Olvasási idő: 3 perc

Háromnapos túrán vettek részt az MCC középiskolás diákjai. Az élménydús napokról Győrgyike Noémi-Csilla, a Lucian Blaga Elméleti Líceum tanulója írt.

A háromnapos túra vasárnap vette kezdetét, egy nyolc órás úttal, amelyet busszal tettünk meg. A hosszú utat viszont élvezetessé tette a társaság, az utat és a túrát is. Mikor Bukarestbe értünk, már sötét volt, de a fények látni engedték a város épületeit. Bukarest önmagában annyira nem szép, az épületek meg vannak rongálva. Szemmel láthatóak az utcákon a kommunizmus nyomai, ugyanakkor talán mégis ez adja meg a város hangulatát. Tény, hogy vannak ezerszer szebb fővárosok, meg városok, de Bukarestben magadnak kell megteremtened a város hangulatát. Pont emiatt volt érdekes a túra első programpontja. Városnézés, beleáshattunk Bukarest történelmébe és a román kultúrába. Szórakoztató volt bemutatni a látványosságokat, és ezzel nem csak történelmet tanulni, hanem gyakorolni a nyilvános beszédet, miközben új barátságokat kötünk. Ezek után az első napot, egy finom vacsorával zártuk a Csíki Sörözőben, amelyet mindhárom nap meglátogattunk.

A hétfő bizonyult a legérdekesebbnek. Aznap meglátogattuk az Ifjúsági és Sport Minisztériumot, ahol megismerkedtünk Kacsó–Doboly Izabella Mária ifjúsági államtitkárral, aki mesélt nekünk az életéről. Az előadás után rögtön a parlament volt az úticél, ahol a napunk további részét töltöttük. A parlamentben az ellenőrzés után, a szenátusban folytatódtak az előadások, ahol lehetőségünk nyílt beszélgetni az RMDSZ két szenátorával, akik a politikusok életéről, és munkájukról beszéltek. Ezek után körbevezettek a kisebb városnak megfelelő parlamentben. Beültünk egy plénumba, ahol ízelítőt kaptunk a parlamenti vita kultúrájából  és ténylegesen beleláthattunk a törvények/törvénymódosítások meghozásába. Majd újabb előadás következett, ahol beszélgethettünk Csoma Botond frakcióvezetővel, Bogya Anna és Szilágyi Dóra Emese miniszterelnök-helyettesi kabinet államtitkárával és külügyi tanácsosával. A beszélgetés a magyarok képviseléséről, helyes információgyűjtésről, és még sok másról szólt. Este pedig  napzáróként Szepessy László tisztázott számunkra néhány fogalmat.  

A keddi napunk a reggeli és a szállásból való kicsekkolás után magyarország bukaresti nagykövetségén fejeződött be. Az utolsó előadást Varga Ádám és Szungert Balázs tartotta, akikkel gazdasági politikáról, és a nagykövetek feladatairól beszéltünk. Egy igazi élmény volt a túra, amelyben keveredett a tanulás és a szórakozás.  Új barátokra tettem szert és érdekes ismeretekkel bővítették a tudásom. Köszönetem és tiszteletem a szervezőknek, akik mindezt lehetővé tették!