Olvasási idő: 10 perc

Újra a jótékonyságról és ünnepre való hangolódásról szólt az advent a Mathias Corvinus Collegium (MCC) közösségében. Az előző évekhez hasonlóan a sokoldalú foglalkozások és karitatív akciók célja a segítségnyújtás, hálaadás és közösségépítés volt.

Mozgalmas évet zár az MCC Erdélyben: a szervezet mára több mint 2000 fiatalt mozgat meg kilenc képzési központban. Az oktatási programok általános iskolásokat, középiskolásokat, egyetemistákat és diplomával rendelkező fiatalokat is megszólítanak, a tanulás, sokoldalú képzés mellett pedig a közösségépítés, személyiségfejlesztés és minőségi időtöltés is nagy szerepet kap a szervezet életében. A diákok és munkatársak minden évben kreatív kezdeményezésekkel készülnek a karácsonyra, az adventi időszakban számos kötetlen program és karitatív tevékenység zajlik az MCC-központokban. Idén sem volt ez másképp, a csapatok beszámolóit alább olvashatjuk.

 

Folytatódott a gyermekotthonok támogatása Csíkszeredában

A csíkszeredai MCC-központba a tusnádfürdői Szent László Gyermekvédelmi Otthon lakói látogattak el november végén. „Nyitott szívvel vártuk a gyermekotthon lakóit, akikkel együtt játszottunk, barátkoztunk és forrócsokiztunk. Képeslapokkal készültek nekünk, mi pedig ajándékcsomagokkal viszonoztuk kedvességüket” – számoltak be a találkozásról, amely a tavalyi karitatív akció folytatásának is tekinthető. A múlt évben gyűjtést szervezett és csomagokat készített a Fiatal Tehetség Program csapata, a diákok pedig nagy lelkesedéssel leveleket is írtak, karácsonyfadíszeket és egy közös énekes videót is készítettek az otthon lakóinak. Idén közel negyvenen vettek részt a meghitt alkalmon.

A Középiskolás Program diákjaihoz a gyimesbükki Vigasztaló Szentlélek Gyermekvédelmi Központ lakói látogattak el december 6-án. A karitatív klubdélután családias, meghitt hangulatban telt, a középiskolások társasjátékoztak a gyermekotthon lakóival, a nagyok odafigyeltek a kisebbekre, és arra is, hogy senki ne maradjon játékpartner nélkül. A találkozó végén minden látogató ajándékkal távozott, amelyet az MCC-s diákok adományoztak és állítottak össze.

 

Több jó ügyet is támogatnak Kolozsváron

A kincses városban összefognak a különböző oktatási programok diákjai, hogy egyik társuknak segítsenek. Máté Dalma Noémi középiskolás diák tetraparézise miatt komoly műtét előtt áll,  amelyre 2024 februárjában fog sor kerülni, amennyiben kigyűl hozzá a szükséges összeg. Ehhez járulnak hozzá az MCC kolozsvári központjának tanulói: gyűjtést rendeznek, emellett érzékenyítő célú előadást, kézműves és sütivásárt is szerveznek a cél érdekében.

December elején a Kolozsvári Egyetemi Program diákjai használt, de jó állapotban lévő ruhákat és könyveket gyűjtöttek, amelyekkel egymás között is csereberét szerveztek, egy részét pedig az Aksza gyermekotthonnak adományozták. Emellett a program hallgatói és munkatársai gyűjtést rendeztek, így csatlakoztak a kolozsvári ferences rend kenyérosztó tevékenységéhez. A ferences testvérek a megáldott kenyeret hetente juttatják el a rászorulóknak.

 

Minden évfolyam aktív volt Marosvásárhelyen

Marosvásárhelyen a Fiatal Tehetség Program diákjai a Kerub gyermekotthon lakóit örvendeztették meg az ünnepi időszakban. Az ötödik évfolyam képeslapot és könyvjelzőt készített, a hatodik évfolyam könyveket és társasjátékokat gyűjtött, míg a hetedikesek programokkal és finomságokkal készültek a gyerekeknek. December 15-én az otthonból 12 gyerek látogatott a marosvásárhelyi központba, ahol 33 MCC-s diákkal kézműves foglalkozásokkal, arcfestéssel, közös játszással töltötték el az emlékezetes délutánt.

A Középiskolás Program diákjai körében a könyvekről szólt az adventi ajándékozás. A fiatalok bevihették már nem használt könyveiket az MCC-központba, ahol egymást és a Dorcas gyermekotthon lakóit is megajándékozhatták. December 14-én az MCC-s diákok fogadták a gyermekotthonból érkezőket, játékokkal ismerkedtek, pizzáztak, forrócsokiztak és társasjátékoztak. A fiatalok karácsonyi zenét hallgattak, beszélgettek, közösen készültek lélekben az ünnepre. A gyerekek és diákok mosollyal távoztak az együttlét után.

 

Kutyamenhelyet támogattak, nagy ünnepváró eseményt rendeztek Nagyváradon

Nagyváradon a Fiatal Tehetség Program diákjai a váradpósai Animal Shields kutyamenhely számára szerveztek ételgyűjtést. A kezdeményezésben kivették a részüket az általános iskolás diákok is, akik interjúkat, szórólapokat, plakátokat készítettek, illetve verseket, meséket írtak. Az egyik diák az osztályát bevonva mézeskalácsvásárt szervezett, a befolyt összegből pedig kutyatápot vásároltak. A csapat továbbá egy nyilvános esemény és egy fotókiállítás szervezésébe is bekapcsolódott.

