Olvasási idő: 7 perc

Jelenleg 95 diák tanul a Kolozsvári Egyetemi Programban (KEP) és él a kincses város belvárosában található kollégiumban.

Rendkívül mozgalmas évet tudhat maga mögött a Mathias Corvinus Collegium (MCC) idén is. A 2021/2022-es tanév a koronavírus és a megszorítások miatt nehezen indult, de az MCC munkatársai megtalálták a módját a tartalmas képzések, együttlétek rendezésének, a tavasz beköszöntével pedig újra felpezsdült az élet. A nyár közös tevékenységei, fesztiváljai, kirándulásai után az új, 2022/2023-as tanévet már teljes gőzzel indította el minden MCC-s. Az év végéhez közeledve visszatekintünk az MCC idei kiemelkedő eseményeire.

A Kolozsvári Egyetemi Program (KEP) bentlakása 2021 októberében nyílt, akkor 54 hallgató talált benne otthonra. A program a 2021–2022-es tanévben 16 nyelvkurzust kínált a hallgatóknak hat idegen nyelven (angol, német, román, francia, spanyol, orosz), nyolc oktató jóvoltából, és 53 diák részesült ösztöndíjban.

Az éppen zajló tanévben eddig 33 kurzust tartott 13 erdélyi és 10 külföldi vagy magyarországi előadó, és megmaradt a hat idegen nyelv oktatása 22 csoportban. Az MCC Feszten 43 diák, nyári egyetemen négy diák vett részt. A posztgraduális programokba 10 volt KEP-es hallgató adta le jelentkezését, ebből öt diák folytatja a KEP+ programban, és négy diák műhelytagságot nyert. Az elmúlt időszakban 11 tanulmányi út volt meghirdetve, és hét akadémiai hétvége zajlott le az MCC iskolák szervezésében. A közösségi programok között szerepelt az elsősegélyoktatás, táncoktatás, falmászás, teniszoktatás, munkatársakkal való ismerkedés. Az MCC továbbra is támogatja a hallgatók versenyeken való részvételét.

Tekintsünk vissza az év néhány emlékezetes pillanatára.

A KEP diákjai is részt vettek februárban a zalakarosi MCC Téli Táborban, ahol érdekes szakmai programok, vetélkedők és kirándulások vártak több mint 200 diákot, külföldi előadót és tanárt. Márciusban bosznia-hercegovinai tanulmányúton vettek részt a hallgatók, akiket Julius Strauss haditudósító vezetett végig a jelentős helyszíneken. Szintén márciusban az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseiről való megemlékezésre közös kokárdakészítéssel hangolódtak. A hónap további részében Kegyes Dávid rohammentős önkéntes vezetésével megismerkedtek az elsősegélynyújtás alapjaival, Berke Sándor séf kalauzolásával pedig a közös főzés és a kísérletezés örömét ízlelték meg.

Áprilisban folytatódott az elsősegély-képzés Páll Zoltán önkéntes rohammentős vezetésével, majd a Diákprojekt Börzén mutathatták be elképzeléseiket az egyetemisták. A következő tanulmányút Dél-Tirolba vezetett, ahova nyolc diák utazott Toró Tibor és Kiss Tamás kurzusvezetők kíséretében. Április végén diákjaink a MIND Open nemzetközi vitaversenyen bizonyíthatták vitakészségüket Budapesten. A versenyre 16 csapat jelentkezett, többek között Erdélyből, Litvániából, Franciaországból és az Egyesült Királyságból. Májusban népszámlálási vitaderbit rendeztek a diákok a kolozsvári MCC-központban.

A nyár folyamán az MCC társszervezőként vett részt a VIBE Fesztivál idei tudásfórumán, a VIBE Kolin június 30. és július 3. között Marosvásárhelyen, szervezőként volt jelen agusztusban a Kolozsvári Magyar Napokon az Ifjúsági Udvarban, és vállalta a sepsiszentgyörgyi Tabakó Fesztivál első műszakjának lebonyolítását. A rendezvényeken aktív szerepet vállaltak a KEP hallgatói akár beszélgetések koordinátoraiként, önkéntesekként, szervezőkként.

A Tabakó Festivál lejártával, szeptember 4–7. között Kovászna megyében maradva, Csomakőrösön rendeztek gólyatábort 78 résztvevővel. A kolozsvári kollégiumba szeptember 7–11. között költöztek be a diákok, eközben többen is önkéntesekként segítettek a Fiatal Tehetség Program felvételijén. Szeptember 18-án a Kolozsvári Egyetemi Program 10 hallgatója a Riomfalván megszervezett Transylvanian Book Fesztiválra látogatott el. A hónap végéhez közeledve orientációs héten vettek részt a fiatalok. Szeptember végén az MCC Budapest Summit kétnapos nemzetközi konferenciáján 32 hallgató vett részt.

A KEP munkatársai októberben szervezték meg első alkalommal a havi rendszerességű hallgatói kávézást, amely az egymással és a munkatársakkal való ismerkedést szolgálja. A tanév kezdetén Csata Zsombor szociológus, Édouard Husson történész, valamint Calum T. M. Nicholson szociálantropológus tartott előadásokat a diákoknak. Kimberly Reczek december elején rajzkurzust tartott az érdeklődőknek.

Októberben a KEP-esek a budapesti hallgatókkal közösen több tanulmányi kiránduláson is részt vettek, amelyeket az Országos Képzési Hét keretében szerveztek meg. A Jogi Iskola hallgatói erdélyi tanulmányúton látogattak Kolozsvárra, Marosvásárhelyre, Sepsiszentgyörgyre és Gyulafehérvárra, a Társadalomtudományok Iskola hallgatói Bécsbe utaztak, a Média Iskola diákjai Boris Kálnoky vezetésével sepsiszentgyörgyi tanulmányúton vettek részt, a KEP vitacsapata pedig Szerbiába utazott a Belgrade Open nemzetközi vitaversenyre.

Szeptember és október folyamán emellett több kulturális programon való részvételre volt lehetősége a hallgatóknak. Ilyen volt a közös színházlátogatás, könyvtárlátogatás, a Filmtett Fesztiválon és koncerteken való részvétel, az október 6-i és 23-i megemlékezés, a feketetói vásár, filmvetítés, Halloween-buli, közösségi temetőlátogatás mindenszentek napján. Az adventi időszakban a karácsonyi vásár meglátogatása, kincskeresés, adventi koszorú és karácsonyfa díszítése, adventi ablakvadászat, mézeskalács-sütés és karácsonyi buli is szerepelt a tevékenységek között. Farkas Krisztina MCC-s hallgató kezdeményezésére a Kolozsvári Egyetemi Program diákjai is vállalták az adventi jótékonykodást: könyveket adományoztak a Kéz a kézben könyvlicit csoportnak, amely a licitálásból és tombolákból összegyűlt összeget beteg gyerekek segítésére használja fel. Akinek nem volt lehetősége könyvet adományozni vagy tombolát vásárolni, pénzadományt is eljuttathatott a diákokhoz, akik gondoskodtak a könyvek beszerzéséről.