Olvasási idő: 3 perc

Ebben az évben is méltóképpen búcsúztatjuk a nyarat a Sepsi Tabakó Fesztiválon, a régi dohánygyár területén. A három műszakra felosztott fesztivál színvonalas szakmai tevékenységekkel, nemzetközi előadókkal, kézműves foglalkozásokkal és zenei programokkal várja a látogatókat. Az első műszakért a Mathias Corvinus Collegium (MCC) felel, ahol nemzetközi és hazai előadók beszélgetésein vehetnek részt a fesztiválozók.

A fesztivált megnyitó panelbeszélgetésen Talpas Botond, az MCC erdélyi tevékenységért felelős igazgatója, Rés Konrád-Gergely, a Vibe Fesztivál igazgatója, Ambrus Zsombor, a Komitátusz elnöke, valamint Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere köszöntötte a résztvevőket, majd beszélgetett arról, hogy miért van szükség napjainkban újabb fesztiválokra. Rés Konrád-Gergely szerint nagyon sok fiatal az egész nyarát fesztiválokon tölti, sok eseményen vesz részt, így nagyon fontos, hogy színes kínálatot biztosítsanak számukra. Talpas Botond úgy tartja, hogy a Tabakó generációkat hoz össze, akár az egykori dohánygyáros alkalmazottakról vagy a most fesztiválozó fiatalokról beszélünk. Ambrus Zsombor szerint a fesztiválra széles érdekeltségi körű fiatalok érkeznek, akik szeretnének új információkhoz jutni a szakmai beszélgetéseken, majd egy jó koncerten részt venni.

Délután Liliana Śmiech, a lengyel Warsaw Institute igazgatója és Veress Csongor Balázs, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója közötti beszélgetést hallgathatták meg a résztvevők a félretájékoztatás és a téves információ hatásairól. A meghívott geopolitikai szakértők kitértek többek között a hibrid és információs hadviselés, proxiháború, propaganda és cenzúra kérdésköreire Székely Balázs, a Kolozsvári Egyetemi Program hallgatójának moderálásával. A beszélgetésen elhangzott: bár a félretájékoztatás nem újkeletű stratégia, napjaink digitális világában, a hihetetlen iramú információáramlásban súlyos következményekkel jár. A szakemberek szerint a legjobb fegyver ellene az oktatás és a kritikus gondolkodás.

Az MCC által biztosított első műszakban 26 szakmai beszélgetésen vehetnek részt a fesztiválozók, ahol hazai és nemzetközi előadók fognak érdekes témákat boncolgatni. A nappali programok tartogatnak még számos sportolási és alkotói tevékenységet, ahol a kreativitás mellett az állóképességüket is próbára tehetik a fiatalok. A szakmai előadásokat koncertek és zenei programok zárják, ahol hazai és nemzetközi előadók is fellépnek.

Az esemény Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kovászna Megye Tanácsa, a Kónya Ádám Művelődési Ház, a Komitátusz Egyesület, a Mathias Corvinus Collegium (MCC), valamint a VIBE Fesztivál társzervezésének köszönhetően jött létre.