Olvasási idő: 3 perc

Miután szeptember elején a sepsiszentgyörgyi Tabakó fesztiválon nagy lendülettel elindult a tanév, 90 MCC-s diák vett részt Erdély minden szegletéből az első országos KP szombaton október 15-én Kolozsváron.

A hétvégi előadások, beszélgetések a filmművészet tematikája köré épültek, betekintést nyújtva a diákoknak a filmtörténet, animációk, filmkészítés és a vele járó háttérmunkák folyamatába.

A szombati képzési napot a megszokott KáPéntek csapatépítő est előzte meg, amelyen 75 diák volt jelen. A bemelegítő estén Iványi Marcell Örök hűség című filmjét nézte meg együtt a társaság. A filmnézésen a rendező is jelen volt, akivel szabadon beszélgethettek a fiatalok a programot követően.

A szombati beszélgetések sorát Moldován Orsolya színésznő előadása indította. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház művésznője a színészekkel szemben támasztott követelményekről, a szükséges képességekről, a profi stábokban végzett munkáról, valamint a színpad és filmvászon vagy képernyő közötti különbségekről beszélt saját tapasztalatai alapján. A továbbiakban Szucher Ágnes gyerekkönyv-illusztrátor mesélt a diákoknak arról, hogy miként fedezte fel magában az alkotásra való vágyat és tehetséget, hogyan lehet mindig kreatívnak lenni, illetve milyen szépségei és nehézségei vannak az illusztrációkészítésnek? A művésznő díjnyertes animációs filmet is készített már, így elmondhatta, milyen érzelmeket, eseményeket lehet bemutatni animációkkal, illetve melyekre nem alkalmas a műfaj.

A nap folyamán a diákok több workshop közül választhattak: Iványi Marcell rendező a kreatív produceri munka titkaiba avatta be a résztvevőket, Paniti Roland pedig az eseményfilmezésről beszélt. A szakirodalmat és valóságot párhuzamba állítva mutatta be az eseményeket rögzítő filmes operatőri munka közötti különbségeket. További műhelymunkákat tartott Geiger Eduárd, aki a kamerák működését mutatta be, míg Nagy Márton operatőr vezénylésével igazi stábbá válhatott a csapat, a diákok pedig élesben is kipróbálhatták a filmes felszerelést.

Zágoni Balázs író, filmrendező Kinek az érdeme a „legelső jó magyar film”? Nyomozás Kolozsvártól Hollywoodig címmel beszélt Janovics Jenő születésének 150. évfordulója kapcsán a kolozsvári némafilmgyártásról. Az előadó ifjúsági regényt is írt a témában. Az ismeretterjesztő előadás a kolozsvári némafilmgyártásról és annak a Hollywoodba vezető szálairól, valamint a filmnyelv kialakulásáról szólt.

A találkozó újra jó lehetőség volt a tanulásra, élmények szerzésére, és főképp a kapcsolatépítésre, barátságok kialakítására az MCC diákjai között. A visszajelzések szerint az egyre összetartóbb közösség tagjai mindig izgatottan várják a képzési hétvégéket, és szívesen áldozzák szombatjaikat a közös időtöltésre.