Olvasási idő: 3 perc

Különböző művészeti területekkel ismerkedhettek meg az MCC Középiskolás Programjának diákjai a novemberi 25-i régiós KP szombaton Kolozsváron. Az eseményen a diákok a sokszínű tevékenységeken vehettek részt.

A programot különböző csapatépítő játékokkal indították a szervezők a képzési napot megelőző estén, ahol sikerült összekovácsolni a csapatot, és növelni az együvé tartozás érzését. A hétvége további része megszokottan tartalmasra sikeredett. A diákok ellátogattak a kolozsvári Quadro Galériába, ahol Székely Sebestyén György művészettörténésszel az aktuális kiállításról, az intézmény megalakulásáról és annak fenntartásával kapcsolatos nehézségekről beszélgettek. A továbbiakban az irodalom és a filmművészet lenyűgöző világában való barangolás következett: Halmágyi Katalin magyar nyelv és irodalom tanár irányításával kreatív borítótervet készítettek a tanulók, Tóth-Gödri Iringó filmkritikus pedig izgalmas tevékenységek segítségével vezette be a résztvevőket a filmművészet rejtelmeibe.

A művészetek széles palettájáról nem hiányozhatott a zene sem. Bocsárdi Magor zenész, zeneszerző, színész előadása következett, aki a különböző kultúrák zenei eltéréseiről, valamint a stílusok átalakulásáról beszélt a hallgatóságnak. Az ismert klasszikus és nagy slágerek jó hangulatot varázsoltak a terembe, ezt követte a kérdések és vélemények sora.

Az utolsó tevékenység számos izgalmat tartogatott még. A színház világáról és az előadások sokszínűségéről Pállfy Tibor, az erdélyi magyar színjátszás egyik elismert alakja fejtette ki véleményét. A színművésszel Rácz Endre, az erdélyi Középiskolás Program koordinátora beszélgetett.

A nap végére a diákok rengeteg hasznos tudással gazdagodtak a kulturális tevékenységeken. Nevelésüket és fejlődésüket tekintve alapvető a művészeti programok beiktatása, hiszen ez segíti az önkifejezést, fejleszti az esztétikai érzéket, támogatja a kognitív gondolkodást, és nem utolsósorban megőrzi a kulturális örökséget.

A Középiskolás Program célja, hogy hétvégente segítse a diákokat a pályaválasztás terén, emellett támogassa a továbbtanulást, kiegészítve a hagyományos oktatást. A tevékenységek tartalmaznak szakmai műhelymunkákat, előadásokat, nyelvkurzusokat és nyári táborokat is. A találkozók olyan közösségi teret jelentenek a középiskolások számára, ahol lehetőség nyílik megismerkedni a KP-s diákokkal és rengeteg érdekes, tapasztalt meghívottal.