Olvasási idő: 4 perc

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Kolozsvári Egyetemi Programjának tizenkét diákja részesül nemzetközi ösztöndíjban jelenleg. A hallgatók különböző országokban folytathatják tanulmányaikat és szerezhetnek tapasztalatokat: Ausztria, Azerbajdzsán, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Svédország és Törökország.

Tehetséggondozó intézményünkben kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy az oktatás mellett a hallgatók versenyeken, konferenciákon való megjelenését is támogassuk, felkaroljuk a diákok kezdeményezéseit, ötleteit, és megteremtsük a lehetőséget, hogy színvonalas nemzetközi intézményekben is tapasztalatot szerezzenek.

Bárdos Anna a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok szakán tanul, emellett az MCC Kolozsvári Egyetemi Programjának hallgatója. Augusztus közepén kezdte meg külföldi tanulmányait Hollandiában, a The Hague University of Applied Sciences intézményben. Az Erasmus-programmal kapcsolatos élményeit az alábbiakban olvashatjuk.

 

– Hogyan segített tanulmányaid bővítésében az MCC?

– Tizenegyedik osztálytól tagja voltam a Középiskolás Programnak. Az ott szerzett tudás arra ösztönzött, hogy jelentkezzek a juniorképzésre az iskola befejezését követően. Túl az első éven, sikeresen felvételt nyertem a Társadalom- és Történelemtudományi Iskolába. Azért döntöttem úgy, hogy ebbe az iskolába jelentkezem, hogy kiegészítsem egyetemi tanulmányaimat egy teljesen más ágazatban. Számomra az MCC-ben szerzett tapasztalatok nagyon sokat jelentenek, ugyanis angol szakos egyetemistaként jó érzés egy magyar közösséghez tartozni. Sokat fejlődtem szakmailag, hiszen a juniorprogramon belüli kötelező kurzusokat olyan tematikákban teljesítettem, amelyek közel álltak az érdeklődésemhez. A juniorképzés során meghirdették az MCC-nél a Mobility+ programot, ami azt jelenti, hogy ha felvételt nyer a pályázó egy külföldi ösztöndíjra, akkor egy kiegészítő támogatásban részesülhet az MCC jóvoltából. Ez egy kutatás elvégzésével, valamint havonta különböző témájú cikkek megírásával jár. Nyár elején, a sikeres Erasmus-eredmény után az MCC-s programot is megpályáztam. Számomra ez egy nagyon jó lehetőség, mivel a Mobility+ programban végzett kutatás segíti a fejlődést a karrieremben.

 

– Miért éppen a hágai egyetemet választottad külföldi ösztöndíjad helyszíneként?

– Azért esett erre az egyetemre a választásom, mert Hága a jog szülővárosa. Tökéletes helyszínt biztosít azok számára, akik nemzetközi jogot szeretnének tanulni. Nem elfelejtendő, hogy itt található a Nemzetközi Bíróság, valamint Hága Hollandia adminisztratív fővárosa. Az oktatók rendkívül szakképzettek, többen is dolgoztak már nemzetközi intézményekben. Számomra nagyon fontos volt, hogy szakmailag fejlődjek.

 

– Mit gondolsz, miben fog neked segíteni ez az ösztöndíjprogram?

– Úgy gondolom, hogy lehetőséget teremt egy új világmeglátás kialakításában, és segít megismerni a nyugati társadalmat. Egy ilyen lehetőség során megnyílnak a kapuk, kitágul az ember látóköre, ezáltal több dolog is felkelti a figyelmét szakmailag vagy az emberek terén. Lehetőséget ad az önállóságra és az önfejlesztésre. Egyfajta próbatételként szolgál a felnőtté válás küszöbén.

 

– Ütköztél már valamilyen nehézségbe az eddigi kintléted során?

– Az eddigi tapasztalatok alapján az ösztöndíjprogram egyik nehézsége a lakáskeresés, azonban szerencsésnek mondhatom magam, mivel megfelelő árban sikerült lakhatáshoz jutnom.

 

– Milyen pozitívumot emelnél ki az eddigi tapasztalatod alapján?

Meglepően egyszerűnek bizonyult a papírmunka elvégzése, ugyanis az oktatási intézmény ebben is a diákok segítségére volt. Egy másik pozitív élmény az orientációs hét volt, amit az egyetem az első oktatási héten szervezett meg, amely során lehetőségem volt a többi nemzetközi diákot megismerni. Az egyetem jól felszerelt, nemcsak tanulásra biztosít lehetőségeket, hanem kutatásra is az elektronikus és fizikai könyvtárával, illetve az egyetemen belül különböző plusz tevékenységeket is szerveznek: konferenciákat, tanulmányi kirándulásokat pl. a Nemzetközi Bíróságra és a Nemzetközi Büntetőbíróságra, ahova én is megyek.