Olvasási idő: 2 perc

Rendkívüli programokkal zajlott az idei Aradi Magyar Napok, amelyet a Mathias Corvinus Collegium (MCC) is saját rendezvényekkel gazdagított szeptember 22–29. között. Az esemény célja olyan minőségi kulturális élmény biztosítása volt, amelyen a fiatalabb és idősebb korosztály is megtalálta a számára megfelelő kínálatot.

Az első eseményen a sikeres előadás titkait ismertette a hallgatósággal Constantinovits Milán, az MCC szakmai főigazgató-helyettese a Csiky Gergely Főgimnázium könyvtárában. A tevékenységen interaktív gyakorlatok által tanulták meg a középiskolás diákok, hogy melyek egy jó előadás alapfeltételei, mitől lesz egy előadó hatásos és figyelemfelkeltő, valamint a lámpaláz oldásáról is szó estt.

A következő programon a természettudományoké volt a főszerep, hiszen az MCC Fiatal Tehetség Programjának jóvoltából a diákok izgalmas kísérleteket próbálhattak ki Balog Laura oktató irányításával. A kíváncsi fiatalok elsajátíthatták a titkosírás fortélyait, megismerhették a pattogós buborékok készítésének receptjét, illetve lufis kísérleteket is végezhettek.

Szeptember 29-én dr. Veres Valér egyetemi tanár, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Szociológia Tanszéke dékánhelyettesének és Tóth Csaba jogász, a Népszámlálási Bizottság Arad megyei elnökének értekezése zárta az események sorát. A két szakember a 2022-ben lezajlott romániai népszámlálás eredményeit értékelte módszertani szempontból, valamint az erdélyi magyarság létszámának alakulását is megvitatták. A beszélgetésen az Arad megyei eredményekkel kapcsolatos kérdésekre is választ kaphattak a résztvevők.

Az irodalom iránt érdeklődőket szeretettel várja az MCC Aradi Képzési Központja október 12-én, csütörtökön, 18 órától Botházi Mária legújabb, Fűnyíró a Tündérkertben című kötetének bemutatójára, ahol szó lesz a hétköznapok erdélyi emberéről és különböző élethelyzeteiről, kendőzetlen humorral tálalva. Az írónővel Pálfi Kinga riporter-szerkesztő fog beszélgetni.