat: Ausztria, Azerbajdzsán, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Svédország és Törökország.
2023. 12. 12. 16:05

Kulturális programok, kirándulás, kapcsolatépítés – Izgalmas tanulmányúton vettek részt a KEP junior hallgatói

Budapest, Veszprém, Eger
Tartalmas tanulmányúton vett részt Magyarországon a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Kolozsvári Egyetemi Programjának 14 junior hallgatója november 30. és december 3. között. Az esemény szervezői számos izgalmas tevékenységgel készültek a résztvevők számára, amelyek a kapcsolatépítést és a szakmai fejlődést célozták meg.
2023. 12. 11. 18:29

Évzáró KP szombat személyiségfejlesztéssel

Kolozsvár
Érdekes tevékenységekkel telt az idei utolsó országos KP szombat december 9-én a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kolozsvári képzési központjában. Az eseményen az együttműködésről, a közösségépítésről és a kommunikációról szólt. A szombatot megelőző este a csapatépítő játékok mellett izgalmas karácsonyi kvízzel egészült ki, majd egy sétával folytatódott a mesés karácsonyi vásárban.
2023. 12. 11. 14:40

Mit rejtenek a térképek valójában?

Kolozsvár, Marosvásárhely
A térképek politikai- és szemléletformáló szerepéről tartott előadást Kolozsváron dr. Szűcs Ádám jogász, diplomata, az MCC Nemzetközi Kapcsolatok Iskolájának kutatótanára a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által szervezett nyilvános eseményen. A december 5-i alkalmat követően, másnap Marosvásárhelyen találkozhattak az érdeklődők a szakemberrel.
2023. 12. 11. 14:16

Diplomácia, kultúra és közkapcsolatok – georgiai tanulmányúton vett részt a Kolozsvári Egyetemi Program hallgatója

Tbiliszi
Izgalmas tanulmányi kiránduláson vett részt Georgiában a Mathias Corvinus Collegium (MCC) jóvoltából Csete Annamária, a Kolozsvári Egyetemi Program hallgatója. A november 19–24. között megszervezett tanulmányút tapasztalatait az alábbi beszámolóban olvashatjuk.
2023. 12. 08. 18:11

Pályaválasztási lehetőségek és identitástudat – Nyílt klubdélután Marosvásárhelyen

Marosvásárhely
Karriertanácsadásról és önismeretről szólt a Középiskolás Program december 7-i nyílt klubdélutánja a Mathias Corvinus Collegium (MCC) marosvásárhelyi képzési központjában. Az esemény meghívott előadója Keresztesi Polixéna pszichológus volt, aki interaktív módon vezette be a középiskolás hallgatókat a témába.
2023. 12. 08. 16:56

Befogadó közösség kell a fiataloknak – Erdélyi egyházak képviselői szólaltak meg az MCC eseményén

Kolozsvár
A fiatalok egyházhoz és hithez való viszonyulásáról, kihívásokról és bevált megoldásokról beszélgettek az erdélyi egyházak képviselői a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kolozsvári központjában december 6-án. Az MCC és az Ifjúságkutató Intézet által szervezett kerekasztal-beszélgetés kiindulópontját a friss népszámlálási adatok és Kárpát-medencei kutatások eredményeinek ismertetése és értelmezése adta meg. Az eseményen a római katolikus, református, unitárius, baptista, ortodox és görögkatolikus felekezetek képviselői osztották meg tapasztalataikat.
2023. 12. 08. 12:56

Hálaadás Veresszéken – Kihelyezett nyelvórán vettek részt a csíkszeredai és székelyudvarhelyi diákok

Veresszék
Az amerikai és kanadai Thanksgiving mintájára hálaadó napot tartottak a Mathias Corvinus Collegium (MCC) csíkszeredai és székelyudvarhelyi központjának 5., 6. és 7. osztályos, angolórára járó diákjai. A november 30-i esemény a veresszéki központban volt megrendezve 19 tanuló részvételével.
2023. 12. 08. 12:14

Vállalkozói kihívások és kooperáció – K8 konferencián vettek részt a Kolozsvári Egyetemi Program diákjai