Az Egyik kutya másik eb – felelős kutyatartás című beszélgetésen Gergely Ádám és Ilosvay-Kovács Boglárka diákok a menhely vezetőjét, Kosztin Csuvár Ildikót, illetve Kucsera Norbert tapasztalt kutyatartót kérdezték a témában, aki Onyx nevű kutyájával érkezett az eseményre. A beszélgetésen a meghívottak megosztották személyes tapasztalataikat, és felhívták a figyelmet a kutyás élet felelősségeire. Az alkalmon a résztvevők megtekinthették az Egy boldog kutya című kiállítást is. Az eseményt megelőző gyűjtés során 600 kg száraz táp, 71 kg konzerv és két táska takaró gyűlt össze, a beszélgetésen 60 résztvevő volt, a kampányban pedig több mint 30 általános iskolás és középiskolás diák vett részt.

A nagyváradi MCC-központban továbbá mozgalmas ünnepváró programon vehettek részt a diákok és családjaik december 15-én: hat helyiségben 180 résztvevő élhette át együtt az adventi hangulatot. A gyerekeket kézműves foglalkozások, közös filmnézés és zenélés várta. Egyik helyszínen kókuszos hógolyót készíthettek, az elkészült golyócskákat befőttesüvegekbe tették, amelyeket kedvükre díszítettek, hogy ünnepi hangulatúvá varázsolják őket. A következő termekben a diákok agyagból készítettek díszeket, és kipróbálhatták a pirogravírozást, vagyis fadobozokba égettek mintákat, majd azokat festéssel díszítették. További kikapcsolódási lehetőségként a gyerekek animációs filmet nézhettek, egy külön teremben pedig zene szólt, és a Just Dance közreműködésével tánctanítás is zajlott. A napot közös fenyőfadíszítés és ajándékozás zárta. A közös program részeként a szülők jazzkoncertet hallgathattak meg, ahol az Almostrio, egy karácsonyi Frank Sinatra esttel szórakoztatta a lelkes közönséget. A rendezvény Dubovan Cristian és Borbély Tibor közreműködésével jött létre.

 

Közös adománygyűjtés a Sepsi OSK-val Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyön a Fiatal Tehetség Program diákjai a Sepsi OSK adománygyűjtő programjához csatlakoztak. A diákok közreműködésével 70 cipősdoboznyi ajándékcsomagot sikerült összeállítani a Dévai Szent Ferenc Alapítvány számára. Az adományokat a Vadon Egyesület kisvonatjával szállítottak el a stadionhoz, ahol Kertész Dávid, a Sepsi OSK alelnöke fogadta az MCC csapatát. A szervezők nevében megköszönte az ajándékokat, majd körbevezette a résztvevőket az épületben: a gyerekek megtekintették a játékosok öltözőjét, a pályát, a VIP-részleget, valamint az aréna makettjét és a serlegeket is. December 10-én a csapat részt vett a Déli Harangszó Labdarúgó Vándorkupa rendezvényen, ahol adventi misével, zenés műsorral, ifjúsági focikupával és ajándékosztással várták őket a szervezők.

A Középiskolás Program tanulóinak idei adventi karitatív tevékenysége a véradás fontosságára hívta fel a figyelmet. Mivel a 18 év alatti diákok nem lehetnek véradók, ezért a barátaikat, szüleiket, rokonaikat kísérték el a jótékonysági eseményre. A diákok a Fiatal Tehetség Program akciójához is csatlakoztak, számos ajándékcsomaggal járulva hozzá a segítségnyújtáshoz.

 

A családon belüli erőszak áldozatait segítették Szatmárnémetiben

A szatmárnémeti csapat a családon belüli erőszak áldozatainak megsegítésére szervezett karitatív akciót. A diákok és hozzátartozóik a Venus befogadó és tanácsadó központ számára gyűjtöttek alapvető létszükségleti cikkeket, a családon belüli erőszak áldozatait segítve. A védett házban egyszerre legtöbb hat bántalmazott és gyermekei találnak menedékre. Az áldozatok számára lakhatást, pszichológiai és jogi tanácsadást, szociális segítségnyújtást, szakmai továbbképzési lehetőséget, illetve orvosi ellátást is biztosítanak. A gyűjtésen kívül december 17-én a diákok ünnepi műsorral és flashmobbal hívták fel a szatmári karácsonyi vásár résztvevőinek figyelmét a családon belüli erőszakra.

 

Karácsonyfát, díszeket, közös időtöltést ajándékoztak Székelyudvarhelyen

A székelyudvarhelyi központ csapata a Lilapont Egyesületet támogatta egy karácsonyfával és a diákok által készített díszekkel. A szervezet speciális nevelési igényű gyerekeket és családjaikat fogja össze. Az MCC 13 diákja a jó hangulatú díszkészítést követően ellátogatott a Lilapont székhelyére, ahol ismerkedtek, együtt alkottak és játszottak a gyerekekkel és családokkal. A találkozás maradandó élmény volt mindenki számára. „A mai délután nagyon jól telt, jó volt  követni a gyerekek lelkesedését és hogy mennyire másképpen fejezik ki magukat. Kedvesen fogadtak, és jó érzéssel töltött el látni, hogy milyen sokat jelentenek az apró dolgok” – mesélte el az egyik résztvevő diák az eseményről.