Olvasási idő: 4 perc

Különleges beszélgetésen osztotta meg karrierútját és tapasztalatait a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kolozsvári hallgatóival Bakos Ágota szoftvermérnök, a .LUMEN csapatának tagja május 28-án. Az inspiráló esemény betekintést nyújtott a látássérültek életét forradalmasító technológiai újításokba, különös tekintettel a .LUMEN okosszemüvegre.

Az MCC Szakmai- és Karrierfejlesztési Központja által szervezett találkozón Bakos Ágota beszélt a globális problémáról, miszerint jelenleg 338 millió látássérült él a világon, és ez a szám várhatóan 535 millióra növekszik 2050-re. Bár léteznek megoldások az olvasás és tárgyfelismerés terén, a mobilitás terén még mindig ugyanazok a módszerek vannak használatban több mint 1000 éve: a vakvezető kutya és a fehér bot. Az új innováció, a .LUMEN okosszemüveg ezt a helyzetet hivatott megváltoztatni.

A beszélgetés során Ágota részletesen bemutatta a .LUMEN okosszemüveget, amelyet kifejezetten látássérültek számára fejlesztettek ki. A szemüveg célja, hogy modern, technológiai alapú megoldást kínáljon a vakvezető kutyák és fehér botok mellett. Az eszköz egy új gondolkodásmódot igényel, mivel a rendszer nem támaszkodik a látásra, hanem más érzékekre és visszajelzésekre épít.

Ágota kiemelte, hogy a HMI-rendszer (Human Machine Interface) kiépítése során számos innovatív és kreatív módszert kellett alkalmazniuk. Mivel az emberek vizuális lények, nem intuitív egy olyan rendszer építése, amely nem támaszkodik a látásra. Az egyik legnagyobb kihívás az volt, hogy megértsék a felhasználók szándékait, és megfelelő visszajelzéseket tudjanak adni nekik. Az eredmény egy olyan okosszemüveg lett, amely lehetővé teszi a látássérültek számára, hogy biztonságosabban és hatékonyabban közlekedjenek.

A beszélgetés magával ragadta a hallgatóságot, és számos kérdéssel ostromolták Ágotát. Az előadó minden kérdésre készségesen és hozzáértően válaszolt. Mivel a hallgatóság is járatos volt ezen a szakmai területen, olyan alapos kérdéseket is feltettek, amelyek már az üzleti titkok határait feszegették. A meghívott az érdeklődő diákokat arra is buzdította, hogy amennyiben a felvetett téma érdekes számukra, akár arra is van lehetőség, hogy bekapcsolódjanak a fejlesztésbe.

Dr. Csala Dénes, aki maga is végig részt vett a beszélgetésen, elismerőleg szólt a tartalomról és az életút-beszélgetések koncepciójáról. A beszélgetés során szó esett arról is, hogy a technológiai fejlődés hogyan formálja majd a jövőt. Ágota szerint az okosszemüveg csak az első lépés egy hosszú úton, amely során a technológia egyre nagyobb szerepet fog játszani a látássérültek életminőségének javításában. Az ilyen innovációk nem csak a közlekedésben, hanem számos más területen is alapvetően megváltoztathatják a látássérültek mindennapjait.

Bakos Ágota inspiráló beszélgetése bemutatta, hogy hogyan lehet a technológia segítségével jelentős változásokat elérni a látássérültek életében. A .LUMEN okosszemüveg fejlesztése egy remek példa arra, hogy a kreativitás és az innováció hogyan találkozhat a valós igényekkel, és hogyan nyújthatnak megoldást régóta fennálló problémákra. Az iparágban végzett figyelemre méltó hozzájárulásait széles körben elismerték. 2022-ben bekerült a Forbes Románia 30 fiatal 30 alatt listájára, amely a területükön jelentős hatást gyakorló fiatal szakembereket ismeri el. A #SHEU LEADS kezdeményezés keretében az Európai Unió innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztosa is elismerte erőfeszítéseit a technológiai nemi sokszínűség előmozdításában.

A hallgatók számára ez a beszélgetés nemcsak szakmai szempontból volt értékes, hanem inspirációt is adott a jövőbeli kihívások leküzdéséhez. Ágota nagyon nyitottan és lebilincselően beszélt úgy a technikai kérdésekről, mint saját életútjáról. Ezzel magával ragadta a közönséget, és egy hiteles példát nyújtott arról, miképpen termi meg gyümölcsét a kitartó munka, a motiváció, a segíteni akarás.