Budapest
Nemzetközi szakmai eseményt szervezett a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Budapesten, ahol a Kolozsvári Egyetemi Program hét diákja is részt vett. A K8 Composite Index on Economic Effervescence konferencia a Kárpát-medencei országok gazdasági együttműködésének elmélyítését célozta meg.
2023. 12. 07. 9:03

A kultúra jelentősége mindennapjainkban – Régiós KP szombat Székelyudvarhelyen

Székelyudvarhely
Újabb izgalmas képzési hétvégén találkozhattak Székelyudvarhelyen az MCC Középiskolás Programjának diákjai november 24–25-én. Ezúttal helyi kulturális intézményekkel, ágazatokkal, inspiráló történetekkel ismerkedhettek meg.
2023. 11. 28. 16:18

Kulturális programokkal telt a novemberi KP szombat

Kolozsvár
Különböző művészeti területekkel ismerkedhettek meg az MCC Középiskolás Programjának diákjai a novemberi 25-i régiós KP szombaton Kolozsváron. Az eseményen a diákok a sokszínű tevékenységeken vehettek részt.
2023. 11. 23. 15:55

A kiegyensúlyozott startupok nyomában

Kolozsvár. Marosvásárhely
„Sose hidd el senkinek, hogy megvalósíthatatlan az elképzelésed” – ezzel a kijelentéssel indította gondolatmenetét Turcsán Tamás Péter és Müller Tamás a Mathias Corvinus Collegium (MCC) november 22-i kolozsvári nyilvános előadásán. A szakemberek emellett Marosvásárhelyen is megosztották tapasztalataikat az induló vállalkozások világával kapcsolatban.
2023. 11. 22. 16:20

Gazdasági témában tartottak KP szombatot Kolozsváron

Kolozsvár
Országos KP szombatot tartott az MCC Középiskolás Programja november 18-án Kolozsváron, ahol a közgazdasági trendek és modellek hatásait elemezték. A tevékenységen szó esett a bankok működéséről, a pénz fogalmáról, ennek értékéről, valamint a gazdasági törvényekről.
2023. 11. 20. 18:10

Örökségvédelemmel ötvözött jövőtervezés – Nemzetközi konferenciát rendezett az MCC Kolozsváron

Kolozsvár
Az erdélyi városok jövője címmel rendezett konferenciát a Mathias Corvinus Collegium (MCC) november 16–17-én Kolozsváron. A városfejlesztési, kulturális, gazdasági és fenntarthatósági kérdéseket érintő beszélgetéseken elismert nemzetközi és helyi szakemberek osztották meg nézeteiket és tapasztalataikat, a régió és Kolozsvár kontextusában.
2023. 11. 15. 13:08

Hiába várunk a régi árakra – Az infláció gazdasági hatásait elemezte dr. Sebestyén Géza

Arad, Kolozsvár, Nagyvárad, Szatmárnémeti, Temesvár
Igazi közgazdaságtan-órán érezhették magukat a résztvevők dr. Sebestyén Géza matematikus és közgazdász november 13-i inflációs trendeket elemző előadásán Kolozsváron. A Budapesti Corvinus Egyetem docensével még négy helyszínen (Arad, Nagyvárad, Szatmárnémeti és Temesvár) találkozhatott a közönség.
2023. 11. 14. 16:37

Versbe foglalta Veresszék varázsát miskolci diákunk

Veresszék
Az MCC veresszéki képzési központjába látogattak a Miskolci Egyetemi Program diákjai október 26–29. között. A csapat Kolozsvár érintésével utazott Veresszékre, a hétvége folyamán pedig meglátogatták a Gyimesi skanzent, a Székely Határőr Emlékközpontot, de Szépvíz, Csíksomlyó és Homoród is szerepelt az úti célok között.
2023. 11. 14. 15:52

MCC Transylvania Lectures: MI énekelheti fel Michael Jackson következő dalát?

Kolozsvár
Ne féljünk a mesterséges intelligenciától, inkább ismerjük fel a benne rejlő potenciált, és szabályozzuk ezt az új korszakot úgy, hogy ne essünk túlzásokba, és ne álljunk a fejlődés útjába – nyitotta a november 13-i Transylvania Lectures előadást Axel Voss európai parlamenti képviselő, a világ első mesterséges intelligenciáról szóló rendeletének előadója. A szakemberrel Winkler Gyula európai parlamenti képviselő beszélgetett a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kolozsvári központjában.