Olvasási idő: 6 perc

Újabb izgalmas téli táboron vettek részt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Középiskolás Programjának diákjai. A közösség két csapatban, február 22–25. között, valamint február 29. és március 3. között látogatott Székelyjóra.

A február végi hétvégén 46 diák élvezhette a tábor nyújtotta lehetőségeket, amelyről Princz Máté 12. osztályos szatmárnémeti tanuló osztotta meg élményeit:

A legnehezebb feladat egy olyan tábort szervezni, amelyben a sport és a szórakozás egyenlő arányban biztosítja a jó hangulatot. Úgy érzem, hogy ezt a feladatot magasan túlszárnyalták a szervezők a 2024-es téli táborban, amely nekem is, mint minden résztvevőnek, feledhetetlen élményként maradt meg. Egy jó program nemcsak a szervezők odaadásán múlik, hanem azon is, hogy a résztvevők mennyi energiát fektetnek bele a tevékenységekbe. Úgy gondolom, hogy a tábor során mindenki próbálta feszegetni a határait, és az idő elteltével egyre erősebb lett a bizalmunk társaink iránt. Ehhez nagy segítséget adott a sok-sok ismerkedős játék, amelyek arra ösztönöztek minket, hogy lépjünk ki a komfortzónánkból, és nyíljunk meg a többiek felé.

Az esték olyan változatos programokkal teltek, mint a tánc, filmnézés vagy fürdőzés, amelyek mind hozzájárultak ahhoz, hogy csapatként együttműködjünk, és szoros barátságokat kössünk. Az előadásokon számos olyan dolgot tanultunk, amelyek később sokat segíthetnek céljaink kialakításában. Számos hasznos információt megtudtunk Komáromi Réka edző, az Outdoor Experience munkatársának előadásából, aki a sportról és a saját vállalkozásáról beszélt, valamint Osváth-Ferencz Márta, a Középiskolás Program vezető oktatójának értekezéséből, aki a SMART módszerrel bemutatta nekünk, hogy miként szervezhetjük meg hatékonyan napjainkat.

Február 24-én, szombaton a Székelyjó és Havasrogoz határán található, több mint százéves mamutfenyőkhöz látogattunk el, ahol Farkas György túravezető számos érdekességet mondott el a természetről és a nagyvilágról.

A tábor legnehezebb része mindig a búcsú. Ilyenkor olyan szavakat kell keresni, amelyek hirtelen nem is jutnak eszünkbe, azonban a záró játékok és a borítékos üzengetés meghozta az várt hatást. A tábor után jólesett elolvasni a sok szép üzenetet, amelyeket a diákok írtak nekem, felidézve az összes közösen átélt pillanatot.

Marton Imola 11. osztályos tanuló így ír az élménydús hétvégéről:

Az idei Téli tábor központi tematikáját a Hétköznapi mozgások köré építették fel a szervezők. A rövid elméleti és hosszú gyakorlati tevékenységek során választ kaptunk mindarra, hogy hogyan hat a rendszeres sport a testi és lelki egészségünkre egyaránt.

Csütörtök délután egy hosszas utazást követően megérkeztünk a tábor fő helyszínére, Székelyjóra, ahol szívélyes fogadtatásban volt részünk. A szállásunk elfoglalása után ismerkedős foglalkozások által jobban megmutathattuk, hogy kik is vagyunk mi valójában.  Péntek délelőtt Komáromi Réka előadását hallhattunk a sportolás fontosságáról, majd ezt követően kipróbálhattuk a slackline-t is, ahol az állóképességünket tettük próbára. Majd a szabadidő adottságait úszásra, focizásra, társasjátékozásra használtuk fel. A péntek estét közös filmnézéssel zártuk, ahol a Szív bajnokai című amerikai filmdrámát tekintettük meg, amely szintén a sport témakörére épül.

Szombaton a reggelit követően Farkas György túravezetőnkkel útnak indultunk a több mint százéves mamutfenyőkhöz. A túra során mindannyiunkat elkápráztatott a természet bája, valamint az a számos új információ, amelyeknek a birtokába kerülhettünk. Nem sokkal később a SMART célkitűzések hasznosságát beszéltük át, majd ültettük gyakorlatba dr. Osváth-Ferencz Márta oktatónk segítségével. Levezetésképpen kincskereséssel folytattuk a napunkat, ahol az ügyességünket és koncentrációs képességeinket felhasználva csapatokban versenyeztünk egymással. Izgalom, valamint sok-sok nevetés kísérte végig az estét is, hiszen egy frappáns kvízen vettünk részt, ahol a táborban hallottakról, valamint a sportvilágban bekövetkezett jelentős történésekről volt szó.

Fájó szívvel vettük tudomásul, hogy elérkezett a vasárnap, vagyis az utolsó közös reggeli is. Soron következett az idei Téli tábor záróprogramja, a kiértékelés, amely során lehetőségünk nyílt arra, hogy visszajelezzünk diáktársainknak és a szervezőknek is. A program lejárta után eljött a búcsúzás ideje is, bár szomorúan, de mégis reménnyel a szívünkben köszöntünk el egymástól az újbóli találkozás fényében. Örömmel tölt el visszagondolni arra a megannyi élményre, amit ott gyűjthettünk együtt Székelyjón. Boldog vagyok, hogy én is részese lehettem ennek a tábornak.

Ahogy ez a beszámoló is sejteti, élmények rengetegével tért haza minden egyes táborozó, így mindannyiunk nevében mondhatom, hogy hálásak vagyunk az MCC-nek és a szervezőknek mindazért, amit értünk és ennek a tábornak a megvalósulásáért tettek.