Olvasási idő: 3 perc

Újabb izgalmas képzési hétvégén találkozhattak Székelyudvarhelyen az MCC Középiskolás Programjának diákjai november 24–25-én. Ezúttal helyi kulturális intézményekkel, ágazatokkal, inspiráló történetekkel ismerkedhettek meg.

A képzési napról Gödri Biborka, a Székely Mikó Kollégium X. B osztályos tanulójának beszámolóját olvashatjuk:

A kultúra fogalma már gyermekként beépült szókincsembe, annak ellenére, hogy nem teljesen voltam benne biztos, mit is foglal magában, milyen jelentősége van az emberi életben. Úgy gondolom, ezzel valamilyen szinten mind így vagyunk. Tudjuk, hogy létezik, azt viszont nem, hogy miért is van ekkora jelentősége, hogy mi lenne, ha nem lenne. A kultúra oxigén tehát, környezetünkből lebben be tudatunkba, s lelkünket életben tartja.

Az MCC által szervezett, Művészeti hatások: kulturális döntéseink jelenléte a mindennapokban című KP szombat előadásai és általánosan az egész esemény egy lépéssel közelebb hozott a titok megfejtéséhez: Miért fontos a kultúra? Számomra maga a KP szombat is egy kulturális esemény volt, amelyet szenvedélyes és hozzáértő emberek társaságában tölthettem.

„Itt ennek nincs jövője” – gyakran hallom emberek szájából, az élet bármely területére utalva. A képzőművészetekről is hasonlóan vélekedik a többség, olyan művészeti ágként, amelyből „nincs, ahogy megélni”, s „jobb, ha kimész külföldre”. Talán a legfontosabb dolog, amelyre a KP szombat felnyitotta a szemem, hogy igenis van jövő, van remény a fiatal művészeknek itthon megélni munkájukból, és egyáltalán megismertetni munkájukat a nagyközönséggel.

Az Off Space egy Székelyudvarhelyen alapított nonprofit szervezet, amely fiatal művészek felkarolásával és kiállítások szervezésével foglakozik egy olyan helyen, ahol eddig ilyenről nem igazán lehetett hallani. A Csender Hanna és Fazakas Bencével alapítványukról folytatott beszélgetés során könny csordult a szememből. Egyszerűen elképesztőnek találtam, hogy ekkora szenvedéllyel fordulnak a művészet és hazájuk felé, hogy az árral szembefordulva küzdenek azért, hogy a kultúra ne csak fennmaradjon, hanem virágozzon is.

Ezt követően Nemes Levente és Pál D. Attila a Tamási Áron Színház egykori és jelenlegi igazgatóival folytatott kerekasztal-beszélgetésre került sor, melyet Nagy B. Sándor moderált, és habár felhőtlen hangulatban telt, de mély üzenete volt: a kultúra táplálék a léleknek, és azon kell igyekeznünk, hogy mindenáron megvédjük és éltessük.

A Pál Attila zenész, színművész és Borbé Levente irodalomterapeuta, könyvtáros által tartott interaktív foglalkozások mélyebb belátást nyújtottak a zenébe, annak szerzésébe és értelmezésébe, illetve az olvasás terápiás hatásába, a biblioterápiába.

Ez mind kultúra, a kultúra mind ez, és ennél több. Talán még mindig nem tudnám meghatározni a kultúra fogalmát, azt viszont igen, hogy ennek része volt a KP szombat, és általa mi is azok lehettünk.