Olvasási idő: 3 perc

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Kolozsvári Egyetemi Programjának tizenkét diákja részesül nemzetközi ösztöndíjban jelenleg. A hallgatók különböző országokban folytathatják tanulmányaikat és szerezhetnek tapasztalatokat: Ausztria, Azerbajdzsán, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Svédország és Törökország.

Tehetséggondozó intézményünkben kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy az oktatás mellett a hallgatók versenyeken, konferenciákon való megjelenését is támogassuk, felkaroljuk a diákok kezdeményezéseit, ötleteit, és megteremtsük a lehetőséget, hogy színvonalas nemzetközi intézményekben is tapasztalatot szerezzenek.

Kató Balázs a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Karán tanul, emellett az MCC Kolozsvári Egyetemi Programjának hallgatója. Október elsejétől kezdte meg külföldi tanulmányait Lengyelországban, a krakkói Ignatianum Egyetemen. Az Erasmus-programmal kapcsolatos élményeit az alábbiakban olvashatjuk.

 – Milyen ösztöndíjprogramra jelentkeztél, mit tanulsz Krakkóban?

– Mindig nagy álmom volt, hogy külföldön tanuljak, ezért amikor az egyetemen meghirdették az Erasmus+ ösztöndíjat, rögtön jelentkeztem. Kisebb-nagyobb intézkedéseket követően megtudtam, hogy sikerrel jártam, és a következő egyetemi félévet Krakkóban fogom tölteni. Nem sokkal azután megszereztem az MCC Mobility+ ösztöndíjat is, amely kutatómunkát jutalmazva segíti a külföldi fejlődésemet. Krakkóban és otthon is pszichológiát tanulok, a kutatásom pedig a flow és anti-flow idegennyelv-tanulásra gyakorolt hatásaival foglalkozik.

 – Milyen tapasztalatokkal gazdagodtál az eddig eltöltött idő alatt?

– Egyedül belevágva egy ilyen kalandba úgy érzem, már rövid idő alatt karakterfejlődésen mentem keresztül. Külföldön élve nem lehet elkerülni a néhai magány érzetét, azonban megtanultam kezelni az ilyen helyzeteket. Felfedeztem, hogy az Erasmus alatt hihetetlenül könnyű barátokat szerezni, akik akár Milánóba is meghívhatják az embert. Csodálatos nemzetközi környezetben mozoghatok, és Krakkó teljesen magával ragadott. Saját magamra utalva tanultam meg a maximumot kihozni az életemből.

 – Miért ajánlanád a diákoknak a külföldi ösztöndíjprogramokat?

Temérdek oka van annak, amiért mindenkinek megéri kipróbálnia a külföldi ösztöndíjprogramot. A legfontosabbak közé tartozik, hogy megtanít kezelni a különböző élethelyzeteket. Segít megismerni más emberek kultúráját. A leghasznosabb dolog, amit megtapasztaltam, hogy bármilyen problémával is találkoztam, tudtam, hogy tenni akarással, határozottsággal és kitartással megoldható.

– Miért jó MCC-s diáknak lenni?

Sokszor visszagondolok arra a pillanatra, amikor jelentkeztem a Kolozsvári Egyetemi Programba, amelyet azóta sem bántam meg. A legfontosabb ok, amiért jó MCC-s diáknak lenni, az a közösség motiváló ereje, a baráti kör, valamint a támogató és biztos háttér.  Amióta KEP-es hallgató vagyok, az életem megváltozott. Olyan tapasztalatokra tettem szert, amelyeknek biztosan hasznát fogom venni a jövőben. Az általam tanult szakmával kapcsolatos motivációm is sokat erősödött. Folyamatosan új lehetőségekkel találom szembe magam, és ezeket kihasználva az életem egy olyan szakaszához értem, amelyre mindig is vágytam.