Olvasási idő: 4 perc

2022. január 21-22. közt az erdélyi Középiskolás Programban (e-KP) nyílt napokat tartottunk Kolozsváron, az MCC erdélyi központjában, mely keretében a továbbtanulásra, karrierépítésre és önfejlesztésre fektettük a hangsúlyt. Az eseményre több mint 100 diák regisztrált, viszont járványügyi korlátozások miatt csak 80 résztvevővel indultak el a szakmai és ismerkedős programok.

Élményeiről a nyílt napokon Koós Blanka Beatrix diákunk számolt be:

„Január 21-én elindultunk Kolozsvárra az e-KP Pályaorientációs nyílt napjára. Ezen a rendezvényen bárki részt vehetett attól függetlenül, hogy MCC-s diák vagy sem. Pénteken indultunk, és mikor megérkeztünk, akkor egyből a kolozsvári központba vezettek minket. A megérkezés izgalma után egy kis ajándékot is kaptunk a szervezőktől, és megmutatták az egyik termet, amelyben időnk nagy részét töltöttük. Miután mindenki a terembe ért, ábécé sorrendben állva egyesével elmondtunk a nevünket. Aztán csoportokba osztották azokat, akik nem vittek magukkal nasit, és elvittek minket vacsorázni. Evés után körbevezettek az MCC bentlakásában, ami nekem nagyon tetszett, kifejezetten az a társalgó, ahol az ott lakók vagy a laptopjukon dolgoztak, vagy éppen pingpong meccset folytattak. Egy alapos körbevezetés után még volt időnk társasozni is, ahol előkerült az egyik személyes kedvencem is, a csótány póker! Ezután két szállásra osztottak be minket, és mikor megérkeztünk a szállásra ott külön szobákra osztottak. Kellemes hangulat uralkodott a helyiségben és a társaság is rendkívül jó volt.

Másnap már korán reggel mindenki talpon volt, hogy időben kész legyen. Az első előadást Dr. Batiz Enikő tartotta a karriertervezés és a jövő szakmáiról. Szakmailag felkészült volt, érdekes dolgokat halhattunk tőle. Értékelendő, hogy a “fiatalok nyelvén” is sokszor meg tudott szólalni. Ezután lehetett választani két workshop között, én a Csepei Helga ‘Hogyan szűrjük meg a zajból a számunkra fontos információkat?’ című előadásán vettem részt, a másik választható workshopot pedig Fugel Edina tartotta az MCC képviseletében. Helga tevékenységén kitöltöttünk egy kérdőívet az érdeklődési irányokkal kapcsolatosan. Nekem tetszett, hogy ez részben interaktív is volt, mivel kaptunk cetliket, amin egy kis szövegecske volt, és elkellet helyezni, hogy az a szöveg melyik érdeklődési irányhoz tartozik. A workshop végén volt egy bemutató az MCC Kolozsvári Egyetemi Programjáról, és rögtön azután egy pizzaszünet. A pizzából mindenkinek jutott és nagyon finom is volt. A következő egy interaktív beszélgetés volt a kolozsvári egyetemistákkal. Személy szerint ez volt a kedvencem, sok hasznos információra tettem szert. A beszélgetés után opcionálisan ki lehetett tölteni egy pályaorientációs tesztet, amit Hal Melinda magyarországi MCC-s kolléga küldött.

Miután minden lejárt, elvettük a csomagjainkat és kimentünk várni a buszra. Kissé sajnáltam, hogy én az elsők közt száltam le, mert nagyon hamar elkellett köszönni a többiektől. Nagyon örülök, hogy részt vehettem ezen az MCC-s rendezvényen, és már alig várom a következőt!”

Koós Blanka Beatrix
Mihai Eminescu Pedagógiai Líceum, Marosvásárhely