Olvasási idő: 4 perc

„Ha jellemeznem kellene a XXI. századi társadalmat, akkor a fantasy, a sci-fi, az irodalom és a nyelvek fogalma biztosan köztük lenne. Ezek voltak a kulcsszavai az MCC decemberi országos online e-KP szombatjának is.

Személy szerint nem tartom magam nagy fantasy rajongónak - persze attól még vannak kedvenceim, mint például a Gyűrűk Ura vagy Trónok Harca -, de amikor kiírásra került a decemberi országos e-KP szombat programja, valami meggyőzött arról, hogy ott a helyem, és nagyon ürülök, hogy végül részt vettem rajta.

A nap kezdő programja Kiss Márton agytágítója volt a fantasyról az irodalomban, ahol részletes betekintést nyerhettünk a műfaj sajátosságaiba, fajtáiba, de szót ejtettünk a sci-fi irodalmi vonatkozásairól is. Ezt követően Vass Norbert workshopján vehettünk részt, aki Petőfi életének egy olyan szeletét mutatta be nekünk, amiről az iskolában nem igazán hallhattunk. Többek között eljátszottunk azzal a gondolattal, hogy Petőfi miből élne meg, ha a XXI. század szülöttje volna: zenész, esetleg influenszer lenne? Végül Rácsai Róbert előadásával zárult le az e-KP szombat. Különösen tetszett ez az előadás, mivel az utóbbi időben egyre inkább érdekelni kezdtek a nyelvek, ezért érdekes volt megfigyelni, hogy hogyan is épülnek fel azok a mesterséges nyelvek, amikkel kedvenc könyveinkben, filmjeinkben vagy sorozatainkban találkozunk. Az előadás során különböző világok nyelvein tanultunk meg szavakat, kifejezéseket, de még a ragozás és a nyelvtan rejtelmeibe is betekinthettünk, ami egy különleges élmény volt mindannyiunknak.

Összegzésként, egy remek e-KP szombatot hozott össze számunkra az MCC csapata, és nagyon szívesen hallgatnék még ilyen vagy hasonló témájú előadásokat a közeljövőben."

 Berekméri László
Bolyai Farkas Elméleti Líceum

„Az idei év egyik, hozzám legközelebb álló képzési szombat témája a mostani volt, melynek címe Beszélő irodalom. Az irodalom nagyon közel áll a szívemhez, hiszen amikor szabadidőm van, szívesen olvasok. Sajnos a tanterv sűrűsége miatt nem tudunk, tudtunk az iskola keretén belül ilyen nyíltan és szabadon beszélni az irodalomról, ezt pedig a mostani KP-szombat pótolta.

A Kiss Márton által tartott előadás a fantasy világáról szólt. Nagyon érdekes volt, hiszen megismerkedtünk a műfaj alfajaival, azok sajátosságaival. Az előadás során nem csupán hasznos információkkal gazdagodtunk, de könyvajánlóval is szolgált nekünk az előadó. A következő programpont és egyben a nap első workshopja Viola Szandrával zajlott. A műhelymunkát, ha egy szóval kellene jellemeznem, az az őszinteség lenne. A foglalkozás alatt Szandra bemutatta a munkáját és betekintést kaptunk abba, hogy a kezdetek, szakmától függetlenül, igenis nehezek mégis megéri az, hogy kitartsunk az álmaink mellett. Az utolsó foglalkozást Nagy Brigitta tartotta, akivel közösen volt lehetőségünk újraírni Simon Márton egyik versét. Első lépésként mindannyian választottunk egy szót, ami a boldogságot jelenti számunkra, majd ezzel fogalmaztunk meg egy-egy sort, amelyeket összerakva megszületett Simon Márton versének MCC-s változata. 

Végezetül pedig köszönjük az előadóknak és a szervezőknek, hogy részt vehettünk egy ilyen izgalmas képzési programon."

 Incze Izabella-Noémi
Mikes Kelemen Elméleti Líceum, Sepsiszentgyörgy