Olvasási idő: 2 perc

Javában zajlik a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Fiatal Tehetség Programjának első nagy erdélyi tábora Gyimesközéplokon, a 6. évfolyamos diákokkal. Június 18–22. között 7 városból 160 gyerek tölti meg élettel a Gyimesi Skanzent, ahol a csángó kultúrával, hagyományokkal ismerkedhetnek, emellett a csapatépítés és kikapcsolódás is kiemelt szerepet kap a programban.

A vasárnapi érkezés után ismerkedéssel, csapatokba rendeződéssel indult a tábor, majd gyimesi esttel hangolódtak a résztvevők a különleges környezetre. A helybéli táncosok zenés produkcióval készültek, bemutatták a gyimesi népviseletet, a zenei hangzásvilágot és a táncrendet. Zárásként közösen próbálhatták ki a helyi hejsza nevű táncok néhány fajtáját.

A tábor első teljes napja óriási élményeket tartogatott a fiatal tehetségeknek: a skanzen területe tökéletes helyszínnek bizonyult a számháborúra és harácsolásra, a kápolnától a lugasig birtokukba vették a teret a szaladgáló gyerekek. A csűrben Népek népi hangszerei címmel rendeztek hangszeres foglalkozást, ahol bolgár furulyát, magyar kecskedudát, román furulyát, fúvós és pengetős hangszereket próbálhattak ki a diákok.

A gyimesi tábort azonban egy hegyi kirándulás tette igazán izgalmassá. Az Apa-havasra (1329 m) való feljutást traktor, szekér és katonai terepjáró is segítette, majd a csapat feltöltődve térhetett vissza a túráról, amely – beszámolójuk szerint – eddigi legjobb kalandjuk volt.