Olvasási idő: 3 perc

Újabb képzési hétvégén vettek részt az Erdélyi Politikai Iskola hallgatói, ezúttal Szatmárnémetiben, december 15–17. között. A tevékenységen a diákok érdekes szakmai beszélgetéseken vettek részt, közösségépítésről tanultak, hasznos tanácsokkal gyarapodtak a tapasztalt előadóknak köszönhetően.

A hétvégi programon Cseke Attila, az RMDSZ szenátora a 2024-es évi közigazgatási átszervezésekre reflektált; Kallós Zoltán államtitkár a 2024-ben esedékes választásokra hívta fel a figyelmet; Kozma Klementina, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója Kelet-Európa geopolitikai és biztonságpolitikai viszonyait járta körbe; dr. Ralph Schoellhammer, a Webster Bécsi Magánegyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének adjunktusa pedig az Európai Unió globális szerepének aspektusait elemezte.

Az esemény további részében a közösségépítés nehézségeit és fontosságát vesézte ki Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke és Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere. A beszélgetést Szilágyi Dóra Emese, a MIÉRT elnöke moderálta. A program során a hallgatókat hasznos tanácsokkal látta el Magyar Lóránd parlamenti képviselő és Gyenes Kincső, a Máltai Szeretetszolgálat Szatmárnémeti Szervezetének munkatársa.

A képzési hétvégéről Somogyi Dávid, a program egyik résztvevőjének beszámolóját olvashatjuk:

Az élet során számos döntést kell meghoznunk. Ezek között vannak értékes, nagyszerű döntések, és olyanok, amelyekről nem igazán szoktunk beszélni. Úgy gondolom, hogy az Erdélyi Politika Iskolába való jelentkezésem az előbbi döntéseimhez tartozik.

A második képzési hétvége során Szatmárnémetibe látogattunk el diáktársaimmal. A program alatt nemcsak a saját és társaim fejlődését figyelhettem meg, hanem a város infrastruktúrájának az előrehaladását is. A hétvégén különösen megragadott a szatmári származású előadók, közéleti szereplők őszintesége, egyenessége és összetartása. Olyan embereket ismerhettem meg, akik tetteikkel már bizonyították rátermettségüket, ezért nemcsak figyelmünket, hanem tiszteletünket is élvezték.

A tevékenység alatt rengeteget fejlődtünk a retorikai műhelymunka, illetve a vitatréningnek során, amelyet dr. Fekete Sándor vitaoktató és Benkő Vilmos, az MCC Vezetőképző Akadémia előadója tartott meg. Nem szeretném véka alá rejteni azt az apróságot sem, hogy szeretek olyan emberek között időzni, akik hasonló érdeklődési körrel rendelkeznek, mint jómagam. Ilyen személyek a diáktársaim, akiknek jelenléte motiváló számomra. Kíváncsian indulok majd neki a következő képzési hétvégének is.

Az Erdélyi Politikai Iskolát 2017-ben indította el az MCC az RMDSZ-szel és a MIÉRT-tel partnerségben, a Pro Iuventute Egyesület támogatásával. A magyar és angol nyelven zajló, ingyenes képzéssorozat négy intenzív képzési hétvégéből áll, ahol a fiatalok készségfejlesztő tréningen vehetnek részt, illetve elismert magyar és külföldi szakértőkkel, gyakorló politikusokkal találkozhatnak.