Olvasási idő: 3 perc

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Kolozsvári Egyetemi Programjának tizenkét diákja részesül nemzetközi ösztöndíjban a folyó félévben. A hallgatók különböző országokban folytathatják tanulmányaikat és szerezhetnek tapasztalatokat: Ausztria, Azerbajdzsán, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Svédország és Törökország.

Tehetséggondozó intézményünkben kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy az oktatás mellett a hallgatók versenyeken, konferenciákon való megjelenését is támogassuk, felkaroljuk a diákok kezdeményezéseit, ötleteit, és megteremtsük a lehetőséget, hogy színvonalas nemzetközi intézményekben is tapasztalatot szerezzenek

Zsombori Péter a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar Magyar Intézetének diákja, jelenleg Vareseben, az Insubria Egyetemen tanul közgazdaságot az Erasmus+ ösztöndíjprogram keretében. A külföldi oktatással kapcsolatos tapasztalatait az alábbi interjúban olvashatjuk.

- Mi motivált arra, hogy részt vegyél egy külföldi ösztöndíjprogramon?

- Jelentkezésem során a kíváncsiság ösztönzött, mivel úgy éreztem, meg kell ismernem a világot egy másik szemszögből is. Bár a szívem mindig is Olaszországba húzott, sokat gondolkodtam azon, hogy melyik ország lenne a legmegfelelőbb számomra. Olyan helyre szerettem volna utazni, ahol egyensúlyban lehet tartani a tanulást és szabadidős tevékenységeket. Végső soron a választás (nem meglepő módon) mégis egy olaszországi városra, Varesere esett, amely Milánótól 50 km-re található. 

- Milyen egyetemen kezdted meg tanulmányaidat Olaszországban? 

- Az Erasmus+ ösztöndíjprogramnak köszönhetően Varesben, az Insubria Egyetem Közgazdaságtan Karán fogok tanulni. A képzés során öt tantárgyat sajátíthatok el, amelyek főként a menedzsmenttel, vállalkozással és innovációval foglalkoznak. Nem volt egyszerű olyan tanegységeket kiválasztani, amelyek a hazai egyetemi oktatással összeférnek, ezért részt kell vennem néhány mesteris órán is. Alapvetően úgy gondolom, hogy a képzés egy remek lehetőség új és érdekes emberek megismerésére, valamint a folyamatos fejlődésre. 

- Mennyire volt egyszerű a beilleszkedés?

- Úgy érzem, könnyen megbarátkoztam az új környezettel. Már az ösztöndíjprogram kezdetén sikerült szoros barátságokat kialakítani a többi külföldi hallgatóval. Az olasz kultúra is gyorsan beégett a zsigereimbe: nem iszok kapucsínót déli 12 óra után, de eszpresszót annál inkább minden nagyobb étkezést követően; igyekszem figyelemmel követni a milánói divatot és alkalmazkodni a helyiekhez; ha valahol 8 órára kell ott lenni, 8:15 előtt nem sok értelme van megérkezni; valamint minden álmom egy piros Vespával közlekedni. 

- Mit jelent számodra az MCC?

- Az MCC számomra a fejlődés lehetőségét jelenti, egy biztos támaszt a céljaim eléréséhez.  A karrierem gyarapodása mellett számos mérvadó tudást szerezhetek nemzetközileg is elismert szakemberektől. A Mathias Corvinus Collegiumnak köszönhetően egy motiváló közösség tagja lehetek.