Olvasási idő: 4 perc

Ünnepélyes tanévnyitóval lendült neki az új kihívásoknak a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Kolozsvári Egyetemi Programjának közössége. Az eseményt az MCC kolozsvári képzési központjának új helyszínén rendezték meg szerdán, november 8-án. Az alkalom meghívott előadója, dr. Mark Khater a Cambridge-i Egyetemről érkezett a kincses városba.

Az MCC Kolozsvári Egyetemi Programja 2018 óta évről évre több hallgatónak biztosít díjmentes, régiónkban egyedi, interdiszciplináris képzést és lakhatási lehetőséget tehetséges fiataloknak. Idén 118 diákkal kezdte el a tanévet a közösség. A diákok a következő szemeszterekben is elismert hazai és külföldi előadóktól tanulhatnak, inspiráló szakmai beszélgetéseken, interaktív kurzusokon, műhelytevékenységeken, vitákon gyarapíthatják tudásukat. A szakmai programok mellett a közösségépítésnek is központi szerepe van az MCC-ben: a programban részt vevő diákok életre szóló kapcsolatokat alakíthatnak ki, és a diploma megszerzése után is otthonra találhatnak a Collegiumban.

A tanévnyitó résztvevőit Szilágyi Abigél, az Egyetemi Program diákja köszöntötte, majd átadta a szót Talpas Botondnak, az MCC erdélyi tevékenységért felelős igazgatójának, aki Kós Károly idejére tekintett vissza, amikor meg kellett álmodni az erdélyi magyar jövőt, határozott utat kellett mutatni. „Dolgoznunk kell, ha élni akarunk, és akarunk élni, tehát dolgozni fogunk” – idézte a Kiáltó szó gondolatait az igazgató. Hozzátette: a Collegium azért dolgozik, hogy a fiatalok koruk és közösségük bátor értelmiségieivé váljanak, és ne riadjanak vissza a világ kihívásaitól – ebben a közös munkában rendíthetetlen támogatójuk az MCC.

Túri Péter, az MCC Vezetőképző Akadémia programigazgatója Erdély jelentőségét hangsúlyozta az MCC életében. Felhívta a figyelmet arra, hogy a fiatalok mostani lehetőségei messze túlszárnyalják az évtizedekkel ezelőtti helyzetet, az MCC pedig kiemelkedik az ifjak támogatása és képzése terén. A programigazgató továbbá beszélt a Collegium posztgraduális programjairól, a széles, folyamatosan bővülő képzési portfólióról, kutatási lehetőségekről, nemzetközi ösztöndíjakról, valamint a munka vagy tanulmányok mellett is végezhető programokról. „Az MCC biztos, reményteli úton indítja el a fiatalokat. Akik erre az útra lépnek, nem elszenvedői, hanem alakítói lesznek a közösségnek” – fejtette ki Túri Péter, a Vezetőképző Akadémia tételmondatait bízva a hallgatóságra: „Ismerd önmagad, értsd a helyed a világban, és légy döntésképes.”

Az esemény meghívott előadója, dr. Mark Khater inspiráló világlátását és gondolkodásmódját osztotta meg a diákokkal. A szakember a Cambridge-i Egyetem Stratégiai és Teljesítményközpontjának vezetője, több mint 20 éve dolgozik az alternatív pénzügyek, a befektetések és innováció területén. Dolgozott az ENSZ-ben, pénzügyi intézményekben, és tanácsadóként számos orvosbiológiai, szoftver- és telekommunikációs vállalatnál is, sőt már a kilencvenes években dolgozott mesterséges intelligencia programozásával. Mark Khater bevallotta, mindig óvatosan ad tanácsot a fiataloknak, hiszen a következő generáció többet és újabb dolgokat fog tapasztalni a világban. Az intelligencia, gondolkodás, tanulás teljesen meg fog változni, ezért felbecsülhetetlen lesz az önálló gondolkodás és érzelmi intelligencia az emberek életében. További jótanácsként tisztánlátásra, céljaik világos megfogalmazására, környezetük és önmaguk felmérésére biztatta a fiatalokat. Végül arra hívta fel a figyelmet, hogy az ember legnagyobb ellensége önmaga, ezért elengedhetetlen az egó folyamatos feltérképezése és megkérdőjelezése. Az édesapja halála után látta meg, hogy bár jó tudós, akadémikus volt, végül az számított igazán, hogy az emberek emlékeiben hogyan él tovább. Ezért is bátorította az MCC-s diákokat arra, hogy tegyenek valamit szülőföldjük, családjuk, közösségük érdekében, hiszen minél többet adnak, annál többet fognak kapni.

A tanévnyitót az Egyetemi Program diákjainak előadása zárta: Magyari-Sáska Attila trombitajátékkal, Felszegi Kincső pedig szavalattal gazdagította az eseményt.