Olvasási idő: 7 perc

Az erdélyi Középiskolás Program összesen 1 376 diákot mozgatott meg az év folyamán.

Rendkívül mozgalmas évet tudhat maga mögött a Mathias Corvinus Collegium (MCC) idén is. A 2021/2022-es tanév a koronavírus és a megszorítások miatt nehezen indult, de az MCC munkatársai megtalálták a módját a tartalmas képzések, együttlétek rendezésének, a tavasz beköszöntével pedig újra felpezsdült az élet. A nyár közös tevékenységei, fesztiváljai, kirándulásai után az új, 2022/2023-as tanévet már teljes gőzzel indította el minden MCC-s. Az év végéhez közeledve visszatekintünk az MCC idei kiemelkedő eseményeire.

Az erdélyi Középiskolás Programban a 2021/22-es tanévben 103, a 2022/23-as tanévben pedig 113 diák vett részt nyelvoktatásban. Havi egy országos KP szombat zajlott le Kolozsváron (átlagosan 90 résztvevővel), emellett havi egy-egy regionális KP szombatot rendeztek a munkatársak Kolozsváron és Székelyudvarhelyen (átlagosan 40 résztvevővel). Hat KP+ túrára (190 résztvevő), öt táborba (178 résztvevő) és 73 klubdélutánra jelentkezhettek a diákok. Az esztergomi MCC Fesztre 2021-ben 37 diák, idén pedig 214 diák utazott, emellett 40 diák vett részt a révfülöpi vitorlástáborban, és hat városban elindult a KP-s vitaklub.

Idén is pezsgett tehát a KP élete, ebből válogattunk néhány emlékezetes pillanatot.

Januárban pályaorientációs nyílt napokkal indult az év a kolozsvári MCC-központban, ahol a továbbtanulásról és a tudatos pályaválasztásról beszélgethetett 80 diák. Szintén januárban minden városban nyílt napot tartottak a képzési központok: központlátogatással, izgalmas előadásokkal, társasjátékozással és kapcsolatépítési lehetőségekkel. A téli felvételi időszak végére 729 fiatal jelentkezett a programba, így a KP létszáma duplájára nőtt.

Februárban Havasnagyfalun és Székelyvarságon táboroztak a diákok, ahol az ismerkedés mellett a Case Solvers történelmi témájú, interaktív esettanulmányi tréningjén vehettek részt. A márciusi országos KP szombatra az erdélyi csapat vendégül látta a magyarországi Középiskolás Program diákjait és vezető oktatóit is Kolozsváron. Először jelentkeztek magyarországi MCC-sek is egy kolozsvári képzési hétvégére. A 11–13. közötti találkozó témája a kommunizmus és hidegháború köré épült. A további márciusi hétvégéken Székelyudvarhelyen Ember és technológia a biológia és mesterséges intelligencia tükrében volt a találkozó tematikája, majd Kolozsváron a Látványos biológia kapott teret.

Április újabb országos szombatot hozott Kolozsváron a csillagászat tudományterületén. Április 8–9-én Székelyudvarhelyen az Önfejlesztés – érzelemszabályozás és megküzdés a mindennapokban címet kapta a képzés, ahol a workshopokon kizárólag a pszichológusok és a diákok vehettek részt. A májusi találkozók sora az építészet művészetével indult Kolozsváron, majd Székelyudvarhelyen a vállalkozások világa, május 20–21-én pedig újra Kolozsváron a közgazdaságtan volt a téma.

Június 29-én nagyszabású tanévzáró ünnepségen vehettek részt a diákok a marosvásárhelyi Kultúrpalotában, másnap pedig elkezdődött a Vibe Fesztivál. Az MCC is kiemelt szerepet kapott a Vibe Koli szervezésében, ahol a KP Sátorban az érdeklődők nemcsak szakmai előadásokon, de logikai játékokon, kvízbajnokságon és életmentési gyorstalpalón is részt vehettek. A Vibe-ot az MCC Feszt és a Youth Fest követte, majd a Sepsi Tabakó Fesztivállal zárult a nyár.

A július-augusztusi periódus emellett a táborok időszaka volt: az első a régiós tábor volt, amelyen a székesfehérvári és beregszászi központok diákjaival együtt vehettek részt az erdélyiek, a második csak az erdélyi diákoknak, míg a harmadik az összes KP-s diáknak szólt – mindez Révfülöpön.

Az új tanév friss lendülettel indult, hiszen a Tabakó Fesztivál egyben KP szombat is volt számos előadásával, foglalkozásával, közösségépítő tevékenységeivel. Szeptember 23–24-én összevont régiós KP szombatot rendeztek Székelyudvarhelyen a pszichológia, testkép és kapcsolatok területén. Az ősz emellett újabb révfülöpi utazást tartogatott: szeptember 28.–október 2. között vitorlástáborban vett részt 39 diák. Október 14–15-én a filmkészítés rejtelmeibe tekinthettek bele a diákok, majd a hónap végéhez közeledve Borúra derűs művészet, valamint Mi fán teremsz, Művészet?  címmel több művészeti ágat is megismerhettek Kolozsváron és Székelyudvarhelyen egyaránt.

November elején különleges találkozón vett részt 102 fiatal: kárpátaljai és Békés megyei MCC-s diákok is Kolozsvárra látogattak, hogy a játékok tematikájára épülő képzés mellett határokon átívelő kapcsolatokat is építsenek. Az év utolsó régiós e-KP szombatját a pszichológia és a kreativitás témája köré építették Székelyudvarhelyen.

Idén a rengeteg klubdélután is izgalmas foglalkozásokat, előadásokat tartogatott: volt színház-, csokiműhely- és tévéstúdió-látogatás, filmest, gyalogtúra, csapatépítő, virtuális kirándulás Indiába és társasjáték-maraton. Az előadások témái között szerepelt a tudatos hulladékgazdálkodás, a kisebbségi nyelvhasználat, az orosz–ukrán konfliktus, a példaképek, a digitális önvédelem, táplálkozás, szorongás, beilleszkedés, pénzügyi gazdálkodás, időbeosztás, sci-fi és irodalom. Az egyik májusi alkalomra Novák Károly Eduárd paralimpikon, Románia Sport- és Ifjúsági minisztere látogatott el Nagyváradra, és Vargha Fruzsina alpolgármester is a meghívottak között volt Sepsiszentgyörgyön.

A KP+ Túrákat áprilistól rendezték meg. Az első alkalmak központi témája a büntetőjog volt, és a temesvári és a besztercei börtönöket látogatták meg a diákcsapatok. Szintén emlékezetes túra volt a novemberi bukaresti utazás, hiszen a parlamentben és nagykövetségeken politikusokkal, államtitkárokkal, nagykövetekkel találkozhattak a fiatalok, különleges beszélgetésekben részesülve.

December továbbá a jótékonykodásról, ünnepre való hangolódásról szólt. Az MCC diákjai minden városban rendeztek valamilyen karitatív tevékenységet, a KP-sok pedig több helyen a FIT diákjaival közösen kapcsolódtak be a kezdeményezésekbe. Nagyváradon, Marosvásárhelyen és Kolozsváron idősotthont látogattak, a csíkszeredaiak gyerekotthon lakóit lepték meg, Sepsiszentgyörgyön adománygyűjtést szerveztek, és idősotthont látogattak, Szatmárnémetiben pedig meglátogatták a helyi börtönt és színházi műhelyt.