Olvasási idő: 3 perc

A térképek politikai- és szemléletformáló szerepéről tartott előadást Kolozsváron dr. Szűcs Ádám jogász, diplomata, az MCC Nemzetközi Kapcsolatok Iskolájának kutatótanára a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által szervezett nyilvános eseményen. A december 5-i alkalmat követően, másnap Marosvásárhelyen találkozhattak az érdeklődők a szakemberrel.

A résztvevőket Tasnádi Márton, a Kolozsvári Egyetemi Program diákja köszöntötte. Dr. Szűcs Ádám előadása elején kijelentette, hogy interaktív beszélgetést szeretne folytatni a hallgatósággal, és örömmel fogadja a témával kapcsolatos kérdéseket. Bevezetőként az előadó egy rövid kitérőt tartott a térképek kialakulásáról. A legrégebbi térkép, amely megmaradt az utókor számára, a kőkorszakból származik. Ez a régészeti lelet egy mamutagyarba van faragva, és egy dél-csehországi vadászterületet ábrázol. Az előadáson elhangzott az az érdekes tény is, hogy a világot első alkalommal az ókorban ábrázolták Görögországban.

A történelmi bevezetőt követően a szakember rátért az est legfontosabb kérdésére, mégpedig arra, hogy tulajdonképpen miért volt szüksége az emberiségnek térképekre. A válasz nagyon egyszerű: a körülöttünk lévő világ felismeréséhez, az új területek felfedezéséhez és az útbaigazítás végett. A világ ábrázolásán kívül a térképekről stratégiai pontok és biztonsági kihívások is leolvashatók, amelyek háborúk esetén használatosak. 

A továbbiakban az előadó kitért a tematikus térképekre is. Különböző nagyhatalmak szemszögéből ábrázolt világtérképeket, születési arány megoszlása szerinti ábrákat, valamint politikai konfliktusokat szemléltető illusztrációkat is bemutatott. Dr. Szűcs Ádám elmondta, hogy a térképek esetében mindig az a terület helyezkedik el a középpontban, amelyik nagyhatalom készíttette el az ábrázolást. Fontos, hogy folyamatosan képezzük magunkat a térképek tanulmányozását illetően, mivel ez segíthet a világ megértésében. Az előadás végén a szakértő kiemelte, hogy bemutatójának célja a szemléletformálás, a világgal kapcsolatos látásmódunk fejlesztése és a térképek szerepének megértetése volt.