Olvasási idő: 9 perc

A Fiatal Tehetség Program (FIT) 200 általános iskolás diákkal zárta az előző tanévet, majd ősszel 375-re bővült a csapat létszáma hét erdélyi városban: Aradon, Csíkszeredában, Marosvásárhelyen, Nagyváradon, Sepsiszentgyörgyön és Szatmárnémetiben. Sepsiszentgyörgyön már három 25 gyerekből álló évfolyam tanulhat, míg a többi városban két-két csoport működik.

Rendkívül mozgalmas évet tudhat maga mögött a Mathias Corvinus Collegium (MCC) idén is. A 2021/2022-es tanév a koronavírus és a megszorítások miatt nehezen indult, de az MCC munkatársai megtalálták a módját a tartalmas képzések, együttlétek rendezésének, a tavasz beköszöntével pedig újra felpezsdült az élet. A nyár közös tevékenységei, fesztiváljai, kirándulásai után az új, 2022/2023-as tanévet már teljes gőzzel indította el minden MCC-s. Az év végéhez közeledve visszatekintünk az MCC idei kiemelkedő eseményeire.

A FIT-ben a 2021/22-es tanév 54 oktatóval (42 erdélyi, 12 magyarországi) zajlott le, és 25 nyelvoktató tartott díjmentes román- és angolórákat 203 résztvevő diáknak. A 2022/23-as tanév 84 oktatóval (68 erdélyi, 16 magyarországi) kezdődött, és 432 diák vesz részt nyelvoktatásban, 30 tanár vezénylésével. Idén is volt develent, pénzügyi tudatosság, kémia, média és filmes ismeretek, környezettudatosság és természetvédelem, robotok és drónok világa, színház, egészségügyi tudatosság, művészet és matematika, természettudományos kísérletek, internethasználati tudatosság, bioszkaland, rejtélyes építészet, jövőkutatás és űrfizika.

A kurzusok és tanulás mellett számos közösségi programon, szórakoztató és élménydús alkalmon lehettek együtt a gyerekek. Ezekből válogattunk néhányat.

Februárban izgalmas tevékenységekkel ünnepelték meg Mátyás király születésnapját: Aradon farsangi mulatsággal, Csíkszeredában és Kolozsváron reneszánsz táncokkal, Marosvásárhelyen mesedráma-foglalkozással, Nagyváradon a Pusztai Farkasok Íjászegyesület Turul nemzetség tagjai által vezetett időutazással, Sepsiszentgyörgyön Mátyás-mesékkel és királyi vacsorával, Szatmárnémetiben pedig a Korzo Egyesület sokoldalú élménypedagógiai foglalkozásával.

Március 7–10. között Kolozsváron találkozott a FIT munkatársi csapata. Az erdélyi és magyarországi kollégákkal közösen tartott találkozó célja szakmai-operatív ügyek megbeszélése, tapasztalatcsere és új ötletek megfogalmazása volt.

Április 2-án a csíkszeredai diákok húsvéti ajtókopogtató-díszeket készítettek. 11–12-én újra Kolozsváron gyűlt össze a FIT-es csapat, ezúttal a Középiskolás Programért felelős munkatársakkal közös szakmai találkozón vehettek részt. Április 14-én a kolozsvári FIT-es diákok húsvétra készülve, tojásírásos, tojásfestéses tevékenységen vehettek részt, melyet Vadas Hanga, a Kolozsvári Egyetemi Program hallgatója tartott. Április 27–28-án Marosvásárhelyre látogatott a csíkszeredai csapat, régi tervet valósítva meg az ismerkedős kirándulással.

Május újabb kalandokat hozott: az aradi csapat jelen volt az Aradi Magyar Majálison, Szatmárnémetben közös filmnézést rendeztek, a csíkszeredai munkatársak a helyi Fun FM Rádióban mutatták be az MCC-t, a nagyváradiak a Nagyváradi Könyvplacc nevű rendezvényen, az első magyar gyerekkönyv-vásáron, valamint a Festum Varadinum – Minden Magyar Majálisa rendezvényen képviselték a Collegiumot. Május 21-én a marosvásárhelyiek a KULT Fesztiválon mutatkozhattak be saját tevékenységgel. Emellett több központban is nyílt napot rendeztek: május 13-án Nagyváradon, május 20-án Kolozsváron, május 27-én pedig Csíkszeredában és Marosvásárhelyen. A nagyváradi csapat május 29-én a Szigligeti Színházban átvette a Festum Varadinum kitüntetését a kiemelkedően magas színvonalú programokért, tevékenységért.

Június a gyereknapi eseményekkel indult: a sepsiszentgyörgyiek az Erzsébet parkban töltötték a napot, Kolozsváron a KIFOR majálisán saját sátorral voltak jelen a FIT-esek, Szatmárnémetiben elsősegély-oktatást rendeztek a helyi gyereknapon. A hónap folyamán több nyílt napon is találkozhattak a programmal az érdeklődők: június 10-én Aradon és Szatmárnémetiben volt nyílt foglalkozás, június 21-én Nagyváradon, június 25-én Kolozsváron, június 30-án pedig Aradon tartottak családi napot. A csíkszeredai csapat Oklándon tartotta a tanév utolsó angolóráját, június 22-én pedig Máréfalván rendeztek kihelyezett szülői értekezletet.

