Olvasási idő: 4 perc

Élménydúsan telt az idei Téli Tábor a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Egyetemi Programjának kolozsvári diákjai számára. Az esemény Ótátrafüreden volt megszervezve január 31. és február 4. között. A tartalmas rendezvényről Péter Ákos MCC-s hallgató, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Matematika és Informatika Karának harmadéves diákja számolt be.

A Téli Tábor a naptári év első nagy eseménye az MCC-s diákok életében, amely az egész Kárpát-medencét megszólítja. Idén sem volt másként, 400 diák gyűlt össze Magas-Tátrán, képviselve az Egyetemi Program minden központját. Számomra hatalmas élmény volt idén a Holló Közösségszervező diákprojekt tagjaként a színfalak másik oldalán tevékenykedni, és szervezőként utazni Felvidékre.

Az első napon izgalmas programok várták a fiatalokat, akik különböző tematikájú előadásokon vehettek részt, majd ezt követően megoszthatták egymással észrevételeiket. A tevékenység végén dr. Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója és Lánczi Péter általános főigazgató-helyettes osztotta meg gondolatait a tábor résztvevőivel.

A következő három nap délelőttjén számos szabadidős program közül választhattak a résztvevők. A síelés mellett ellátogattak a Nestville üzemébe, Lengyelországban egy izgalmas napot tölthettek Zakopane városában, valamint megtekintették a Tátra egyik leglátogatottabb téli látnivalóját, a Jégtemplomot. A számos tevékenység minden diák számára hasznos élményt nyújtott közösségi és szakmai téren egyaránt.

A számos tevékenység minden diák számára hasznos élményt nyújtott, úgy közösségi, mind szakmai téren. Csütörtökön a városfejlesztésről és a fenntarthatóságról beszélgetett Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, valamint Papp László, Debrecen polgármestere. Ezt követően Világi Oszkár, a MOL-csoport vezérigazgató-helyettese a jó vezető ismérveit osztotta meg a hallgatósággal. A program kínálatából nem maradhatott ki a kulturális tevékenység sem, melyről Berecz András Kossuth-díjas énekes, mesemondó, népmesegyűjtő, folklórkutató és előadóművész gondoskodott. A következő napon dr. Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke, valamint Szalai Zoltán főigazgató az orosz-ukrán háború hatásairól, a svéd NATO csatlakozás kérdéséről, a gázai konfliktusról, a közelgő választásokról, oktatásügyi kérdésekről beszélgetett. Szombaton Szalay-Bobrovniczky Kristóf Magyarország honvédelmi minisztere tartott értekezést a résztvevőknek a haderő fejlesztéséről, a jelenlegi háborús helyzetekről, Magyarország és a NATO kapcsolatáról, valamint a hivatásos és tartalékos állomány bővítéséről. A szakmai programokat az MCC brüsszeli képzési központjáról készült tevékenységbeszámoló zárta.

Az esemény során számos közösségi és szakmai program várta a diákokat, akik nemcsak a meghívott előadóktól tudtak tanulni, hanem egymástól is a Holló Akadémia által. A Téli Tábor nemcsak egy sítábor, hanem egy különleges lehetőség arra, hogy a diákok szakmailag és személyesen egyaránt fejlődhessenek, miközben együtt építik és erősítik a közösséget. Örülök, hogy egy ilyen esemény szervezői csapatának a tagja lehettem.