Olvasási idő: 2 perc

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Kolozsvári Egyetemi Programjának diákjai nyerték meg a Morgan Stanley Quant Challenge nevű adatelemző versenyét. A négytagú csapat 121 vetélytárs közül jutott be a legjobb 8 közé a döntőbe, ahol első helyen végeztek április 21-én.

A klímaváltozás mezőgazdasági vállalatokra gyakorolt hatásáról dolgoztak ki innovatív portfóliót a kolozsvári diákok a Morgan Stanley versenyének döntőjében. A képzeletbeli banknak készült terv a mezőgazdasággal foglalkozó ügyfelek támogatását célozta. A verseny első fordulójában 121 csapat mérte össze tudását, és csupán 8 csapat jutott tovább a döntőbe. A kezdeti fordulóban a fiataloknak egy olyan modellt kellet készíteniük, amely historikus adatok alapján előrejelzi a várható terméshozamokat az időjárás függvényében.

Péter Ákos, Magyari-Sáska Attila, Ács Hunor és Gagyi Lóránt a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Matematika és Informatika Karának informatika szakán tanulnak, emellett az MCC Kolozsvári Egyetemi Programjának hallgatói. Az első fordulóban mind a négy fiatal, a döntőben pedig Péter Ákos, Magyari-Sáska Attila és Ács Hunor vett részt. A versenyről szóló beszámolójában Péter Ákos elmondta: „Nagyon jó volt csapatban dolgozni, és valós problémák megoldására használni fel az egyetemen tanultakat és az MCC-s kurzusokon elsajátított tudást.”

A Fortune 100-as, globális pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó vállalat Quant Challenge nevű vetélkedője a jó analitikus problémamegoldó képességekkel rendelkező fiatalokat szólítja meg. A versenyen elengedhetetlen a programozói és adatelemzési tudás, így a közgazdaságtan, a matematika és fizika területéről kerülnek ki a jelentkezők.

„Rendkívül büszkék vagyunk diákjainkra, hogy vállalkozó szelleműek, kezdeményeznek, és nem rettenek vissza a nagyobb, akár nemzetközi versenyektől sem. Éppen zajlik a felvételi időszak az MCC Kolozsvári Egyetemi Programjának iskolarendszeri képzésére, és arra bátorítok minden első tanévét végző diákot, hogy csatlakozzon közösségünkhöz” – mondta el Talpas Botond, az MCC erdélyi tevékenységért felelős igazgatója. Hozzátette: az oktatás mellett a Collegium a hallgatók versenyeken, konferenciákon való megjelenését is támogatja, felkarolja a diákok kezdeményezéseit, ötleteit.