Olvasási idő: 2 perc

Izgalmas történetek, szívet melengető versek és kulisszatitkok jellemezték az MCC Középiskolás Program (KP) folyóiratának, a KárPitnak bemutatóját. A kolozsvári irodalomkedvelő közönségnek Bartusz-Dobosi László, a KP vezető oktatója, valamint a szerkesztő és alapító diákok, Felszegi Kincső, Dénes Attila Norbert, Sánta Eszter és Lojewski Erika-Arina mutatták be a kiadványt. Mint megtudtuk, a folyóirat elnevezése a Középiskolás Programra és a Kárpát-medencére is utal.

Nem is sejtenénk, hogy milyen hosszú utat jár be a folyóirat, amíg az olvasóhoz eljut. A kiadvány már a negyedik évfolyamát ünnepli, lassan az alapító szerkesztők is kirepülnek a KP szárnyai alól. Bartusz-Dobosi László szerint a KárPit több egy irodalmi folyóiratnál, ugyanis a diákokat a közös munka felkészíti a nagybetűs életre is. Megtanulják tiszteletben tartani a határidőket, építő jelleggel fogadni a kritikát, és nem utolsósorban csapatban dolgozni.

A beszélgetésen a diákok elmesélték, hogyan születnek meg az irodalmi alkotások. Mint megtudtuk, minden számnak van egy tematikája, azon belül egy kulcsszava, amelyhez illeszteni próbálják írásaikat. A grafikus, Sánta Eszter elmondta, illusztrációit igyekszik a szövegekhez igazítani, kiemelni belőlük egy-egy főbb gondolatot, és azt rajzzá alkotni. A szerkesztő diákok mindig izgatottan várják Bartusz-Dobosi László visszajelzéseit a munkáikra, és igyekszenek az észrevételek által fejlődni. 

A KárPit különlegessége, hogy a Kárpát-medence számos városából vannak szerkesztő diákjai, így sokszínű a brigád. A folyóiratban többek között verseket, novellákat, interjúkat, kritikákat és esszéket publikálnak. A beszélgetés azzal a kérdéssel zárult, hogy érdemes lenne-e digitalizálni a folyóiratot, amire a szerkesztők egyöntetű válasza az volt, hogy a KárPit varázsa abban (is) rejlik, hogy az olvasó a kezében tudja forgatni a kiadványt.

Az MCC társszervezőként vesz részt a 14. Kolozsvári Magyar Napokon, ahol az Ifjúsági Udvar programjának szervezését vállalta a Kolozsvári Magyar Diákszövetséggel (KMDSZ), az Országos Magyar Diákszövetséggel (OMDSZ), az YZ Intézettel, a Kolozs Megyei Magyar Diáktanáccsal (KMDT) és a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórummal (KIFOR) közösen.