Olvasási idő: 3 perc

Az MCC új veresszéki központjába látogattak a Collegium békéscsabai középiskolás diákjai szeptember 14–17. között. Helyszíni beszámolót olvashatunk az élménydús KP+ túráról:

A Csíki-hegyek között, a Kászoni-medencében megbúvó Veresszéken a környék ezer kincsével ismerkedhettek meg a békéscsabai fiatalok. A táborhely fekvése már az első pillanatban elvarázsolta alföldi diákjainkat, szinte csak úgy habzsolták minden érzékszervükkel ezt az új világot, amiben nincs internet, de van friss levegő, borvízforrás, autentikus székely beszéd, áfonyalekvár rozskenyérrel reggelire, és persze házi sajt, gyógynövények, szalamandrák, mókusok és medvék.

Az MCC táborhelyén pillanatok alatt elfelejtették fiataljaink a telefonjukat, hiszen annyi mindent kipróbálhattak, megélhettek itt élőben. Potyó Judittal, a helyi füvesasszonnyal az erdőben gyűjtögetés közben ismerték meg a gyógynövényeket és gyógyhatásaikat, majd maguk keverhettek ki gyógyító teakeverékeket, Kádár Kincsővel pedig a székely népi kultúra kincseit ismerhették meg, gyapjút festettek diólevéllel, és a székely festékes szőnyegkészítés alapjairól is szó esett. Dezső László gyergyószentmiklósi természetfotós előadásából sokat hallhattak a környéken nagy számban élő medvékről, akik nagyrészt növényekkel táplálkoznak, de azért jobb félni alapon csak a medvenyomokat és a „medvecukrokat” nézték meg közelebbről diákjaink.

A programból nem maradhattak ki természetesen a közeli Csíki-medence történelmi és szakrális emlékei sem. Ellátogattak Csíksomlyóra, Csíkszépvízen a látványos és a legkorszerűbb technikával felszerelt Székely Határőr Emlékközpont egyedülálló tárlata segítségével Székelyföld és a történelmi határvédelem 1000 éves történetét ismerhették meg. A madéfalvi The Choco Project csokiműhely volt a csúcspont, ahol diákjaink kipróbálhatták a csokoládé- és bonbonkészítést is.

A társasjátékestek, a szalonnasütés, a közös tánc és ének mind lehetőséget adott a hűvösebb estéken a csapatépítésre is, diákjaink testileg, lelkileg és szellemileg feltöltődve, nagyobb magyarságtudattal a szívükben térhettek haza.