Olvasási idő: 12 perc

Adventi jótékonysági akciókat szerveztek és bonyolítottak le a Mathias Corvinus Collegium (MCC) diákjai és munkatársai az elmúlt hetekben. Karácsonyra hangolódva a kézműves foglalkozások, mézeskalács-sütés, fadíszítés mellett kiemelt szerepet kapott a segítségnyújtás is a fiatalok körében.

Idén is számos közösségépítő programmal készültek az ünnepre az MCC diákjai minden képzési programban. Az elmúlt év adventjében gyerekotthonokat, idősotthont, hajléktalanszállót látogattak meg a különböző erdélyi városok MCC-központjaiban tanuló diákok, a pozitív élmények hatására pedig idén is közös tevékenységeket, kezdeményezéseket szerveztek hét városban.

„Rendkívül mozgalmas évet zárunk az MCC-ben, amiért hálásak vagyunk a lelkes diákjainknak, a munkatársaknak, pedagógusoknak és szülőknek egyaránt. Erdély-szerte növekedett és kibontakozott a Collegium úgy az oktatás, mint a közösségformáló tevékenységek terén, hiszen közel 2000 tehetséges fiatalt sikerült megszólítanunk – ezt csakis együtt érhettük el a rengeteg nyitott, közösségéért tenni akaró emberrel” – mondta el Talpas Botond, az MCC erdélyi tevékenységért felelős igazgatója. Az adventi karitatív akciókkal kapcsolatban hozzáfűzte: az MCC éppen attól különleges, hogy a tanulás, sokoldalú képzés mellett személyiséget is fejleszt, odafigyel a szemléletformálásra, és minőségi időtöltést biztosít a fiataloknak – erre különösen jó alkalom az ünnepi jótékonykodás.

 

Adományokból hoztak létre óvodai könyvtárat Aradon

Aradon az idei jótékonykodás során óvodai könyvtárat hoztak létre a Csiky Gergely Főgimnáziumhoz tartozó Kincskereső óvodában, Nyári Andrea magyar szakos tanárnő megkeresésére. Az MCC aradi munkatársai egyetértettek abban, hogy már ebben a korban el kell kezdeni megszerettetni a kicsikkel a könyveket, az olvasást, így kezdeményezésükre sikerült megalapozni egy új könyvtár elindítását. A könyvek egy részét néhány társasjátékkal együtt egy vidéki kis óvodához juttatta a csapat.

Az MCC Fiatal Tehetség Programjának általános iskolás diákjai nagy szeretettel hozták el otthonról régi kedvenceiket, de sokan új kiadványokat is vásároltak, így összesen 150 db könyvvel és egy doboznyi társasjátékkal körülbelül 40 ovisnak okoztak örömöt a jótékonykodók. A könyveket december 14-én, a gyerekek karácsonyi műsora után adták át, amelyen szülőkkel és nagyszülőkkel együtt készülődhettek az ünnepre.

 

Idősotthont látogattak, adományokat gyűjtöttek a nagyváradi diákok

Nagyváradon a Szent Márton Idősotthon lakóit látogatták meg az MCC Fiatal Tehetség Programjának ötödikes és hatodikos diákjai december 20-án. A csapat a karácsonyi műsor mellett az adventi műhelyen készített egyéni ajándékcsomagokat adta át az időseknek: merített papírból, újrahasznosított banánlevélből és használt karácsonyi csomagolópapírból készített képeslapokat karácsonyi üdvözletekkel és újévi jókívánságokkal, mintás, agyagból készült fenyőfadíszeket, valamint közösen sütött mézeskalácsot.

Az idősotthon lakóinak összeállított műsorban 25 általános iskolás diák vett részt: Gál Hanna Nóra és Gergely Ádám énekkel és gitárkísérettel, Ilosvay-Kovács Boglárka és Bálint Andor-László, valamint Czeglédi Jázmin és Balog Tímea Ramóna szavalattal, Szűcs Henrietta és Szász Emese Médea furulyával, Keserű Márton hegedűvel, Pozsár Tímea, Blaskó Gréta és Kólák Emese mazsorett-tánccal, Vas-Klein Mária-Hanna és Deák Alíz-Bernadett énekkel és szintetizátorral, Nagy Lilla és Visky Ferenc énekkel és citerával, Tulka Hanna Dóra, Újlaki Petra, Hanyecz-Debelka Ágota, Hanyecz-Debelka Ágoston és Vanca-Fodor Ilián énekkel készült. Ádám Hanga-Zsófia, Kelemen Tibor, Baikó-Szabó Mátyás-György és Bimbó Boglárka süteményeket készítettek az idősotthon lakóinak. Az idősek halás mosollyal és hosszú tapssal köszönték meg a karácsonyi előadásokat. Szeretettel fogadták a diákokat egy közös teázásra, beszélgetésre is.

