Olvasási idő: 4 perc

Az Erdélyi Politikai Iskola harmadik képzési hétvégéjét szervezték meg március 4–6. között Bukarestben. A tartalmas hétvégén a diákok műhelymunkákon és szakmai beszélgetéseken vehettek részt, valamint számos tanáccsal gazdagodtak a színvonalas előadóktól.

A tevékenységeken a hallgatók találkozhattak Csoma Botonddal, az RMDSZ frakcióvezetőjével, emellett egy szakmai beszélgetésen is részt vehettek, ahol Miklós Zoltánnak és Szabó Ödönnek, az RMDSZ parlamenti képviselőinek tehették fel kérdéseiket. A program további részében Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke látta el hasznos tanácsokkal a résztvevőket, majd egy értekezés következett Laczikó Enikővel, az Állami Számvevőszék tanácsosával.

A képzés második napja Schiffer Miklós üzletember, divat- és stílustanácsadó előadásával kezdődött, majd Katja Christina Plate, a Konrad Adenauer Stiftung romániai vezetője vette át a szót. A továbbiakban Berczeli Gábor, a Robert Schuman Intézet igazgatójának előadása, valamint Cseke Attila szenátorral való értekezés következett. A program további szakmai részében a hallgatók Antal Árpáddal, Sepsiszentgyörgy polgármesterével és Antal Lóránttal, az RMDSZ szenátorával beszélgettek. Az utolsó nap egy izgalmas műhelymunkával telt Márkus Etelka televíziós szakember és tréner jóvoltából.

A képzési hétvégéről Bikfalvi Norbert, a program egyik résztvevője számolt be:

Az Erdélyi Politikai Iskola képzéssorozat harmadik megállójának Bukarest adott helyszínt, ahol testközelből is megismerhettük az ország központi politikai működését. Az első nap a parlament látogatásával indult, ahol parlamenti képviselők meséltek munkájukról, az intézmény működéséről, illetve tanácsokkal láttak el a közéleti szerepvállalással kapcsolatban. A továbbiakban részt vehettünk az RMDSZ frakcióülésén, ahol betekinthettünk a szakbizottságok aktuális döntéseinek megvitatásába. Ezt követően Kelemen Hunor szövetségi elnök fogadott minket, aki az elkövetkezendő választásokról, illetve ezek tétjéről beszélt. Mindezek mellett az épületet is részletesebben megismerhettük.

Az elkövetkezendő napokban tartalmas előadások sorozatán vehettünk részt. Többek között szó esett Schiffer Miklós divatszakember bemutatójában a stílusról, amely egy közéleti szereplő megjelenésének elengedhetetlen tartozéka, valamint egy izgalmas műhelymunka következett, ahol Márkus Etelka televíziós szakember látott el szakmai tanácsokkal a médiában történő kommunikációval kapcsolatban. Meghívottak voltak még további szakmai előadók, közéleti szereplők, akik mind hasznos beszámolót tartottak egy-egy témáról, többek között az Európai Unió működéséről. Antal Loránt szenátornak köszönhetően megismerhettük az Energiaügyi bizottság működését, majd Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester az önkormányzatok kihívásairól beszélt, illetve Cseke Attila az általa vezetett minisztériumokat ismertette meg részletesebben.

Úgy gondolom, hogy ez a képzési program kiemelkedően fontos volt, ugyanis a fővárosban részletesen megismerhettük a központi mozgatórugók működését. Külön ki szeretném emelni, hogy ismét jelentős szerepe volt az elméleti tudás gyarapítása mellett a gyakorlati képzéseknek is, amely egy rendkívüli pozitívuma az Erdélyi Politikai Iskolának. Véleményem szerint elengedhetetlen az elmélet mellett a gyakorlat, amelyet az EPI kifejezetten jól képes összhangba hozni. Tartalmas, hasznos és emlékezetes esemény volt, izgatottan várom a következő alkalmat.