Olvasási idő: 2 perc

Bukarestben találkozott újabb képzési hétvégén az Erdélyi Politikai Iskola hatodik évfolyama április 1–4. között. A Mathias Corvinus Collegium (MCC), a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által partnerségben szervezett díjmentes képzésén 19 fiatal tanul idén.

Egy kolozsvári és egy sepsiszentgyörgyi képzési hétvége után ezúttal Bukarestben vehettek részt tartalmas előadásokon, parlamenti látogatáson, politikusokkal való beszélgetéseken az Erdélyi Politikai Iskola diákjai.

Vasárnap Benkő Vilmos, az Amerikai Kereskedelmi Kamara volt elnöke, a Toastmasters Hungary és a Speak Academy alapítója indította a programot workshopjával, ahol a nyilvános beszédről tanulhattak a résztvevők. Később Richard Janos Schenk, az MCC vendégoktatója tartott előadást The impact of domestic factors on economic policy. German-Hungarian relations címmel, majd a délután folyamán Balatoni Mónika MCC-s oktató a retorika hatalmáról beszélt a fiataloknak.

Következő nap, április 3-án a parlamentbe látogattak a képzés résztvevői, ahol az épület megtekintése után Csoma Botond képviselőházi frakcióvezetővel és Szabó Ödön frakcióvezető-helyettessel beszélgettek, majd frakcióülésen vettek részt. A nap további részében Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettessel, az RMDSZ elnökével, Turos Lóránd szenátorral és Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszterrel találkoztak a diákok. Utolsó nap Laczikó Enikő, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának államtitkára, Asztalos Csaba, a Diszkriminációellenes Tanács elnöke, valamint dr. Varga Attila alkotmánybíró fogadta a csapatot a parlamentben.

Az Erdélyi Politikai Iskolát 2017-ben indította el az MCC az RMDSZ-szel és a MIÉRT-tel partnerségben, a Pro Iuventute Egyesület támogatásával. A magyar és angol nyelven zajló, ingyenes képzéssorozat négy intenzív képzési hétvégéből áll, ahol a fiatalok készségfejlesztő tréningen vehetnek részt, illetve neves és elismert magyar és külföldi szakértőkkel, gyakorló politikusokkal találkozhatnak. A program célja, hogy praktikus politikai ismeretekkel lásson el olyan érdeklődő fiatalokat, akik hosszú távon saját közösségük alakítói, véleményformálói kívánnak lenni.