Olvasási idő: 3 perc

Izgalmas tevékenységekkel telt az ősz második hónapja az MCC Középiskolás Programjának diákjai számára a Kolozsváron megrendezett országos és régiós találkozón.

Október 6–7-én országos KP hétvégén vehettek részt a tanulók, amelynek tematikája a hatalom, jog és lehetőség volt. Az esemény fénypontja a KP szombat, ahol olyan fontos témák kerültek terítékre, amelyek minden jogaival élő polgárt érintenek. A nyitó előadást dr. Szabó Tamás, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszékének egyetemi adjunktusa tartotta, aki a demokratikus rendszerek működésének elméleti és gyakorlati sajátosságait mutatta be. A továbbiakban Molnár Zsolt ombudsman-helyettes arról beszélt, hogy hogyan is illeszkedik funkciója egy demokratikus rendszerbe, milyen feladatokkal foglalkozik, és milyen problémákkal fordulhatnak hozzá az emberek.

Délután választható foglalkozásokon vehettek részt a tanulók. Az érdeklődők tematikus sétán fedezhették fel Kolozsvár hatalomhoz kapcsolódó örökségeit, megismerhették a cégalapítás jogi lépéseit, valamint műhelymunkán próbálhatták ki ügyességüket.

Október 13–14-én régiós KP szombat zajlott le a kincses városban, Jog(od) vagy felelősség(ed)? címmel. A nyitó előadáson a tanulók az alapvető jogaikkal, valamint az ezzel kapcsolatosan felmerülő vitákkal és konfliktusos helyzetekkel ismerkedtek meg dr. Székely János, a Sapientia EMTE Jogtudományi Tanszékének adjunktusa jóvoltából. A program további részében interaktív tevékenységek következtek: a Jogaink Egyesület munkatársai jóvoltából a diákjogokról kaptak részletes felvilágosítást a fiatalok, valamint Csonta András klinikai pszichológussal a hatalmi játékokról beszélgettek a résztvevők.

A délután intézménylátogatással folytatódott, Tasnádi Szilárd alprefektus vezette körbe a diákokat. A tevékenység Nagy Gellért jogász és Vitus-Bulbuk Emese pszichológus kerekasztal-beszélgetésével zárult, akik a felnőtté válás témáját vesézték ki.

A Középiskolás Program célja, hogy hétvégente segítse a diákokat a pályaválasztás terén, emellett támogassa a továbbtanulást, kiegészítve a hagyományos oktatást. A tevékenységek tartalmaznak szakmai műhelymunkákat, előadásokat, nyelvkurzusokat és nyári táborokat is. A találkozók olyan közösségi teret jelentenek a középiskolások számára, ahol lehetőség nyílik megismerkedni a KP-s diákokkal és rengeteg érdekes, tapasztalt meghívottal.

A program a következő városokban található meg: Arad, Csíkszereda, Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti és Székelyudvarhely. Az eseményt Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Önkormányzata támogatta.