Olvasási idő: 2 perc

Interaktív kísérletek, izgalmas témák és hasznos tanácsok hangzottak el a Temesvári Magyar Napok MCC-s programjain. A rendezvények szeptember 23-án párhuzamosan zajlottak több helyszínen. Az esemény színvonalát az is erősítette, hogy idén Temesvár viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Délelőtt az alsó tagozatos diákoknak Fockter Zoltán csillagász tartott betekintőt az űrfizika és a csillagászat világába. A foglalkozáson az érdeklődők választ kaphattak az űrkutatók tevékenységéről és a Földön kívüli élet feltételezéseiről. A program során a szakember kreatív játékok és kísérletek segítségével keltette fel a gyerekek érdeklődését. Az események sora dr. Kádár Annamária pszichológus, tréner, egyetemi oktató előadásával folytatódott, aki az élet meséjéről beszélt a hallgatóságnak. A szakértő párhuzamot vont a mese és a valós élet cselekedetei között. Elmondta, a körülöttünk történő eseményekre bizonyos gesztusokkal, magatartással reagálunk, amely befolyással van gyermekeinkre is, hiszen ezeket a rezgéseket ők is észlelik és átveszik.

A fiatal résztvevőket Constantinovits Milán, az MCC szakmai főigazgató-helyettese látta el hasznos tanácsokkal a sikeres előadást illetően. A rendezvényen megosztotta a fiatalokkal azokat a stratégiákat, amelyek segítenek a lámpaláz legyőzésében, beszélt a figyelemfelkeltő előadás ismérveiről is, valamint interaktív gyakorlatok segítségével mutatta be az elhangzottakat. Dr. Setényi János, az MCC Tanuláskutató Intézetének igazgatója érdekes előadást tartott a mesterséges inteligencia és az általános értelem kapcsolatáról. A szakember részletesen elemezte az MI fejlődésének irányait, továbbá ennek oktatásban rejlő lehetőségeit is kivesézte.

A nap záró momentuma a klímaváltozás veszélyeinek megvitatásával zajlott, ahol Constantinovits Milán, dr. Setényi János és Fockter Zoltán vesézték ki a témát. Az előadók arról beszéltek, hogy milyen káros hatásokkal bír a klímaváltozás a jövő generációra nézve, illetve azt is megvitatták, hogy a média mennyire befolyásolja az emberek fejében kialakuló képet az éghajlatváltozásról. A beszélgetést Kása Katalin moderálta.