Olvasási idő: 4 perc

Ünnepélyes diplomaosztón vehették át okleveleiket a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Kolozsvári Egyetem Programjának végzős hallgatói június 16-án a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet dísztermében. A tehetséggondozó programot 19 diák fejezte be idén, tartalmas és emlékezetes éveket zárva, sokszínű, összetartó diákközösségtől búcsúzva.

Az MCC Kolozsvári Egyetemi Programja a kincses városban tanuló diákoknak biztosít díjmentesen sokoldalú képzéseket, interaktív kurzusokat számos szakterületen. A hallgatók nemzetközi előadókkal találkozhatnak, tanulmányi utakon vehetnek részt, ösztöndíjakat pályázhatnak meg, és ingyen lakhatnak az intézmény belvárosi kollégiumában. A program jól kiegészíti a felsőoktatást, és nemzetközi színvonalú, hasznos tudást ad a hallgatóknak, felkészítve őket a romániai munkaerőpiac kihívásaira, a sikeres elhelyezkedésre. Mindebben része volt a frissen végzett hallgatóknak, akik között pszichológus, geológus, régész, közgazdász, jogász, bölcsész, kommunikációs, történész és néprajzos is van.

A diplomaosztó ünnepségen Talpas Botond, az MCC erdélyi tevékenységért felelős igazgatója köszöntötte a diákokat és résztvevőket. Felidézte, hogy mozgalmas tanévet tudhat maga mögött a Kolozsvári Egyetemi Program, de a teljes erdélyi MCC is. Ez volt az első tanév, amikor magabiztosan lehetett tervezni, utazni, rendezvényeket lebonyolítani az elmúlt évek bizonytalanságai után. Az Egyetemi Programban több mint 200 kurzus, versenyek, tanulmányutak, rengeteg nyílt előadás és kiváló, diákok által kezdeményezett tevékenység, projekt zajlott le.

Az eseményen Zoe Strimpel brit történész, író, műsorvezető tartott plenáris előadást, amellyel független, önálló gondolkodásra biztatta a fiatalokat. Az elmúlt évek során, a nyugati kultúrharc egyre szélsőségesebbé válásával Zoe Strimpel úgy érezte, nem tartozik egyetlen törzshöz sem, azaz sem a bal-, sem a jobboldal világnézeteivel nem tudott teljes mértékben azonosulni. Erről szóló írására rengeteg olvasói visszajelzést kapott, amelyekből kiderült, hogy mások is kívülállónak érzik magukat: hiába voltak egész életükben a bal- vagy jobboldal elkötelezett követői, mára annyira eltorzultak az ideológiák, hogy egyik póluson sem érzik otthon magukat. A jelenben az emberek inkább bezárkóznak, hiszen a véleménynyilvánítás veszélyessé vált, hiába vezérelné a józan ész. Barátok távolodtak el egymástól, munkatársak vesztek össze az elidegenítő, szélsőséges nézetek erőltetett térnyerése miatt. Nem lehet már ellenségeskedés nélkül megosztani egymással az ellentétes álláspontokat.

Előadásában Zoe Strimpel arra ösztönözte a jelenlevőket, hogy álljanak ellen a nyájszellemnek, a hatalmas nyomásnak, hogy valamelyik ideát feltétel nélkül követni kell. Legyenek őszinték a valódi meggyőződésükkel kapcsolatban, bármilyen ellentmondásos is, és vizsgálják meg azt. Legyenek udvariasak, de ne hagyják magukat elnémítani, kérdezzenek, és ne hallgattassák el a kritikus belső hangot. Ha az égető kérdéseket megvizsgáljuk, kritikusan gondolkodunk, és nem a fősodrást követjük, átgondolt, kevésbé agresszív és hatékony diskurzust alakíthatunk ki társadalmunk égető kérdéseiről – hangsúlyozta az előadó.

A továbbiakban az MCC diákkórusának ünnepi műsora hangzott el Farkas Krisztina diák vezetésével, majd Kató Balázs szavalata és Magyari Sáska Attila tombitajétéka gazdagította az alkalmat. A végzős hallgatók nevében Kovács Karola mondott búcsúbeszédet. Rubik-kockához hasonlította a diákközösséget, amely különálló, színes darabokból áll, mégis összetartja valami, és végül kialakul a rend, egésszé áll össze. Háláját fejezte ki a rengeteg közös emlékért, színvonalas kurzusokért, tanulmányutakért, fejlődésért, a munkatársak támogatásáért, a közösségért.

A Kolozsvári Egyetemi Program iránt érdeklődő, ősszel valamely kolozsvári egyetemen elsőévet kezdő fiatalok 2023. július 14-ig jelentkezhetnek a jövő tanévi juniorképzésre. A sikeresen felvételiző hallgatók díjmentesen lakhatnak a Kolozsvár belvárosában található kollégiumban, minőségi, kiscsoportos képzéseken vehetnek részt, elismert hazai és külföldi előadókkal találkozhatnak, több idegen nyelven tanulhatnak, és részeivé válhatnak egy remek fiatal közösségnek.

Jelentkezés ITT.