A Középiskolás Program diákjai Nagyvárad különböző közösségi helyeit látogatták meg gitárral és énekkel, és Bíró Éva háromgyerekes édesanya gyógykezelési költségeire segítettek adományokat gyűjteni.

 

Idősotthont látogattak, könyvliciten vettek részt a kolozsvári diákok

Kolozsváron a Fiatal Tehetség Program 15 diákja és a Középiskolás Program hét résztvevője több közös énekpróbát és mézeskalács-díszítést követően a gyalui Providenta Idősotthonba látogatott december 13-án. A fiatalok több közösségi teremben is előadták rövid műsorukat, hogy mindenkit meglephessenek, az otthon lakói pedig süteményekkel és helyben készült karácsonyfadíszekkel fogadták a látogatókat.

Farkas Krisztina MCC-s hallgató kezdeményezésére a Kolozsvári Egyetemi Program diákjai is vállalták az adventi jótékonykodást: könyveket adományoztak a Kéz a kézben könyvlicit csoportnak, amely a licitálásból és tombolákból összegyűlt összeget beteg gyerekek segítésére használja fel. Akinek nem volt lehetősége könyvet adományozni vagy tombolát vásárolni, pénzadományt is eljuttathatott a diákokhoz, akik gondoskodtak a könyvek beszerzéséről. A karitatív akcióban egész évben részt lehet venni, a Kéz a kézben jótékonysági könyvlicit csoport egész évben várja az adományokat.

 

Idősotthont látogattak Marosvásárhelyen a fiatalok

Marosvásárhelyen a Fiatal Tehetség Program és Középiskolás Program diákjai közös meglepetéssel készültek a Kálvin-ház idős lakóinak. A csapat december 19-én látogatta meg az idősotthont. Az előadást megelőző hetekben lázasan készült a 25 általános iskolás és hat középiskolás diák: lelkesen állították össze a műsort, izgatottan választották ki együtt a dalokat, melyeket énekelni szerettek volna. Végül angol és magyar nyelvű dalok is kerültek a repertoárba, amelyet hegedűjáték és szavalat kísért. Az rövid zenés-verses előadást az idősek könnyekkel, tapssal köszönték meg, majd vendégül látták a gyerekeket egy közös teázásra, beszélgetésre. A diákok szintén hálásak voltak az alkalomért, és úgy döntöttek, az új évben visszatérnek még az otthonba.

 

Közösségi programokon és intézménylátogatásokon vettek részt a szatmárnémeti diákok

Szatmárnémetiben három adventi alkalommal készültek az ünnepre az MCC diákjai. December 19-én Karácsonyi csoda címmel közös estet tartottak a Fiatal Tehetség Program és a Középiskolás Program résztvevői. A kézműves foglalkozáson csillogó képeslapokat készítettek, az újrahasznosítás jegyében pedig hulladék fából készültek el a karácsonyfadíszek és asztali díszek. A két program diákjai közösen díszítették fel az MCC-s karácsonyfát, így az esemény jó alkalom volt a beszélgetésre, ismerkedésre is.

Második adventi akcióként Csorvási Panka és Kereskényi Fanni 6. évfolyamos diákok két saját színdarabot írtak, amelyeket december 22-én, csütörtökön adtak elő a gyerekek a családjaiknak. A lelkes készülődésben két díszlettervezője és két jelmeztervezője is lett a csapatnak, két hangszeren játszó diák pedig zenei felelősként vállalt feladatokat. A harmadik karitatív akción, december 23-án a Szatmárnémeti Szociális Igazgatóság nappali idősek klubjába látogattak az általános iskolás diákok, ahova személyre szóló képeslapokat vittek, karácsonyi dalokat énekeltek, és néhány órára bekapcsolódtak a klub életébe. Az esemény végén az idősek is bekapcsolódtak az éneklésbe, és meghívták a gyerekeket egy közös foglalkozásra a következő vakációban. A csapat hosszú távú célként megfogalmazta, hogy nemcsak karácsony alkalmával, hanem év közben is szívesen meglátogatná az időseket.