Nyáron, júliusban és augusztusban a FIT munkatársai és diákjai is csatlakoztak a nyári programokhoz. 156 gyerek utazott a Tatán rendezett FIT-táborba, emellett a kollégák nyári találkozókat, csapatépítőket szerveztek a diákoknak. Az MCC színes programokkal volt jelen a VIBE-on, Tusványoson, a Kolozsvári Magyar Napokon, Partiumi Magyar Napokon és a Vásárhelyi Forgatagon. Augusztus közepén a Székelyudvarhely és Csíkszereda környéki diákok közös fagyizásra is összegyűltek, a hónap végén pedig a munkatársak Révfülöpön vehettek részt szakmai találkozón.

Szeptember a csapatépítőkkel, összerázó tevékenységekkel és szülői értekezletekkel indult. Az aradi csapat jelen volt a Temesvári Magyar Napokon, Sepsiszentgyörgyön pedig nyárbúcsúztató élménynapot rendeztek.

Októberben zajlottak tovább a kurzusok, emellett a marosvásárhelyiek filmestet tartottak, és családi napot rendeztek Vármezőn, a szatmárnémeti csapat pedig őszi kirándulást szervezett Batarcsra. A FIT-es és KP-s munkatársak október 11–12-én orientációs napon találkoztak Kolozsváron.

Novemberben Az ízeltlábúak varázslatos világa című élménybiológiai program több városba is eljutott (Arad, Nagyvárad, Szatmárnémeti), a marosvásárhelyi MCC-s diákok a Gaga Rádió stúdióját látogatták meg, a Szatmár megyei gyerekek pedig fákat ültettek Túrterebesen.

December a jótékonykodásról, ünnepre való hangolódásról szólt. Az MCC diákjai minden városban rendeztek valamilyen karitatív tevékenységet: Aradon adományokból alapítottak óvodai könyvtárat, Nagyváradon, Marosvásárhelyen és Kolozsváron idősotthont látogattak, a csíkszeredaiak gyerekotthon lakóit lepték meg, Sepsiszentgyörgyön adománygyűjtést szerveztek, és idősotthont látogattak, Szatmárnémetiben pedig saját színdarabbal lepték meg családjaikat a diákok, meglátogatták a helyi idősklubot, börtönt és színházi műhelyt.

 

Az oktatási tevékenységek mellett idén is megrendezték a Szülők Akadémiája alkalmait Erdély-szerte a képzési központokban. Március 3-án dr. Ferenczi Enikő mentálhigiénés szakember és családterapeuta, valamint Vitus-Bulbuk Emese logopédus, pszichoterapeuta a kamaszkorról beszélgetett a szülőkkel Kolozsváron. Március 4-én dr. Kádár Annamária pszichológus, tréner, egyetemi oktató Hogyan beszéljünk szülőként a kamasz gyerekünkkel? címmel tartott interaktív előadást a szatmárnémeti MCC-központban. Március 11-én dr. Frigy Szabolcs szociológus, pedagógus, iskolai tanácsadó és egyetemi tanár látogatott Aradra exkluzív Szülők Akadémiájára, ahol Digitális szülőség. Online illúziók, reális problémák címmel tartott jó hangulatú, interaktív előadást.

Május 10-én Nagyváradon Hal Melinda, a Mindset Pszichológia Iskola Test és lélek műhely vezetője, klinikai szakpszichológus és közgazdász Áldás vagy átok? Szorongás a teljesítmény mögött címmel tartott előadást. Ugyanerre az eseményre várták a szülőket május 25-én Szatmárnémetiben, június 7-én Kolozsváron és június 17-én Aradon. Június 2-án dr. Kádár Annamáriával találkozhattak a szülők Sepsiszentgyörgyön Az önbecsülés és küzdőképesség megalapozása című előadáson. Június 17-én két esemény is lezajlott Marosvásárhelyen: délelőtt pedagógusoknak tartott workshopot Szőnyi Lídia, délután pedig az iskolai kiközösítésről szóló Szülők Akadémiáján vehettek részt az érdeklődők.

Október 20-án első alkalommal rendeztek Pedagóguskonferenciát Nagyváradon. A megye 10 településéről, 23 különböző intézményből érkeztek az érdeklődő pedagógusok. Ugyanez az esemény Aradon is lezajlott november 29-én Mittag Mónika Éva békéscsabai képviseletvezető, dr. Setényi János, az MCC Tanuláskutató Intézetének igazgatója és Bányai Sándor vezetőtréner részvételével.

Novemberben Papp Evelin dietetikus Mit jelent jól lenni és jól enni iskolásként? címmel előadásával Szatmárnémetiben, december elején pedig Kolozsváron tartott előadást az Exkluzív Szülők Akadémiája keretében. Csíkszeredában Pedagóguskonferencián és Exkluzív Szülők Akadémiáján találkozhattak dr. Kádár Annamária mesepszichológussal az érdeklődők. A szakember a gyerekek személyiségfejlődéséről, szorongásairól, a külvilág kihívásairól beszélt. Szintén december elején Bruncsák Anna pedagógus tartott Exkluzív Szülők Akadémiáját az aradi képzési központban Megoldásközpontú fegyelem és szerető kapcsolódás kamaszokhoz a pozitív fegyelmezés eszközeivel címmel.