Olvasási idő: 2 perc

Hol kezdődik, és hol végződik az irodalom? – ezzel a nyitott kérdéssel indult az MCC Középiskolás Programjának október 16-i klubdélutánja Kolozsváron, melynek meghívottja Kovács Péter középiskolai tanár és költő volt.

A szokásos bemutatkozó kör helyett az előadó egy kérdéskört nyitott meg: a diákok feltehették kérdéseiket arra vonatkozóan, hogy mi vezet egy költőt erre az életpályára, hogyan találta meg írói stílusát, illetve hány verset írt eddig és milyen témában. Ebből kiindulva, a haiku műfaját boncolgatta a jelenlévő hat diák: betekintést nyertek a japán, illetve az európai haikuművészek világába.

Ezt követően három szabad írásgyakorlat során létrehozták saját irodalmi alkotásaikat: elsőnek a „nincstelen tékozlók” szófordulat mentén alkottak szabadon, önreflexiót alkalmazva, majd kipróbálták magukat a haiku műfajában, végezetül pedig arról írtak verset, hogy jelenlegi helyzetükben és állapotukban mire koccintanának, mire emelnének poharat. Remek alkotások születtek, melyeket a diákok együtt elemeztek és értékeltek. Öröm volt látni, ahogy bátorították egymást a felolvasásban, illetve hogy a vers műfaja hogyan épített hidat új és régi KP-sok közé.

A Mathias Corvinus Collegium Középiskolás Programjának célja, hogy hétvégente segítse a diákokat a pályaválasztás terén, emellett támogassa a továbbtanulást, kiegészítve a hagyományos oktatást. A tevékenységek tartalmaznak szakmai műhelymunkákat, előadásokat, nyelvkurzusokat és nyári táborokat is. A találkozók olyan közösségi teret jelentenek a középiskolások számára, ahol lehetőség nyílik megismerkedni a KP-s diákokkal és rengeteg érdekes, tapasztalt meghívottal.

A program a következő városokban található meg: Arad, Csíkszereda, Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti és Székelyudvarhely. Az eseményt Kolozsvár Polgármesteri Hivatala támogatta.