Olvasási idő: 4 perc

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Egyetemi Programjának tizenkét kolozsvári diákja részesül nemzetközi ösztöndíjban a folyó tanévben. A hallgatók különböző országokban folytathatják tanulmányaikat és szerezhetnek tapasztalatokat: Ausztria, Azerbajdzsán, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Svédország és Törökország.

Tehetséggondozó intézményünkben kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy az oktatás mellett a hallgatók versenyeken, konferenciákon való megjelenését is támogassuk, felkaroljuk a diákok kezdeményezéseit, ötleteit, és megteremtsük a lehetőséget, hogy színvonalas nemzetközi intézményekben is tapasztalatot szerezzenek.

Szabó Dávid Bence a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar másodéves hallgatója, a lengyelországi Kielce város Műszaki Egyetemén tanult az Erasmus+ ösztöndíjprogram keretében. A külföldi oktatással kapcsolatos tapasztalatait az alábbi interjúban olvashatjuk.

Milyen egyetemen és szakon kezdted el tanulmányaidat külföldön?

Tanulmányaimat Lengyelországban a Kielcei Műszaki Egyetem Menedzsment és Számítógépes Modellezés Karán végeztem az Erasmus+ mobilitási ösztöndíj révén. Tapasztalataim alapján Kielce remek elhelyezkedésű város, ugyanis Varsó és Krakkó is nagyon közel van.

Miért érdemes külföldi ösztöndíjprogramon részt venni?

A külföldi ösztöndíjprogramok lehetőséget biztosítanak a diákoknak, hogy szerencsét próbáljanak, akárcsak a népmesékből jól ismert legifjabb testvér. Egy ilyen alkalom számos kihívást tartogat, hiszen helyt kell állni az új környezetben. A program során számos kultúrát sikerült mélyebben megismerni, ennek köszönhetően több barátra is szert tettem. Nemcsak diákokkal kötöttem barátságot, hanem tanárokkal is, akikkel egyedi élmény volt a közös munka a félévnyi együttműködés alatt. Sokat tanultunk egymástól emberileg és szakmailag egyaránt. Bátorítok mindenkit, hogy keressen egy neki tetsző külföldi tanulmányi ösztöndíjat, és jelentkezzen, mert remek tapasztalatokkal és élményekkel gazdagít.

Melyik a legmeghatározóbb MCC-s élményed?

Nehéz feladat lenne kiemelnem egy élményt az MCC-s pályafutásomból, hiszen mindennap történt valami érdekes.  Ha csak egyet említhetnék meg, talán az Ótátrafüreden rendezett téli tábort választanám. Az ott töltött idő alatt számos tehetséges diákot ismertem meg, és rengeteget tanultam tőlük. A csapatépítő rendezvények is kiváló események, de a téli tábor az MCC legnagyobb közösségépítő rendezvénye, ahol az összes központból érkeznek diákok, oktatók és vezetőségi tagok, illetve külföldi és belföldi előadók, meghívottak. Számomra ez nyújtotta eddig a legjobb élményt. A tevékenységen mindennap tanulhattam valami újat egy bizonyos régió szokásairól. A jelentős kapcsolatépítés mellett szakmailag is sokat nyújt, hiszen a program változatos témájú szakmai előadásokat is tartalmaz.

Milyen tanácsot adnál mai fejjel az egykori egyetemet kezdő énednek?

Amennyiben valamilyen csodálatos módon visszamehetnék az időben, és az egyetem előtt álló énemnek átadhatnék egy üzenetet, az valahogy így hangzana: ,,Legyél kíváncsi és bátor, ragadj meg minden lehetőséget!” Legfőképpen azért tanácsolnám ezt magamnak, mivel a kiváncsiság által megnyílik a nagyvilág, és ezzel együtt a lehetőségek tárházának kapui is. A legfontosabb az, hogy járjunk nyitott szemmel, ne szalasszunk el olyan lehetőséget, ami megváltoztathatja majd az életünket.