Olvasási idő: 5 perc

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Transylvania Lectures sorozatának legutóbbi rendezvényén, március 26-án a globális csereprogramok világába vezették be a jelenlevőket a szervezői és résztvevői oldalt egyaránt megtapasztalt meghívottak Kolozsváron. A globalizáció folyamatában ezek a mozgalmak felértékelődnek, hídként működnek, kultúrákat kötnek össze, elősegítik a nemzetközi megértést, és kihatnak a résztvevők teljes életére.

Az MCC kolozsvári központjában lezajlott beszélgetésen a résztvevők az egyéni fejlődésben betöltött szerepen túl, tágabb értelemben is megvizsgálták a csereprogramok jelentőségét, kitekintve a közösségi, társadalmi előnyökre és kihívásokra is. Az eseményen Taylor Kay, a Council on International Educational Exchange/Nemzetközi Oktatási Csereprogramok Tanácsának (CIEE) ügyvezető igazgatója, Beke-Szabó Csilla, a Student Travel Romania országos igazgatója, Bogdan Bob Rădulescu kolozsvári színész, Szepessy László MCC-s diák osztotta meg értékes tapasztalatait Székely Blanka televíziós újságíró, az MCC munkatársa moderálásával.

A csereprogramokat eredetileg a világszintű hálózatépítés érdekében indították el, hogy kapcsolatokat teremtsenek a második világháború pusztítása után. 1961-től az Egyesült Államok fiataljai hajóra szállhattak, és a világ számos országában szerezhettek tapasztalatokat. És bár a közlekedési mód változott, a cél ugyanaz maradt: összehozni az embereket, új kapcsolatokat és nemzetközi közösséget építeni. Kezdetben a résztvevők többsége Nyugat-Európából utazott az Egyesült Államokba, a Szovjetunió bukása után azonban a keleti régiókból is rengeteg fiatal útnak indult. Az évtizedek során emberek milliói szereztek tudást és tapasztalatot külföldi utazásaik és munkavállalás révén.

Taylor Kay az elmúlt 17 évben 180 000 résztvevő elhelyezését felügyelte a Work & Travel programban, azelőtt pedig maga is megfordult a világ különböző pontjain. Elmondta, az elmúlt évtizedekben több külső tényező is akadályozta a nemzetközi csereprogramok működését, mint a szeptember 11-i támadás, a gazdasági válság és a koronavírus-járvány, de a mozgalmak mindig visszanyerték népszerűségüket.

A Work & Travel program résztvevői az Egyesült Államokban tölthetnek egy-egy nyarat munkával és utazással. Székely Blanka, aki menedzserként és résztvevőként is tapasztalatot szerzett a programban, elmondta: nem az a cél, hogy a fiatalok külföldre költözzenek, hanem hogy minél több új ismeretet és perspektívát szerezve térjenek haza, és ezeket az értékeket kamatoztassák saját szülőföldjükön. A meghívottak egyetértettek abban, hogy a rengeteg új tapasztalat mellett jobb angol nyelvtudással, nagyobb önbizalommal és megtakarított pénzzel tértek haza útjaikról, amelyek tanulmányaik, karrierjük során is hasznukra váltak. Hosszú távon a nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező fiatalok sikeres vállalkozókká, vezetőkké válhatnak, és építő tagjai lesznek közösségüknek. A programok a munkaadók számára is előnyösek, hiszen csak nyerhetnek a nemzetközi közösség sokszínűségéből. A helyiek sokszor szárnyaik alá veszik az újonnan érkezőket, és otthonossá teszik az új környezetet a fiataloknak.

Bogdan Bob Rădulescu nagy kalandnak nevezte az Egyesült Államokban töltött hat nyarat, hozzátéve, hogy nem vált volna ugyanazzá az emberré a tengerentúli tapasztalatok nélkül. A népszerű színész rengeteg történetet, anekdotát tud felidézni a külföldi látogatásokról, és bár jól érezte magát Amerikában, mindig is tudta, hogy Kolozsváron a helye. Beke-Szabó Csilla 27 éve dolgozik a kulturális csereprogramok és utazások területén, úttörőként, a kolozsvári diákságból az elsők között indult el az Egyesült Államokba szerencsét próbálni a 90-es években. Munkája legjobb részének a diákok visszatérését tartja, amikor a szezon végén hallhatja inspiráló történeteiket és a rengeteg pozitív visszajelzést. Nyomon követi a korábbi résztvevők sikertörténeteit is, hiszen sokakat segítettek a nemzetközi tapasztalatok céljaik elérésében. Az igazgató hozzátette, az utazások szervezése, lebonyolítása sokkal könnyebbé vált a technológia fejlődésével, a fiatalok lelkesedése azonban továbbra sem lankad.

Szepessy László, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem végzős közgazdászhallgatója bemutatta az MCC nemzetközi tapasztalatszerzési lehetőségeit, mint a Mobility+, a vendégkutatókat megmozgató Fellowship Program vagy a Training Grant nevű ösztöndíj. Az MCC révén ő Dél-Afrikában, Fokvárosban végezhetett fenntarthatósággal kapcsolatos kutatásokat. Az MCC-s diákok színvonalas nemzetközi intézményekben szerezhetnek tapasztalatot a felkínált ösztöndíjakkal, a lelkes fiatalok pedig élnek is a lehetőségekkel. Az elmúlt félévben például Azerbajdzsánban, Magyarországon, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban, Svédországban és Törökországban is megfordult több kolozsvári diák.

A mai fiataloknak Taylor Kay egyszerűen azt javasolja: „Ha kétségeid vannak, mondj igent.” Azt tanácsolja a diákoknak, hogy legyenek nyitottak az új lehetőségekre, önkénteskedjenek, és vágjanak bele akkor is, ha bizonytalanok egy-egy érdeklődési területen, hiszen ezekből a tapasztalatokból csak tanulhatnak. Beke-Szabó Csilla szerint nem kell túlgondolni a döntést és a tervezést, hiszen a programba fektetett idő és pénz tízszeresen térül meg annak, aki részt vesz benne.