Olvasási idő: 3 perc

A művészetek köré építette a 2021–2022-es tanév októberi, kolozsvári régiós képzési szombatjának témáját a Mathias Corvinus Collegium (MCC) erdélyi Középiskolás Programja (KP). Ennek keretében előadásokon és workshopokon vettek részt a programtagok, amit egy pénteki játékest előzött meg. Minderről Bucurean Alexandra diákunk írt, akinek élményeit, tapasztalatait az alábbi beszámolóban olvashatjuk.

A hétvégén lehetőségem volt elutazni a kolozsvári MCC-központba, az októberi régiós KP szombatra, ahol ez alkalommal a művészetek – irodalom, tánc, zene – témája köré épült a foglalkozás.

Este hat órára minden jelentkező megérkezett a helyszínre, regisztrált, majd elkezdődött a laza, péntek esti ismerkedős játékok sorozata. Rengeteg dolgot megtudhattunk egymásról a játékok folyamán, a kedvenc ételektől a kedvenc Disney-mesékig is eljutottunk, sosem telt unalmasan az idő, mindig elhangzott valami, amin jót lehetett nevetni. Mindezek után elmentünk vacsorázni a városba, de már siettünk is vissza a központba, mivel a programnak még közel sem volt vége. Az est fénypontja a Peter Weir által rendezett Holt költők társasága című film volt, amely annyira megragadott minket, hogy az a pár óra szinte észrevétlenül telt el, de a végére mindenki kellőképpen elfáradt, úgyhogy a következő állomás a szállás volt.

Másnap a finom reggeli után visszatértünk a központba, és indulhatott a képzési nap egy rendkívül interaktív foglalkozással, mely a táncról, a tudatosságról, a testünk irányításáról szólt Sinkó Ferenc tánckoreográfus előadásában. Majd ebéd után workshopokra lehetett csatlakozni, melyekre két csoportra osztottak minket. Az egyik csoport kreatív írással foglalkozott Kovács Újszászy Péter költővel, a másik pedig beletekinthetett az improvizáció világába Baja Richárd színész segítségével. Én az utóbbi csapatba kerültem, úgyhogy bátran ki merem jelenteni, hogy nagyon izgalmas és érdekes volt. A gyakorlatok során lehettünk mesemondók, hangoskönyvek és még bogarak is, bármennyire is abszurdnak hangzik.

A képzési nap André Ferenc költő workshopjával zárult, melyen mindent megtudtunk a slam poetry műfajáról, sőt egy rövid költeményt írhattunk egy számunkra kedves emberről. Megtanultuk, hogy nem minden sornak kell rímelnie, sőt néha az sem baj, ha egyáltalán nem rímel, amit írunk, csak legyen benne érzelem, és ne féljünk őszintén leírni a gondolatainkat.

Nagyon élménydús hétvége volt, sok információval gazdagodtunk a szervezőknek köszönhetően, és már mind nagyon várjuk a következő KP szombatot.

Bucurean Alexandra,
a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum tanulója