A Középiskolás Programban is népszerű volt az idei karitatív akció: 19 diák egy önkéntes gitáros kísérővel a szatmári börtönbe látogatott el. Az intézmény munkatársai ajándékcsomaggal hálálták meg a fiatalok kedvességét, majd a börtönpszichológussal és egy börtönőrrel beszélgethettek a diákok a rabok életéről, mindennapjairól, mentális egészségéről. Januárban hosszabb látogatásra térnek vissza a középiskolások, hogy többet tanulhassanak az intézményről. Ezt követően a színház műhelyei felé tartott a csapat, az odaúton karácsonyi énekkel lepve meg a busz utasait. A műhelyben ünnepi dalokkal köszönték meg az ott dolgozóknak a kézműves foglalkozásra kapott fahulladékot. A megható pillanatok után a vendéglátók bemutatták az épületet, a gyártási folyamatot, elmesélték, hogyan készül egy új előadás díszlete, és mennyire fontos a színfalak mögött zajló látatlan munka. A látogatás közös kávézással, beszélgetéssel zárult.

 

Gyerekotthonokat látogattak a csíkszeredai diákok

Csíkszeredában az MCC Fiatal Tehetség Programjának általános iskolás diákjai a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Otthon 24 lakóját látogatták meg hétfőn, december 12-én. A hónap első felében gyerekek és szülők egyaránt szívesen és önzetlenül állították össze a hasznos háztartási cikkeket és gyerekeknek szóló figyelmességeket tartalmazó csomagokat, amelyeket a csíkszeredai MCC-központban gyűjtöttek össze. Több mint 100 csomag gyűlt össze, amelyeket egy lelkes édesapa segített elszállítani Tusnádfürdőre.

Az MCC-s diákok leveleket is írhattak az otthonbéli gyerekeknek: ünnepre hangoló, buzdító sorok, sőt bátorításként a további kapcsolattartásra, elérhetőség is került a borítékokba. December 10-én a Fiatal Tehetség Program kurzusai mellett karácsonyfadíszeket és egy közös énekes videót is készítettek a gyerekek az otthon lakóinak. Az ajándékok és levelek átadása meghitt alkalommá vált közös teázással, beszélgetéssel, énekléssel, a tíz látogató diák és az MCC munkatársai pedig megismerkedhettek Böjte Csaba missziójával. Távozásakor a csapat elhívta a gyerekeket a csíkszeredai MCC-központba, ahol közös foglalkozáson vehetnek majd részt a program diákjaival, és találkozhatnak a levelek feladóival.

A Középiskolás Program diákjai KP klubdélutánt rendezett Adj élményt ajándékba! névvel, amelynek keretében december 12-én a gyimesbükki Vigasztaló Szentlélek Gyermekvédelmi Központba látogatott 11 fiatal. A találkozó ismerkedős játékokkal indult majd a Középiskolás Program diákjai kézműves workshopokat vezettek le, amelyeken ötféle díszt készíthettek el az otthon lakói. A tevékenységet a forró csoki, csöröge, valamint a közösen készített gyümölcssaláta édesítette. A gyermekotthon lakói leveleket is írtak az angyalnak, amelyeket összegyűjtött a csapat, december 23-án pedig az önkéntes diákok ajándékokkal térnek vissza Gyimesbükkbe.

 

Cipősdoboznyi szeretet és idősotthon-látogatás Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyön a Fiatal Tehetség Program és a Középiskolás Program diákjai a Gondviselés Segélyszervezet cipősdoboz akciójába kapcsolódtak be. December 12-én egy közös ünnepre hangolódó estén gyűjtötték össze a gondosan előkészített csomagokat, és emlékezetes alkalmat teremtettek kézműves foglalkozással, társasjátékkal, énekléssel és tánccal. Az eseményen a Gondviselés Segélyszervezet képviselői is részt vettek, akik az adakozás fontosságáról meséltek a fiataloknak. Az ajándékokat közösen vitte át a csapat az unitárius templomba, ahonnan majd a szervezet jóvoltából eljutnak a rászoruló családokhoz és gyerekekhez.

Az ünnepre való készülődés december 19-én folytatódott: a Zathureczky Berta öregotthonba látogattak el a diákok, ahol karácsonyi énekekkel, versekkel lepték meg az időseket. A fiatalok gyümölcscsomagokat és általuk készített képeslapokat ajándékoztak, karácsonyi hangulatot teremtve az otthonban.