Olvasási idő: 4 perc

Erdély-szerte változatos tevékenységekkel ünnepelte meg névadója, Mátyás király születésének 580. évfordulóját a Mathias Corvinus Collegium (MCC) közössége. Az általános iskolás diákok játékos foglalkozásokon tanulhattak az igazságos uralkodóról, míg a középiskolások többek közt koszorúzással, az uralkodóról szóló vitaesttel és reneszánsz tánccal tisztelegtek Mátyás emléke előtt.

Színes programkavalkáddal tette emlékezetessé névadójának születésnapját az erdélyi MCC. A korábbi évekhez hasonlóan, február 23-án a szervezet kolozsvári középiskolás és egyetemista diákjai koszorút helyeztek el Mátyás király szülőházánál, ezt megelőzően az utolsó Kolozsváron élő Hirschfeld-leszármazottal, Hirschfeld Évával, a Mátyás-szoborcsoport kutatójával beszélgethettek Fadrusz János híres alkotásáról, valamint a szobrásszal és Kolozsvárral kapcsolatos családi történeteiről. A továbbiakban dr. Lupescu Radu történész tartott nyilvános előadást Mátyás király és Kolozsvár címmel, részletesen ismertetve az uralkodó születési dátuma körüli ellentmondásokat, a szülőház kiválasztásának körülményeit és történetét, Mátyás gyermekkorát és királlyá választása utáni látogatásait, támogatásait, valamint a városban fennmaradt örökségét.

A Fiatal Tehetség Program diákjai hét városban ünnepeltek és ünneplik a következő napokban is Mátyás király születésnapját. Aradon drámapedagógiai foglalkozáson dolgozták fel Mátyás király legendáit Molnos András Csaba temesvári színművésszel. Csíkszeredában február 27-én Mátyás királlyal kapcsolatos filmeket tekinthetnek meg a diákok, de lesz kvízverseny, illetve lenyomatkészítés Mátyás király portréjával. Kolozsváron a Mátyás-napi ünnepségek mellett, február 25-én kincskeresős rejtvényfejtés várja a kisebbeket, és kézműves foglalkozáson készíthetik el Mátyás király címerét. Marosvásárhelyen február 18-án egy Mátyás királyos történelmi kvízzel ünnepelték a születésnapot, emellett az uralkodóról szóló népmeséket is szinkronizáltak a diákok. Az eseményt közös reneszánsz farsang zárta.

Nagyváradon a csoportos foglalkozások mellett reneszánsz táncház várta a fiatalokat, a program összekötötte a Mátyás királyt Nagyvárad örökségével, a reneszánsz kultúra jegyeit keresve a Körös partján. Sepsiszentgyörgyön február 28-án emlékeznek meg az igazságos királyról. Kézműves foglalkozás zajlik majd Bodor Réka vezetésével: a gyerekek íródeákokká válnak, papírlapokat antikolnak, levelet írnak Mátyás királynak, és nyomatot készítenek az uralkodó arcképével. Szatmárnémetiben a résztvevő gyerekek kézműves és mesés-történetmondó műhelyen vehettek részt. Reneszánsz kályhacsempét és gyöngykalárist készíthettek, valamint kipróbálhatták az iniciáléfestést és papírmerítést is. 

A Középiskolás Program diákjai Csíkszeredában reneszánsz táncoktatáson vettek részt, a kolozsváriak a koszorúzás mellett vitaestet tartottak reneszánsz kori törvényekről, szatmárnémeti diáktársaikhoz hasonlóan. Marosvásárhelyen Mátyás korabeli növényi alapú festékeket felhasználva festették meg textilre Mátyás címerét, Nagyváradon kvízesttel emlékeztek a szervezet névadójára, Sepsiszentgyörgyön pedig Mátyás király tematikájú szabadulószoba várta a résztvevőket.

„Sikerült újra méltón megemlékezni, ünnepelni és tanulni is a Mátyás király születésének évfordulójára rendezett tevékenységeken. Minden korosztály saját szintje és érdeklődési köre szerint találkozhatott a Hunyadiak és Mátyás örökségével, a reneszánsz korral és történelmünkkel” – mondta el Talpas Botond, az MCC erdélyi tevékenységért felelős igazgatója. Hozzátette: a Collegium névadójának születésnapja minden évben kiemelt szerepet kap a programok között, így a fiatalok tovább éltethetik a király emlékét és örökségét.