Olvasási idő: 4 perc

123 hallgatóval indította az új akadémiai évet a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Egyetemi Programja Kolozsváron. Az október 8-i tanévnyitó ünnepség meghívott előadója dr. Matthew Goodwin brit akadémikus, író volt, aki a felsőoktatási intézmények jelentőségére hívta fel a figyelmet, és az értékeik megőrzésére biztatta a diákokat.

Az MCC Egyetemi Programja 2018 óta biztosít díjmentes, egyedi, interdiszciplináris képzést és lakhatási lehetőséget a Kolozsváron tanuló, tehetséges diákoknak. A tanév első szemeszterében több mint 60 kurzus közül válogathatnak a hallgatók, elismert hazai és külföldi előadóktól tanulhatnak, inspiráló szakmai beszélgetéseken, műhelytevékenységeken, vitákon vehetnek részt. A szakmai programok mellett a közösségépítésnek is központi szerepe van az MCC-ben: a szervezet felkarolja a diákok saját kezdeményezéseit, bátorítja a közös szabadidős tevékenységeket, pályaválasztási tanácsadást biztosít, a diplomás fiatalokat pedig egy támogató alumniközösségbe várja.

A tanévnyitót Csergő Zsófia, az Egyetemi Program diákja nyitotta meg, majd Szalai Zoltán, az Mathias Covinus Collegium főigazgatója szólt a fiatalokhoz. Elmondta: „A legfontosabb, hogy megtanuljatok tanulni. Hiszen a mesterséges intelligencia, az informatikai tudásrobbanás számos lehetőséget, és legalább annyi kihívást ad nekünk, a teljesen átalakuló világrend, az új típusú kihívások szintén egyszerre teszik izgalmassá és embert próbálóvá az intézmény falai közül kilépők életét. Azonban az itt eltöltött évek muníciót fognak adni és a tanév alatt egymással is versengve, de közben egy közösségként és a közösségért fogtok helyt állni. A tehetség bennetek van, az esélyt, a tudáshoz való hozzáférést, a kapcsolatokat, a gondoskodást, a nemzetközi tudásközpontokba való bekapcsolódást mi pedig biztosítani fogjuk.”

A továbbiakban Talpas Botond, az MCC erdélyi tevékenységért felelős igazgatója biztatta a hallgatókat. Köszöntőjében kiemelte: „Az MCC ott kezdődik, ahol a hagyományos oktatás véget ér. Olyan fejlődési lehetőséget kínál, amelynek köszönhetően a résztvevők a hagyományos oktatási rendszerben, és később a munkaerőpiacon is jobban tudnak teljesíteni.” Az igazgató hozzátette: az MCC arra törekszik, hogy a diákok otthon érezzék magukat a szervezetben, „az otthonosságnak pedig alapfeltétele a szilárd értékrend, az állandóság és az önkéntesség.”

Az est meghívott előadója, dr. Matthew Goodwin brit politológus, író a felsőoktatásban tapasztalt kihívásokról beszélt előadásában. A diákokat a kritikus gondolkodásra, az igazság őszinte keresésére és a szólásszabadságon alapuló szabad vita gyakorlására, saját értékeik melletti bátor kiállásra biztatta. A tanévnyitót a frissen felvett diákok műsora tette ünnepélyesebbé: Szabó Anna éneke, valamint Gombócz Ágnes hegedűjátéka, akit Popescu Marius kísért zongorán.

Az MCC 2013 óta van jelen Erdélyben. Ekkor indult a Középiskolás Program Kolozsváron és Székelyudvarhelyen, 2018-tól működik az Egyetemi Program Kolozsváron, 2020-ban pedig elindult az általános iskolás korosztályt megszólító Fiatal Tehetség Program is. A 2024–2025-ös tanévet a Fiatal Tehetség Program új évfolyammal bővülve, 695 diákkal kezdte. Emellett 2023-ban egy szélesebb kört megszólító programsorozat is indult, a Fiatal Tehetségek Klubja, amelynek Erdély-szerte 7 város részese. A több mint 1000 főt számláló Középiskolás Programba október közepén indul az új felvételi időszak, az Erdélyi Politikai Iskola képzéseire pedig rekord számban jelentkeztek a fiatalok idén.