Olvasási idő: 3 perc

Országos KP szombatot tartott az MCC Középiskolás Programja november 18-án Kolozsváron, ahol a közgazdasági trendek és modellek hatásait elemezték. A tevékenységen szó esett a bankok működéséről, a pénz fogalmáról, ennek értékéről, valamint a gazdasági törvényekről.

A regisztrációt és a bemutatkozó játékokat követően dr. Rácz Béla, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának egyetemi adjunktusa vette át a szót, aki az önérdek és a közérdek kapcsolatát elemezte gazdasági szempontból. Ezt követően Fábián István közgazdász a pénz és a bankrendszerek makrogazdasági kapcsolatáról tartott előadást a diákoknak.

Rövid szünetet követően választható foglalkozások következtek. A kriptovaluták szerepét és kihívásait Martonos Magor közgazdász vesézte ki a résztvevőkkel. Az előadó bemutatta a digitális pénzhasználat előnyeit és a kriptovaluták alkalmazási módjait, valamint szó esett a pénzügyi tudatosság fontosságáról is. A második választható tevékenység során a tőzsdék világába kalauzolta el a középiskolásokat Fülöp Balázs közgazdász, aki megismertette a diákokat a pénzügyi alapfogalmakkal, de az árak befolyásoló erejéről is beszélt. Halmen Balázs, az I have a brick in Kenya program koordinátora, az Eastride alapítója és a Drop társalapítója, valamint Antal Norbert informatikai projekt- és termékmenedzser, konzultáns a gazdasági és szociális célok összeegyeztetéséről, a nyereség és közösségépítés együttes növeléséről, valamint saját tapasztalataikról meséltek a tanulóknak. Az elhangzott információk hozzásegítik a diákokat jövőbeni pénzügyi céljaik megfogalmazásához és a tudatos gazdasági magatartás gyakorlásához.

A Középiskolás Program célja, hogy hétvégente segítse a diákokat a pályaválasztás terén, emellett támogassa a továbbtanulást, kiegészítve a hagyományos oktatást. A tevékenységek tartalmaznak szakmai műhelymunkákat, előadásokat, nyelvkurzusokat és nyári táborokat is. A találkozók olyan közösségi teret jelentenek a középiskolások számára, ahol lehetőség nyílik megismerkedni a KP-s diákokkal és rengeteg érdekes, tapasztalt meghívottal.

A program a következő városokban található meg: Arad, Csíkszereda, Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti és Székelyudvarhely. Az eseményt Kolozsvár Polgármesteri Hivatala támogatta.