Olvasási idő: 3 perc

Izgalmas világgal ismerkedhettek meg az MCC Középiskolás Programjának diákjai a legutóbbi régiós KP szombaton Székelyudvarhelyen. Október 4–5-én a dokumentumfilmek, riportok világáról, a valóság vásznon való megjelenítéséről tanulhattak a meghívott szakértőktől.

Tényfeltárás, dokumentálás, interjúzás – hol ér véget a hír, és hol kezdődik a dokumentumfilm? A szakmai hétvégén közreműködött Szabó Attila, Jakab Ervin és Vargyasi Levente rendező, a délután során pedig Szabó Attila Feltáratlan történetek nyomában, Daczó Dénes Történetek, technikák és etika a dokumentumfilmekben, valamint Magyari Tekla A történetmesélés is tanulható című foglalkozások közül választhattak a diákok.

A képzési alkalomról Imre Karin Anett, a Márton Áron Főgimnázium tanulója így írt:

A Székelyudvarhelyen október 4–5-én megrendezett régiós KP szombat alkalmával lehetőségünk adódott betekintést nyerni a dokumentumfilmek rendezésébe, alkotásába. Hogyan készül egy ilyen film? Melyek a lépései? Hogyan kerül vászonra az ötlet?  Ilyen és hasonló kérdések kerültek megválaszolásra ezen szakmai hétvége alkalmával.

A KáPénteki programot egy közös filmnézéssel indítottuk, Vargyasi Levente Tehenesek című filmjével. Bár lassúbb dinamikájú filmről van szó, amely kicsit eltér a generációnk által élvezett akciódús filmektől, sok újat tanulhattunk belőle az említett hagyományos mesterséget illetően.

A szombati program, rögtön ehhez a filmhez visszacsatolva, Vargyasi Levente előadásával kezdődött. Különleges élmény volt találkozni egy film rendezőjével, akinek alkotását nemrég néztük meg. Egyes részletek újranézésével és a hozzájuk kapcsolódó magyarázatokkal kiegészültek az előbbi napon bennünk megfogalmazódott kérdések.

Egy rövid szünetet követően, három filmrendezőtől hallhattunk különféle perspektívákat a dokumentumfilmrendezéssel kapcsolatban egy kerekasztal-beszélgetés keretében, amelyet Magyari Tekla riporter és szerkesztő moderált.

Délutánt három, egyidőben zajló workshop következett. Én Daczó Dénes Az ötlettől a filmig című foglalkozására szeretnék reflektálni. Egy tömör bevezetőt követően, az előadó közös gondolkodásra invitált bennünket, amely során az ablakból kinézve eljutottunk egy film alapötletéig: „Merjük kinyitni az ablakot, és kinézni rajta!” A (dokumentum)filmek megalkotása pont ennyire egyszerű, illetve pont ennyire nehéz.