Olvasási idő: 3 perc

Nyolcadik alkalommal szervezte meg a Problema Solvenda Romania történelmi témájú esettanulmányi versenyt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a budapesti Case Solvers. A vetélkedő döntőjén ezúttal a bostoni teadélután esetével foglalkoztak a diákok, a dobogót pedig kolozsvári, marosvásárhelyi és csíkszeredai csapatok foglalták el.

Idén összesen 19 csapatban 57 diák jelentkezett a Problema Solvenda Romania versenyre Aranyosgyéresről, Csíkszeredából, Gyimesfelsőlokról, Gyulafehérvárról, Kolozsvárról, Marosvásárhelyről, Moldvahosszúmezőről, Sepsiszentgyörgyről és Szatmárnémetiből. A kreatív problémamegoldó vetélkedőre háromtagú csapatokban jelentkezhettek a középiskolás diákok – román és magyar anyanyelvűek egyaránt –, és saját belátásuk szerint formálhatták a történelmet az adott esemény tükrében.

Az online fordulók és elődöntő után nyolc diákcsapat vehetett részt a március 18-i döntőn, amelynek a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara adott otthont. A fiatalok ezúttal a bostoni teadélután esetét vizsgálták meg, betekintve a 18. századi Nagy Britannia gyarmati politikájába, és III. György király helyzetébe képzelve magukat javasolhattak válaszintézkedéseket a bojkott után. A döntőben szinkrontolmácsok segítségével mutathatták be román és magyar nyelven a helyzet megoldására kidolgozott stratégiájukat a diákok.

A Problema Solvenda Romania célja, hogy interaktívan és kreatívan ismertesse meg a középiskolásokkal a problémamegoldás módszertani hátterét, miközben a résztvevők bővíthetik világtörténelmi ismereteiket, és hasznos elemzői és előadói kompetenciákat sajátíthatnak el. A verseny emellett fejleszti a kritikus gondolkodást, és jó alkalom a csapatmunkára.

A több helyszínen zajló elődöntőben Fehér Andrea, Fodor János, György Árpád-Botond, Lakatos Artúr, Lucia Copoeru, Lucian Turcu, Marius Eppel és Vlad Popovici vállalta a munkák értékelését, míg a döntőben Kádár Magor, Mihai Florin Hasan és Murádin János Kristóf töltötte be a zsűri szerepét. A szervezők minden csapatnak értékes nyereményekkel, díjakkal köszönték meg a befektetett munkát. A főnyeremény egy budapesti kirándulás.

A Problema Solvenda Romania idei díjazottai:

1. díj: LDR csapat: Rareș Zăvăleanu, Diana Pătraș, Xenia Demian (Gheorghe Șincai Főgimnázium, Kolozsvár)

2. díj: Honterus csapat: Aczél Dániel-Márk, Balázs Norbert, Fancsali Márton (Marosvásárhelyi Református Kollégium)

3. díj: Essemgé csapat: Szabó Balázs, Koncz Tamás, Todi Ádám (Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium, Csíkszereda)

Különdíj: Thunder Squad csapat: Ivan Florentin-Marian, Boca Alexandru-George, Pecheanu-Drosu Tudor (Ștefan cel Mare Katonai Főgimnázium, Moldvahosszúmező)