Olvasási idő: 6 perc

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) tevékenységi programjai keretében az erdélyi központok karácsonyi karitatív akciókat szerveztek, mely során különböző gyűjtési akciók, és klubdélutánok által gyermek- és idősotthonok lakóit örvendeztették meg. A következőkben a kolozsvári központhoz tartozó diák, Bándi Dávid Raymond, illetve a marosvásárhelyi központhoz tartozó György Boglárka lelkes beszámolóját olvashatjuk.

„December 21-én került sor az MCC kolozsvári központja által szervezett jótékonysági délutánra. A rendezvény alkalmából a zsoboki Bethesda Gyermekotthon 40 lakóját láttuk vendégül és töltöttünk velük közösen egy kellemes délutánt. A rendezvényt megelőző héten, könyvek, társasjátékok és mindennapi használati eszközök formájában volt lehetőség adományokat felajánlani a gyermekotthon részére, amiket az MCC kolozsvári központjánál gyűjtöttük össze.

A rendezvényen önkéntesként kapcsolódtam be, mint az MCC erdélyi Középiskolás Program diákja. A gyerekek érkezése előtt az MCC központjában együtt csomagoltuk be az ajándékokat. Jó volt találkozni a többi e-KP-s diákkal is, hiszen a mindennapokban csak ritkán történik meg ez. A gyerekek még alig léptek be a terembe, ahol mi is voltunk, de már elkezdtek bátran kérdésekkel bombázni, oly annyira, hogy azt se tudtuk melyik kérdésre válaszoljunk. Az első közös programunk a karácsonyi vásár meglátogatása volt. A kisebbekkel kézen fogva járhattuk be ezt az utat, mely megannyi gyönyörrel szolgált, és a legnagyobb élmény számukra az volt, hogy közösen felültünk a karácsonyi körhintára. A séta során lehetőségünk volt beszélgetni és megismerni kicsit egymást, sokan hamar megkaptuk a közös hangot és lelkesen térhettünk vissza a központba. Ott röviden bemutatkoztunk, a gyerekek kíváncsisága még ekkor sem csillapodott, látszott szemeikben az érdeklődés. Egy rövid közös játék után együtt filmeztünk, megnéztük a Karácsonyi Krónikákat, forró csokiztunk, teáztunk, pizzáztunk, és hangolódtunk karácsonyra. A végén még lehetőségünk adódott közösen társasjátékozni is, közben beszélgethettünk, barátkoztunk. Csodálattal és örömmel töltött el az a rengeteg szeretet és kedvesség melyet a gyerekek fejeztek ki. Megdöbbentett az a szintű értelem, bátorság és talpraesettség mely látszott rajtuk. A búcsú nehéz pillanatáig többükkel megismerkedhettünk. Szívszorongató volt az elválás.

Ezen a rendezvényen való részvétel boldoggá tett. Boldoggá tett az, hogy egy délutánt eltölthettem a gyerekekkel és láthattam az örömüket ebben, azt a csodát, amit megélnek a karácsonyban, ami talán már a mi karácsonyunkból hiányzik. Rájöttem arra, hogy épp ez az amit tehetek, ami visszaadja a gyönyört. Tennünk kell a jót. Mélyről jövő érzésből, mert ez hiányzik a mindennapokból. A karácsony nagyszerű lehetőség arra, hogy megállítsuk a rohanást, megálljunk és körülnézzünk, meglássuk azt, hogy hol is vagyunk a jelenben. Örüljünk a jelennek, és tegyünk azért, hogy mások is örülhessenek. Az MCC nélkül ez nem valósulhatott volna meg, és ezt nem élhettem volna meg. Szebbé, emlékezetesebbé tette az idei karácsonyom.”

 Bándi Dávid Raymond,
kolozsvári Református Kollégium

„December 20-án elérkezett a Kerúb Gyermekotthon 10 lakója a marosvásárhelyi MCC központba, ahol önkéntesként vettem részt az eseményen. Társaimmal már az előző héten elkezdtük a készülődést, közösen ötleteltünk, hogy mivel lephetnénk meg a gyermekeket. Nagyon vártuk már a látogatásuk napját. Mikor megérkeztek, mindenki, a gyerekek és önkéntesek egyaránt, nagyon izgatottak voltunk, hiszen egy mozgalmas napnak néztünk elébe. Először a gyerekek kibontották az ajándékokat, amiket a FIT-es diákok gyűjtöttek számukra. Megható volt látni, ahogyan felcsillan a szemük és csengő hangon mondják: "Nézd mit kaptam!" Ezután közösen forrócsokiztunk és nassoltunk, eközben beszélgettünk. Egyes gyerekek csendesebbek, míg mások beszédesebbek voltak, viszont mi mindenkire odafigyeltünk, mindenkire kerítettünk időt. Ezt közös éneklés és pár rövid játék követte, ami során végleg megtört a jég, s a terem megtelt nevetéssel és önfeledt vidámsággal. Ezután a gyerekek kézimunkázhattak és játszhattak. A tevékenységek során végig nagyon jó volt a hangulat, a gyerekek nagyon aranyosak és szeretetreméltóak voltak. Kézen fogva hívtak magukkal, saját készítésű díszeket adtak nekünk és sok közös kép is készült. Boldoggá tett, hogy másoknak örömöt szerezhettünk, hogy egy jó élményt nyújthattunk. Az esemény igazán karácsonyi hangulatba hozott, hiszen nincs nagyobb boldogság, mint adni és másokat boldoggá tenni. Úgy érzem, hogy kaptam is. A legszebb karácsonyi ajándék az őszinte mosolyuk volt számomra.”

György Boglárka
marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum