Olvasási idő: 5 perc

A leghatékonyabb módszer az idősek életminőségének és élettartamának javítására, a betegségek elkerülésére, ha céljuk, méltóságuk és önállóságuk van – vallja Andrew Greenwood hivatásos táncos, nemzetközi balettmester, aki fizikailag és szellemileg sérült embereknek segít saját tánc- és mozgásterápiájával. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) meghívására pénteken, október 20-án Kolozsváron tartott mozgalmas előadást a szakember a Transylvania Lectures sorozat keretében.

Andrew Greenwood londoni születésű, Anglia egyik legnagyobb balettiskolájában végzett hivatásos táncos. 2012-ben egy Parkinson-kórban szenvedő művésztársával alapította meg a Dance for Health Alapítványt Hollandiában, amely az említett célokat, méltóságot és önállóságot igyekszik megadni az idős és beteg embereknek a művészet eszközeivel. Három éve a szervezet oktatási és kutatási vezetőjeként tevékenykedik, emellett holland, olasz és ausztrál városokban foglalkozott a Parkinson-kórban és szklerózis multiplexben szenvedőkkel. A Switch2Move módszer megalkotójaként célja a fizikailag vagy szellemileg károsultak életének javítása.

A kolozsvári előadáson a művészt Csergő Zsófia, az MCC Kolozsvári Egyetemi Programjának diákja mutatta be, majd Andrew Greenwood megosztotta személyes tapasztalatait, kutatásokkal támasztva alá az általa kidolgozott módszereket, közben pedig alaposan megmozgatta a jelenlevőket. A művész olyan emberekkel dolgozik, akiknek nagy fájdalmaik, gyógyíthatatlan betegségeik vannak. Egyik nagy célja, hogy a foglalkozásokon résztvevők újra felfedezzék és felvállalják identitásukat, hiszen súlyos betegségek esetén – bár segítő szándékkal, de – a társadalom megpecsételi őket, a diagnózis határozza meg kilétüket. „A művészet nem az új varázstabletta, de megadja az embereknek a lehetőséget, hogy újra megtalálják önmagukat, és kifejezzék identitásukat” – hangsúlyozta az előadó.

Például a Parkinson-kór korai szakaszaiban elkezdett tánctevékenység jelentősen lassítja a betegség súlyosbodását. A foglalkozásokra a legkülönfélébb emberek kerülnek, akik sokszor szkeptikusak is. Andrew Greenwood azzal biztatja őket: „Nem baj, ha most kihívás elé állítalak, kissé kényelmetlen helyzetbe hozlak, feszegetem a határaidat. Éppen ettől lesz hosszabb életed.” Sőt már az is segít, ha csak jelen van az illető egy-egy foglalkozáson, hiszen a tánc nézése is jótékony hatással van az agyra.

A demenciában szenvedőknek szükségük van arra, hogy hatékonyan tudják kezelni környezetüket, önállóan irányítsák az életüket, és szeretetteljes, szoros kapcsolatokat alakítsanak ki embertársaikkal. Éppen ezekben segít a Switch2Move módszer, amely egyben arra is törekszik, hogy hasznos és elérhető alternatívával könnyítse az egészségügyben jelentkező terheket, akadályokat. A legfrissebb kutatások szerint a program résztvevőinél stabil szinten tudják tartani a kognitív funkciókat, és hosszabb ideig élhetnek önállóan, otthonukban. A tevékenységek kiterjednek a betegségben szenvedők partnereire is, és közösen vagy külön-külön elvégezhető mozgásokat tanítanak nekik.

A kezdeti szakaszban persze nehéz volt anyagi támogatást szerezni az új kezdeményezésre, viszont egyre inkább bebizonyosodott, hogy a művészet is életképes gazdasági termék, sőt az állami szerveknek anyagilag sokkal kevésbé megterhelő egy személy mozgásterápiáját finanszírozni, mint egy palliatív ellátásra szorult beteg kezelését állni. Az évek során végül egyre többen felkarolták a mozgalmat, ma már több mint 40 csoport működik Hollandiában, amelyek a tánc jótékony hatása mellett közösségekké válnak, értékes kapcsolatokat teremtenek. A kezdeményezők gyógyszermentes kiegészítő beavatkozásoknak (non-pharmacological complementary interventions) nevezték el a terápiát, és valóban gyógyszerek nélkül érnek el jelentős változásokat a betegségekben szenvedők életében. Például az Eindhoveni Egyetem közreműködésével olyan alkalmazást fejlesztettek ki, amely személyre szabott iránytűvel mindig megmutatja a demenciában szenvedőknek a hazafelé vezető utat. De olyan személy is volt a foglalkozásokon, aki hét év után először állt lábra a kerekesszékből.

A közönség kérdésére az egészségünk megőrzéséről Andrew Greenwood elmondta: érdemes naponta új helyzeteket találni, új dolgokat kipróbálni, kizökkenni a megszokott mintákból. A tánc pedig remek lehetőség erre, még akkor is, ha csak az otthonunkban tesszük: „Szerotonin, dopamin, oxitocin – két lábon járó koktélok vagyunk, a tánc pedig összerázza ezt a koktélt!”