Olvasási idő: 3 perc

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Közgazdasági Iskolája képzési hétvégét rendezett november 24–25-én. A konferencián a Kolozsvári Egyetemi Program három hallgatója, Karácsony Beáta, Szeghalmi Gabriella és Szilágyi Botond képviselte az erdélyi csapatot. Az alábbiakban a diákok beszámolóját olvashatjuk a tartalmas eseményről.

A kétnapos konferencia ünnepélyes megnyitóval kezdődött, ahol két diák hagyományőrző egyenruhába öltözve fogadta a résztvevőket. A színvonalas eseményt követően utunk Miskolc híres és közkedvelt palacsintázójába, a Creppy PalacsintaHáz Étterembe vezetett, ahol az étkezést megelőzően Oszláczi Réka étterem-tulajdonossal beszélgettünk a vendéglő megalakulásáról, üzletvezetésről, valamint brand- és franchise-építésről. A vacsorát izgalmas csapatépítő játékokkal zártuk.

A következő nap tartalmasan kezdődött, ugyanis három párhuzamos panelben diákok tartottak előadásokat. Az első tevékenység Varga Márk Cybersecurity műhelymunkája volt, amelyen különböző kártékony szoftvertípusokat és megelőzési módszereket mutatott be. A következő előadást Szeghalmi Gabriella-Nóra tartotta Kolozsvári Magyar Diáknapok címmel, ahol bemutatta az eseményt, és arra bátorított minden résztvevőt, hogy versenyezzenek a következő diáknapokon. A harmadik előadás Káldy Anna Digitális üzleti modellek műhelymunkája volt, ahol csoportokba szerveződve saját vállalkozást kellett kitalálni, és a bemutatott digitális modelleket hozzárendelni.

Délután Lázár Viktor startupokról szóló előadásával folytatódott a program, ahol részletesen kitért az induló vállalkozások jellemzőire, és arra biztatta a résztvevőket, hogy merjenek minél több ötletet megvalósítani. A továbbiakban Ábrám Erzsébet és Csizmazia Virág interaktív beszélgetése következett, ahol a gondolkodás és a hatalom emberre gyakorolt hatásáról esett szó. A tevékenység Nagy T. Dávid energetikáról szóló előadásával folytatódott, ahol a résztvevőknek csoportokba szerveződve Magyarország térképén kellett különböző energiaforrásokat és telepeket elhelyezniük. A tartalmas napot vacsora és kvízest zárta.

Az utolsó napon városlátogatás következett, ahol Miskolc főbb látványosságait és épületeit tekintettük meg. A helyi építészet felfedezését követően hazaindultunk. Összességében remekül éreztük magunkat mind a hárman, reméljük, hamarosan újabb iskolakonferencián vehetünk részt.