Olvasási idő: 3 perc

Sepsiszentgyörgyön tartotta meg második képzési hétvégéjét az Erdélyi Politikai Iskola hatodik évfolyama február 3–5. között. A Mathias Corvinus Collegium (MCC), a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által partnerségben szervezett díjmentes képzésén 19 fiatal tanul idén.

Az Erdélyi Politikai Iskola hatodik évfolyama ünnepélyes évnyitóval indult Kolozsváron, 2022. november 25-én. A négy intenzív képzési hétvégéből álló posztgraduális programban a sepsiszentgyörgyi találkozó volt a második állomás.

A pénteki érkezés után dr. Gladden Pappin, az MCC vendégoktatója, a Dallasi Egyetem docense Americans and Hungarians in the Emerging Global Order címmel tartott előadást. A meghívott előadó a Harvard Egyetemen szerzett oklevelet történelem, majd kormányzati tudományok szakon. 2017-ben társalapítója volt, ma pedig helyettes szerkesztője az American Affairs lapnak, amely az Egyesült Államok első számú konzervatív politikai negyedéves folyóiratává vált. Az előadás után a Kovászna megye gazdasági fejlesztésével foglalkozó Startup Hubbal ismerkedhettek meg a résztvevők.

A képzés második napján Zsigmond Laura képviselet-vezető mutatta be az MCC sepsiszentgyörgyi központját, majd Andrea Keerbs, az International Republican Institute programigazgatója beszélt régiónk múltjáról és jelenéről. Az előadó nemzetközi menedzsment diplomával rendelkezik, munkája során megfordult Ukrajnában, Moldáviában, Grúziában, Tájföldön, Egyiptomban és Jordániában is, jelenleg Budapesten él. A továbbiakban a jelenlevők a tárgyalástechnika alapjait sajátíthatták el Kiss Rajmund, az MCC Diplomáciai Műhelye vezetőjének gyakorlati képzésén.

Az előadások zárásaként dr. Calum T. M. Nicholson szociálantropológus, az MCC vendégoktatója a globalizáció és migráció közötti kapcsolatról beszélt. A meghívott Oxfordban és Cambridge-ben szerzett diplomát, majd fejlesztési tanácsadóként és parlamenti kutatóként is dolgozott. Kutatási területei a közösségi média, valamint az éghajlatváltozás társadalmi hatásai a politikára, migrációra és nemzetközi fejlesztésre. Kikapcsolódásként a diákok a Háromszék Néptáncegyüttes előadását tekintették meg a Tamási Áron Színházban.

Vasárnap helyi elöljárókkal találkozhattak a résztvevők: Tamás Sándorral, Kovászna Megye Tanácsának elnökével és Antal Árpáddal, Sepsiszentgyörgy polgármesterével beszélgethettek a politikai, közösségi szerepvállalásról. A tartalmas és hasznos programok sorát Márkus Etelka televíziós szakember kríziskommunikációs gyakorlata gazdagította.

Az Erdélyi Politikai Iskolát 2017-ben indította el az MCC az RMDSZ-szel és a MIÉRT-tel partnerségben, a Pro Iuventute Egyesület támogatásával. A magyar és angol nyelven zajló, ingyenes képzéssorozat négy intenzív képzési hétvégéből áll, ahol a fiatalok készségfejlesztő tréningen vehetnek részt, illetve neves és elismert magyar és külföldi szakértőkkel, gyakorló politikusokkal találkozhatnak.